Η τεράστια αύξηση στη χρήση κλιματιστικών θα επιφέρει μία από τις μεγαλύτερες και πιο απρόβλεπτες επιπτώσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως μέσα την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας(ΔΟΕ).

Ερευνητές του Οργανισμού εξηγούν ότι ο συνδυασμός της αύξησης των εισοδημάτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο και των υψηλότερων θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι η ενέργεια που χρησιμοποιείται για τις οικιακές μονάδες κλιματισμού θα αυξηθεί κατά ένα ποσό μεγαλύτερο από τη σημερινή χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας στο «World Energy Outlook», την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ότι το 2035 η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι 6% υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κλιματιστικά θα χρειαστούν επιπλέον 697 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030, ποσό τριπλάσιο από την ζήτηση που θα προκύψει από τα data centers. Την ίδια στιγμή τα ηλεκτρική οχήματα θα απαιτούσαν επιπλέον 854 TWh, δήλωσε ο ΙΕΑ.

«Είναι ένα τυφλό σημείο για πολλούς σε θέσης ευθύνης και λήψης αποφάσεων να αντιληφθούν πόσο σημαντικά είναι τα κλιματιστικά ως οδηγός της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Fatih Birol, επικεφαλής του ΙΕΑ, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Για να το θέσουμε απλά, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, το 90% των νοικοκυριών έχουν κλιματιστικά, ενώ μόλις το 5% στη Νιγηρία, 15% στην Ινδονησία και λιγότερο από 20% στην Ινδία. Με την αύξηση των επιπέδων εισοδήματος, και με την αύξηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι άνθρωποι αγοράζουν κλιματιστικά και αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα», τόνισε ο ίδιος.

Ο ΔΟΕ ανέφερε ότι η χρήση ενέργειας για οικιακό κλιματισμό αναμένεται να αυξηθεί κατά 280% έως το 2050 σε ένα σενάριο «business as usual», γνωστό ως Steps. Θα αντιπροσώπευε το 14% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης στα κτίρια, από λιγότερο από 7% που είναι σήμερα.

Σε ένα άλλο σενάριο, όπου οι κυβερνήσεις εκπληρώνουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους σχετικά με το κλίμα, η κατανάλωση ενέργειας από τον κλιματισμό και πάλι θα αυξηθεί κατά σχεδόν 200%. Η συντριπτική πλειονότητα της αύξησης κλιματισμού θα συμβεί στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, και ο ΙΕΑ προειδοποίησε ότι η ζήτηση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν η κλιματική αλλαγή προκαλέσει συχνότερους καύσωνες.

Αντίθετα, ανέφερε ότι η κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων, αν και αυξάνεται, θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στα δίκτυα. «Υπάρχουν περισσότερα από 11.000 κέντρα δεδομένων καταγεγραμμένα παγκοσμίως και συχνά είναι χωρικά συγκεντρωμένα, επομένως οι τοπικές επιπτώσεις στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι σημαντικές», ανέφερε η IEA. «Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μερίδιο της συνολικής αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030».