Οικονομία

Χάσμα ζητούµενων και προσφερόµενων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας

Σε 53.814 ανέρχονται οι κενές θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονοµία το δεύτερο τρίµηνο του έτους, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat.

O αριθµός αυτός είναι αυξηµένος κατά 54,4% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2023. Οι περισσότερες κενές θέσεις συναντώνται στον τουρισµό (16,4%), στο Δηµόσιο και συγκεκριµένα σε δηµόσια διοίκηση, άµυνα και κοινωνική ασφάλιση (14,6%).

Ο ολοένα αυξανόµενος αριθµός των κενών θέσεων εργασίας παρά το διαθέσιµο εργατικό δυναµικό, που υποδηλώνει το επίπεδο της ανεργίας, καταδεικνύει την αναντιστοιχία ζητούµενωνκαι προσφερόµενων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας.

Να σημειωθεί ότι π οίκος Fitch στην ειδική έκθεσή του Western Europe Sovereigns – Peer Review 2024 προβλέπει ότι η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει σε προ κρίσεως επίπεδα έως το 2026

Η οικονομία

Στο μεταξύ την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα ως προς την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τους δείκτες διακυβέρνησης, στα χρόνια που πέρασαν από τη σφοδρή κρίση χρέους, επισημαίνει ο οίκος Fitch στην ειδική έκθεσή του Western Europe Sovereigns – Peer Review 2024.

Η έκθεση, που δεν συνιστά αναθεώρηση του αξιόχρεου (η οποία και είναι προγραμματισμένη για τις 22 Νοεμβρίου), υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα βαθμολογείται με ΒΒΒ – με την αξιολόγησή της να αντανακλά τα επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, την αξιοπιστία της πολιτικής της και τη στήριξη που λαμβάνει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. «Τα δυνατά σημεία αντιτίθενται στις κληρονομιές της κρίσης, όπως το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, η υψηλή αν και μειωμένη ανεργία, η χαμηλή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και ορισμένες επίμονες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα», αναφέρει ο οίκος. Οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και το μομέντουμ της ανάπτυξης οδηγούν σε υπεραπόδοση στο δημοσιονομικό πεδίο.

Ο οίκος Fitch περιμένει οι συνετές αυτές πολιτικές να έχουν συνέχεια, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ την επόμενη τριετία.

Το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης θέλει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να μειώνεται κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 από τα επίπεδα του 206% το 2020, δηλαδή στο 156% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τις περισσότερες της Ευρωζώνης, χάρη στον ισχυρό τουρισμό και τις εισροές επενδύσεων. Οι δημόσιες επενδύσεις, που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, προσφέρουν έξτρα στήριγμα, όπως και η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Παρόλα αυτά ο οίκος κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για ένα σοβαρό εξωτερικό σοκ που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας και να επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της.

To Top