Στις 17 Οκτωβρίου 1814, στο Λονδίνο, ένα από τα πιο παράξενα ατυχήματα της Ιστορίας έλαβε χώρα, αφήνοντας πίσω του εννέα νεκρούς. Μία τεράστια δεξαμενή μπίρας, χωρητικότητας πάνω από ένα εκατομμύριο λίτρα, έσπασε στο ζυθοποιείο «Meux & Co’s Horse Shoe Brewery», εκτοξεύοντας ένα φονικό κύμα μπίρας στους γύρω δρόμους. Οι οδοί του Κεντρικού Λονδίνου μετατράπηκαν σε χείμαρρο, σπέρνοντας το χάος.
Η δύναμη της πλημμύρας ήταν τέτοια που κατέστρεψε τοίχους γειτονικών σπιτιών και παγίδευσε αρκετούς ανθρώπους στα σπίτια τους, οδηγώντας τους στον θάνατο είτε από πνιγμό είτε από τα συντρίμμια. Οι κάτοικοι της φτωχικής συνοικίας που βρισκόταν κοντά στο ζυθοποιείο υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες, καθώς οι περισσότεροι νεκροί ήταν γυναίκες και παιδιά.
Παρά το τραγικό αποτέλεσμα, το περιστατικό έμεινε στην Ιστορία για την ιδιαιτερότητά του. Στο δικαστήριο, η καταστροφή κρίθηκε ως «θεόσταλτη» και κανείς δεν τιμωρήθηκε για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, ενώ οι ιδιοκτήτες του ζυθοποιείου συνέχισαν τη λειτουργία του λίγο αργότερα, αφού το κόστος της ζημιάς καλύφθηκε μέσω φοροαπαλλαγών.
Αυτό που προσδίδει επιπλέον ενδιαφέρον στην ιστορία είναι ότι κάποιοι από τους επιζώντες έσπευσαν να συλλέξουν τη χυμένη μπίρα με κουβάδες.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1814: Εννέα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από μία πρωτοφανή «ζυθοπλημμύρα» στο Κεντρικό Λονδίνο. Το τραγικό αυτό περιστατικό συνέβη όταν μία τεράστια δεξαμενή μπίρας στη ζυθοποιία «Meux & Co’s Horse Shoe Brewery» έσπασε, με αποτέλεσμα να ξεχυθούν πάνω από ένα εκατομμύριο λίτρα μπίρας στους δρόμους, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και θανάτους.
1854: Αγγλικές και γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκινούν την πολιορκία της Σεβαστούπολης, το μεγαλύτερο λιμάνι της Κριμαίας και βάση του Ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου. Η μάχη αυτή θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο, αποτελώντας κομβικό σημείο για τον πόλεμο.
1864: Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο καθιερώνει το πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Το σύνταγμα αυτό προέβλεπε σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, αλλά και περιορισμένες εξουσίες για τον βασιλιά σε σχέση με προηγούμενα καθεστώτα.
1888: Ο Τόμας Έντισον πατεντάρει τον οπτικό φωνόγραφο, μία από τις πρώτες συσκευές που κατέγραψαν κινούμενες εικόνες και ήχο. Η εφεύρεση αυτή θεωρείται πρόδρομος της κινηματογραφικής ταινίας και άνοιξε τον δρόμο για τη βιομηχανία του κινηματογράφου.
1915: Η Μεγάλη Βρετανία προσφέρει την Κύπρο στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη, αρνήθηκε την προσφορά, επικαλούμενη την ουδετερότητα της χώρας και τον κίνδυνο εσωτερικής αστάθειας.
1937: Τα τρίδυμα ανιψάκια του Ντόναλντ Ντακ – Χιούι, Λιούι και Ντιούι – κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας στις ΗΠΑ. Αυτοί οι χαρακτήρες θα γίνουν σύντομα από τους πιο αγαπημένους στις ιστορίες της Disney.
1957: Ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί, γνωστός για το έργο του «Ο Ξένος», τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Καμί υπήρξε μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές του 20ού αιώνα, με το έργο του να εξερευνά τον παραλογισμό της ανθρώπινης ύπαρξης.
1979: Η Μητέρα Τερέζα βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης για την αφοσίωσή της στους φτωχούς και ασθενείς όλου του κόσμου. Ήταν ιδιαίτερα γνωστή για το έργο της στην Ινδία, αλλά και για τις διεθνείς αποστολές της σε περιοχές όπως η Αιθιοπία και η Αρμενία.
1997: Τα οστά του θρυλικού επαναστάτη, Τσε Γκεβάρα μεταφέρονται από τη Βολιβία στην Κούβα και θάβονται στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα. Η μεταφορά των λειψάνων του πραγματοποιήθηκε 30 χρόνια μετά την εκτέλεσή του από τον βολιβιανό στρατό, ως ένδειξη τιμής για τον αγώνα του υπέρ των καταπιεσμένων λαών.
Γεννήσεις
1915 – Άρθουρ Μίλερ, αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, διάσημος για το έργο «Ο θάνατος του εμποράκου»
1918 – Ρίτα Χέιγουορθ, αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια, εμβληματική μορφή του κλασικού Χόλιγουντ
1957 – Ελευθερία Αρβανιτάκη, ελληνίδα τραγουδίστρια, με καριέρα που γεφυρώνει παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική
1972 – Eminem (κατά κόσμον Μάρσαλ Μάτερς), αμερικανός ράπερ, παραγωγός και ηθοποιός, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της χιπ χοπ
1975 – Δέσποινα Ολυμπίου, κύπρια τραγουδίστρια, με επιτυχημένη πορεία στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή
1979 – Αλέξανδρος Νικολαΐδης, έλληνας αθλητής του τάε κβον ντο, κάτοχος δύο ασημένιων Ολυμπιακών μεταλλίων
Θάνατοι
1849 – Φρεντερίκ Σοπέν, πολωνός πιανίστας και συνθέτης, από τους μεγαλύτερους ρομαντικούς συνθέτες
1920 – Τζον Ριντ, αμερικανός δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο»
1981 – Λίνα Τσαλδάρη, ελληνίδα πολιτικός, η πρώτη γυναίκα υπουργός στην Ελλάδα
Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας
Διεθνής Ημέρα Πιστωτικής Ένωσης
Παγκόσμια Ημέρα Μυοσκελετικού Τραύματος
Σήμερα γιορτάζουν
Αντίγονος, Ευπρέπιος