Αθλητικά

Ο Καμπάσο, ο Ναν, η δεύτερη ήττα και τι πρέπει να ξεχάσει ο Παναθηναϊκός

Ο Καμπάσο, ο Ναν, η δεύτερη ήττα και τι πρέπει να ξεχάσει ο Παναθηναϊκός

Ο Φακούντο Καμπάσο ήταν σε οίστρο, ο Ναν επίσης, αλλά η Ρεάλ είχε τις επιπλέον λύσεις. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη δεύτερη σερί ήττα των “πρασίνων” αφού με το Παρίσι, έχασαν και στη Μαδρίτη

Ο Παναθηναϊκός πολέμησε, η Ρεάλ ήταν με την πλάτη στον τοίχο είχε τον Φακούντο Καμπάσο σε οίστρο (19π, 5ρ, 6ασ) και η δεύτερη ήττα στην διαβολοβδομάδα για τους “πράσινους” δεν αποφεύχθηκε. Οι “πράσινοι” δεν γυρίζουν χαρούμενοι από τη Μαδρίτη, είχαν πάντως και δυο τρία πράγματα που μπορούν να σκέφτονται ευχάριστα, αν υπάρχουν τέτοια σε δυο χαμένα παιχνίδια.

Το πρώτο είναι η τελική διαφορά. Ο Παναθηναϊκός απέφυγε το μεγάλο χάντικαπ, μείωσε στο τέλος στους τέσσερις, άρα μπορεί να ελπίζει σε ανατροπή στο ΟΑΚΑ και σε περίπτωση ενδεχόμενων ισοβαθμιών. Το δεύτερο αφορά τον απίστευτο Κέντρικ Ναν, που στο δεύτερο ημίχρονο έπαιζε … σχεδόν μόνος του κόντρα στη Ρεάλ. Και το τρίτο έχει να κάνει με την εμφάνιση Ερνανγκόμεθ, Παπαπέτρου (στο πρώτο μέρος) και Οσμάν που προσθέτουν στο οπλοστάσιο του Αταμάν μια ξεχωριστή τριπλέτα “πλαγίων”.

Από την άλλη ο Λορέντσο Μπράουν έπαιξε λιγότερο από τέσσερα λεπτά και ο Κώστας Σλούκας δεν μπόρεσε να δώσει ουσιαστική βοήθεια. Αλλά ακόμα είμαστε στην αρχή. Έτσι δεν είναι;

Η μπαγκέτα του Καμπάσο και το δίδυμο του ΠΑΟ

Η Ρεάλ είχε στο νου της να μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι. Ο Καμπάσο, φρέσκος καθώς έλειπε την Τρίτη λόγω της τιμωρίας του, είναι μια ομάδα μόνος του σε εκτέλεση και δημιουργία, κυρίως όμως δίνει το ρυθμό που θέλει ο Τσους Ματέο, όσο είναι στο γήπεδο. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν ο Αργεντίνος πρέπει να κάτσει στον πάγκο, γιατί εκεί υπάρχει για τους Μαδριλένιους κενό αέρος.

Ο Φελίς που θα είχε αυτό το ρόλο είναι παροπλισμένος περπατώντας με πατερίτσες, ο Γιουλ έχει μεγαλώσει και η Ρεάλ χωρίς τον βασικό της “άσο” υποφέρει…

Παρόντος, πάντως, του δαιμόνιου πόιντ-γκαρντ η Ρεάλ μπήκε φουριόζα, είχε 6/10 τρίποντα σε ένα δεκάλεπτο και συνολικά 28 πόντους, εστιάζοντας ταυτόχρονα την άμυνα της πρώτα πάνω στον Ναν (Αμπάλδε και Γκονζάλεθ, έπαιζαν οβερ πλέι τον Αμερικανό) κι ύστερα, όταν μπήκε στο ματς, κόντρα στον Σλούκα.

Στόχος των Ισπανών να αποκόψουν το εύκολο σκορ και τη δημιουργία των πρωταθλητών Ευρώπης. Το δεύτερο δεν το κατάφεραν γιατί ο Παναθηναϊκός τελείωσε το ημίχρονο με 10 ασίστ (και 4 λάθη, άρα αρκετά θετικό ισοζύγιο). Στο πρώτο θα έπαιρναν άριστα, αν δεν έρχονταν από τον πάγκο οι δυο φόργουορντ που κράτησαν τους “πράσινους” όρθιους. Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ αντί του Μήτογλου και ο Ιωάννης Παπαπέτρου στη θέση του Οσμάν, λειτούργησαν και στην άμυνα, αλλά κυρίως πρόσφεραν 20 πόντους στην επίθεση του ΠΑΟ με εντυπωσιακά μάλιστα ποσοστά καθώς και οι δυο μαζί είχαν 8/13 σουτ (και 5 ριμπάουντ).

Σε αυτό το δίδυμο, συν την αδυναμία της Ρεάλ να έχει την ίδια απόδοση με τον Καμπάσο εκτός αγωνιστικού χώρου, πόνταρε ο Αταμάν, που είδε την ομάδα του να ρίχνει τη διαφορά κάτω από τους δέκα και δώδεκα πόντους που έχανε, να τελειώνει το ημίχρονο στο -5 και να αναζητά ένα ξέσπασμα στο δεύτερο ημίχρονο, που θα την έφερνε σε θέση ισχύος…

Το καυτό χέρι του Ναν (και του Μούσα)

Ο Αταμάν “πάρκαρε” τον Μπράουν στον πάγκο, έριξε τον Γκραντ πάνω στον Καμπάσο και περίμενε ποιος θα έπαιρνε -πάνω στο παρκέ- την ευθύνη. Ε, δεν θα ήταν άλλος, εκτός από τον Κέντρικ Ναν, που είχε ζεσταθεί στο τελείωμα της δεύτερης περίοδου και μπήκε δυναμικά στην τρίτη. Τα δικά του σουτ, παρά την πίεση του Αμπάλδε, έφεραν τον Παναθηναϊκό στο -2.

Εκεί, όμως, η Ρεάλ βρήκε τις δικές της απαντήσεις. Τις έδωσε με ηχηρό τρόπο ο Τζάναν Μούσα, που άρχισε να σκοράρει με τον τρόπο του … Ναν, δημιουργώντας απανωτούς πονοκεφάλους στην “πράσινη” άμυνα. Ο σκόρερ της Ρεάλ πέτυχε 7 σερί πόντους, για να έρθει στη συνέχεια ο Αμπάλδε και ο Ταβάρες, για να πάνε τη διαφορά στο +11.

Σα να μην έφτανε αυτό, ο Ματίας Λεσόρ χρεωνόταν με τρίτο φάουλ για ένα σκριν πάνω στον Καμπάσο. Ο Γιουρτσεβέν ξανάμπαινε στο παρκέ. Στο πρώτο μέρος είχε παίξει δυο τρεις καλές άμυνες, αλλά είχε χάσει εύκολα τελειώματα στην επίθεση. Εν τω μεταξύ ο Μούσα με τον Αμπάλδε συνέχιζαν τη δουλειά τους, η διαφορά ανέβαινε στο +15 και ο Αταμάν, έβγαζε τους Χουάντσο-Παπαπέτρου που είχαν σιγήσει σε αυτή την περίοδο, επαναφέροντας Μήτογλου και Οσμάν…

Ο Τούρκος είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του Μούσα.. Καλή ιδέα, αλλά καλύτερο ήταν και το τρίποντο που έβαλε στο τελείωμα του δεκαλέπτου. Η Ρεάλ που είχε εκμεταλλευτεί τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ (μερικά ήταν απλά σκαμπίλια στην μπάλα από τον Ταβάρες) βρισκόταν από το +17, στο +12.

Τι κρατάει και τι ξεχνάει

Ο Παναθηναϊκός μπορούσε να ελπίζει; Ναι, γιατί ο Ναν οργίαζε στην επίθεση. Όχι, επειδή η Ρεάλ συνέχισε να σκοράρει για τρεις και να ανανεώνει τις επιθέσεις της. Το ματς, όμως, δεν κρίθηκε εκεί. Στο τέλος θα μετρούσαν οι περισσότερες λύσεις. Τις είχαν οι Μαδριλένιοι, με τον Καμπάσο να είναι ενορχηστρωτής … μέχρι τελικής πτώσης (η διαφορά της μαδριλένικης ομάδας με τον Αργεντίνο στην πεντάδα της και χωρίς αυτόν είναι χαώδης), τον Ταβάρες να κάνει δυο εντυπωσιακά κοψίματα (σε Ναν και Γιουρτσεβέν) και τον Χεζόνια να βρίσκει ένα τρίποντο μεγάλης σημασίας την ώρα που οι “πράσινοι” είχαν μειώσει ξανά, από το -16 στο -7.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε, μπόρεσε να απαντήσει όσες φορές ξέφυγε η Ρεάλ με μεγάλη διαφορά, αλλά στο τέλος δεν απέφυγε τη δεύτερη του ήττα. Προφανώς δεν είναι καταστροφικό να χάσει κάποιος στη Μαδρίτη, ειδικά απέναντι στη Ρεάλ που ήθελε πάση θυσία να επιστρέψει στις επιτυχίες.

Σίγουρα το μηδέν στα δυο στην πρώτη διαβολοβδομάδα δεν είναι ό,τι καλύτερο έψαχνε ο Παναθηναϊκός πηγαίνοντας πρώτα στο Παρίσι και μετά στη Μαδρίτη. Κι αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να ξεχάσει, επιστρέφοντας στη βάση του, γιατί τα παιχνίδια είναι συνεχόμενα και έρχονται ακόμα πιο πολλά και περισσότερο κρίσιμα.

Τι ανησυχεί τον Αταμάν; Σίγουρα η κατάσταση των Σλούκα-Μπράουν. Οι δυο σπουδαίοι γκαρντ, μοχλοί μιας θεωρητικά υπερηχητικής περιφέρειας δεν είναι ακόμα έτοιμοι να παίξουν με βάση τις προδιαγραφές τους. Ο Μπράουν έπαιξε μόλις 3:39 λεπτά και είδε όλο το παιχνίδι από τον πάγκο. Ο Σλούκας αγωνίστηκε πιο πολύ αλλά εκτός από τις πέντε ασίστ που μοίρασε, δεν μπόρεσε να δώσει κάτι άλλο στην ομάδα του. Ο Αταμάν, μετά το ματς, δήλωσε ξεκάθαρα ότι θυσίασε τον χρόνο για να δώσει ρυθμό στον Σλούκα. Δεν ξέρουμε αν έμεινε ικανοποιημένος…

Σε αρνητικό πρόσημο και ο Ντίνος Μήτογλου, αν και στο “4” ο Παναθηναϊκός δεν είχε πρόβλημα, καθώς ο Ερνανγκόμεθ έκανε ρεκόρ πόντων με τα “πράσινα” στην Ευρωλίγκα. Ο Ισπανός διεθνής, μαζί με τον Παπαπέτρου στο πρώτο ημίχρονο και ο Οσμάν σε μια πολύ ουσιαστική εμφάνιση, ερχόμενος από τον πάγκο (13π, 6ρ σε λιγότερο από 17 λεπτά συμμετοχής) ήταν τα πιο ενθαρρυντικά μηνύματα μιας ήττας, που ήρθε τελικά με …. ανατρεπόμενο (στο ΟΑΚΑ) χάντικαπ τεσσάρων πόντων.

Φυσικά, ο Ναν με τους 23 πόντους και τις 6 ασίστ, ήταν (στο δεύτερο μέρος) ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού. Όταν τον φτάσουν και οι υπόλοιποι, τότε οι “πράσινοι” πολύ δύσκολα θα ξανακάνουν δυο ήττες σερί. Το ερώτημα είναι πότε -μέσα στη χρονιά- θα γίνει αυτό…

To Top