Η σύναξη του Τσίπρα

Καλημέρα, όλη μέρα σε όλες και όλους. Ενώ πέφτει η θερμοκρασία και αρχίζει να θυμίζει φθινόπωρο, εντούτοις στο πολιτικό σκηνικό ανεβαίνουν οι βαθμοί. Καύσωνας δεν υπάρχει, αλλά τα αίματα ανάβουν σε όλα τα κόμματα. Μεγάλη κινητικότητα παντού και ας ξεκινήσουμε. Όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στον Αλέξη Τσίπρα απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στην εκδήλωση που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο του για την οικονομία και την ακρίβεια και γενικότερα για την οικονομική πολιτική. Πολλά και διάφορα θα ακουστούν απόψε και έχει δοθεί σήμα για μεγάλη κινητοποίηση και θα πάει κόσμος και κοσμάκης, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Τα μηνύματα

Τι θα πει ο πρώην πρωθυπουργός; Μου είπε πρόσωπο που μιλάει μαζί του, ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μια προσπάθεια, και αυτή είναι η πρόκληση των επομένων ετών, για να υπάρξει σύγκλιση της Ελλάδας με τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλα τα επίπεδα. Θα πει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις, αλλά υπάρχει άλλος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί άμεσα. Και μου σημείωσαν την φράση ότι οι αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου. Και ο νοών νοείτω.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Στο Δημοτικό Θέατρο θα βρεθούν όλα σχεδόν τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που είναι στην Αθήνα και στις γύρω περιοχές αλλά και βουλευτές που ανήκουν στην σφαίρα επιρροής του Αλ. Τσίπρα. Εκεί μου είπαν πως θα είναι και βουλευτές και στελέχη της Νέας Αριστεράς. Θα πάει ο Στέφανος Κασσελάκης; Μια καλή πηγή μου είπε πως κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει την κίνηση και περισσότερο όπως κατάλαβα για να στρέψει τα φώτα επάνω του.

Αντεπίθεση Κασσελάκη

Και επειδή αναφέρθηκα στον Στ. Κασσελάκη να θυμίσω πως αύριο έχει την συγκέντρωσή του στην πλατεία Κολοκοτρώνη, μπροστά από την Παλαιά Βουλή. Η ομιλία του θα γίνει-και έχει κινητοποιήσει ο μηχανισμός του πολύ κόσμο και μένει να φανεί πόσοι θα πάνε- μια μέρα πριν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, όπου θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες. Και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Α, αύριο έχει και συνέντευξη στην ΕΡΤ στον Γιώργο Κουβαρά.

Η παρουσία Χριστοδουλάκη

Και καλά γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών που θα μιλήσουν στην εκδήλωση του Αλ. Τσίπρα. Μόνο που εκτός από τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Χουλιαράκη που ήταν υπουργοί των κυβερνήσεών του, αλλά και την Λούκα Κατσέλη υπουργό των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου που ήρθε κοντά με το ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια χωρίς να ενταχθεί, η παρουσία του Νίκου Χριστοδουλάκη, υπουργού Οικονομίας επί Κώστα Σημίτη έχει σημασία. Μόνο που δεν μπορεί να ερμηνευθεί, όπως μου είπε πρόσωπο που ξέρει καλά τα πασοκικά, ως κίνηση που φέρνει κοντά Αλ. Τσίπρα και Χαριλάου Τρικούπη και αυτό διότι ο Ν. Χριστοδουλάκης είναι πλέον μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, ενός ευέλικτου πολιτικού οργάνου που θα συζητά με το Νίκο Ανδρουλάκη τα θέματα αιχμής για το ΠΑΣΟΚ.

Κίνηση ανοίγματος

Και επειδή αναφέρθηκα στο ΠΑΣΟΚ να σημειωθεί πως από πολλές πλευρές θεωρήθηκε ως κίνηση ανοίγματος και διάθεση να δώσει ζωτικό πολιτικό χώρο οι επιλογές του Ν. Ανδρουλάκη ιδιαίτερα με το Πολιτικό Κέντρο, αλλά και τους ρόλους σε Παύλο Γερουλάνο, Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρη Δούκα αν και ο τελευταίος με διαρροές γκρίνιαξε.

Τι ήθελε ο Δούκας

Δυσαρέσκεια υπήρξε, λοιπόν, από την πλευρά Χάρη Δούκα για τις αποφάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη όσον αφορά τις αλλαγές που έκανε στο κόμμα και γι’ αυτό βγήκε η διαρροή που μιλούσε για μονοπρόσωπο όργανο στον στρατηγικό και πολιτικό σχεδιασμό. Έψαξα να βρω τι κρύβεται πίσω απ όλο αυτό και πού αποσκοπούσε η συγκεκριμένη κίνηση. Έμαθα λοιπόν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει με κάθε τρόπο να προστατέψει τους ανθρώπους που τον στήριξαν και κυρίως του βουλευτές που βγήκανα μπροστά γι αυτόν εσωκομματικά. Στο επιτελείο του θεωρούν ότι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Απόστολος Πάνας, η Ευαγγελία Λιακούλη και η Χριστίνα Σταρακά πήραν λιγότερα σημαντικά χαρτοφυλάκια. Όπως και στο «Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο» θα έπρεπε να μπουν και ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η Διαμαντοπούλου επιστρέφει

Θα εστιάσω πάντως στην παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου που έχει σχολιαστεί πολύ θετικά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από πολλές πλευρές. Ένα απαιτητικό πόστο μου είπε άνθρωπος που ήταν χρόνια κοντά στον Κώστα Σημίτη που όμως με την παρουσία της πρώην υπουργού, η οποία επέστρεψε σε κεντρικό ρόλο, θα του δώσει άλλη αίγλη και θα συνδράμει καθοριστικά για να ξαναμπεί το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας μετά από χρόνια.

Αναβαθμισμένος Γερουλάνος

Πάμε και στην αναβάθμιση του Παύλου Γερουλάνου που εκτός από την συμμετοχή του στο Πολιτικό Κέντρο θα είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μια κίνηση που επίσης κρίθηκε θετικά από πολλές πλευρές.

Με το καλημέρα, αντιπολίτευση

Σας προανέφερα τη δυσαρέσκεια Χ. Δούκα για τη σύνθεση του Πολιτικού Κέντρου που εκλήφθηκε με το καλημέρα ως πράξη αντιπολιτευτική, αλλά επειδή μίλησα με πολλά κεντρικά στελέχη, ας περιμένουμε πριν βγάλουμε συμπεράσματα μου είπαν. Και θα φανεί πως θα πάει η συνεργασία Ανδρουλάκη και Δούκα, με το δεύτερο μέσα σε ενάμιση περίπου χρόνο να είναι στο κέντρο της πολιτικής ενώ ήταν ένα απλό στέλεχος, υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας του κόμματος.

Η πρώτη κόντρα με τον πρωθυπουργό

Την πρώτη του κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που απέναντί του θα έχει και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκο Παππά. Βλέπετε την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Ολομέλεια η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την πολιτική προστασία και την αποτίμηση των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Πάντως την πολιτική κόντρα που θα υπάρξει, δεν γίνεται να μην υπάρξει, περισσότερο θα την αναμένουν στη Χαριλάου Τρικούπη παρά στην Κουμουνδούρου. Κι αυτό γιατί όπως μου έλεγε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που δεν στήριξε τον πρόεδρο στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, «από τον τόνο και από το περιεχόμενο της ομιλίας του Ανδρουλάκη θα δούμε και τις προθέσεις του όσον αφορά το ύφος και τον τρόπο αντιπολίτευσης που θα ασκήσει στην πρωθυπουργό».

Κανείς δεν παίζει τον Λοβέρδο

Επειδή το ΠΑΣΟΚ παίρνει τα πάνω του, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, μαθαίνω ότι στελέχη και πρώην βουλευτές θα τους καλοάρεσε μία επιστροφή – ασχέτως αν στο παρελθόν είχαν σφαχτεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και σας το λέω αυτό γιατί με πήρε ένας φίλος από τα παλιά και μου είπε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα έλεγε «όχι». «Και γι’ αυτό βγήκε σε κεντρικό κανάλι και είπε ότι το κόμμα του στις εκλογές είχε διείσδυση στους ψηφοφόρους από την Νέα Δημοκρατία. Ήταν μία τέλεια πάσα» μου είπε. «Αλλά στο γήπεδο είναι μόνος του, κανείς δεν θέλει να τον παίξει. Ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον θέλει αλλά ούτε ο Παύλος Γερουλάνος με την Άννα Διαμαντοπούλου. Καλά, για τον Χάρη Δούκα δεν το συζητώ καν. Άρα κανείς από το χώρο του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε ο συνομιλητής μου. «Ούτε στην Νέα Δημοκρατία;», ρώτησα λίγο προβοκατόρικα. «Η Νέα Δημοκρατία της ήταν απολύτως χρήσιμος όταν ήταν στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, τώρα τι να τον κάνει». Και εκεί κλείσαμε τη συζήτηση.

Πόλεμος Λατινοπούλου – Βελόπουλου

Στο εισαγωγικό σημείωμα έγραφα για κόντρες, ε, μια από αυτές είναι στα δεξιά της ΝΔ μεταξύ της Φωνής Λογικής και της Ελληνικής Λύσης. Υπάρχει μεγάλη κόντρα μετά και την κίνηση της Αφροδίτης Λατινοπούλου να καταθέσει αγωγή, δια του δικηγόρου της Φαήλου Κρανιδιώτη, κατά του Κυριάκου Βελόπουλου. Σφάζονται στα δεξιά της ΝΔ.

Το συνέδριο της Νέας Αριστεράς

Την ίδια ώρα, η Νέα Αριστερά που σιγά σιγά μετατρέπεται και επίσημα σε κόμμα. Αυτό θα γίνει με το ιδρυτικό του συνέδριο επί της ουσίας το τετραήμερο, 7-8-9 και 10 Νοεμβρίου. Τι είναι τότε; Μα, και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μύλος και στα αριστερά. Τι ξεχώρισα; Μα, ότι σε μία από τις 150 εκδηλώσεις θα συμμετάσχει ο Διονύσης Τεμπονέρας που θα συνομιλήσει με την Έφη Αχτσιόγλου. Ρώτησα εάν σημαίνει κάτι αυτό και μου είπαν, όχι. Ίδωμεν.

Το ραντεβού Γεραπετρίτη με τους 33

Κεκλεισμένων των θυρών θα είναι σήμερα στις 17:00 το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη στη βουλή με 33 γαλάζιους βουλευτές που συμμετέχουν στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα 151 με τον Γ. Γεραπετρίτη να τοποθετείται για τα εθνικά θέματα και την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος (8/11) για την έλευση του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα. Ο Γ. Γεραπετρίτης απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε και δημόσια από τις Βρυξέλλες, καταδεικνύοντας ότι βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία, και δεν λαμβάνεται καμία απόφαση χωρίς το τελικό ok από το Μέγαρο Μαξίμου. Η σημερινή συνάντηση γίνεται για να λυθούν οι απορίες και να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς έχουν διατυπωθεί και σε εσωκομματικό επίπεδο ενστάσεις.

Το 2027 θα είναι έτοιμο το Καστέλι

Στα επόμενα βήματα που ακολουθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο στο Καστέλι αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Prodexpo. Κατά τον ίδιο το 2027 θα λειτουργήσει και είναι έτοιμο κατά 40%. Ήδη έχει υλοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος του έργου πρόσβασης από τον ΒΟΑΚ στο Καστέλι. Για τον ΒΟΑΚ είπε ότι έχει τρία τμήματα. Το μεγάλο είναι το Ηράκλειο – Χανιά. Αυτό εκτιμάται ότι θα έχει συμβασιοποιηθεί έως τις αρχές του 2025. Τα 200 εκατ. Ευρώ θα είναι χρηματοδότηση από το Ανάκαμψης και θα στοιχίσει πάνω από 2 δισ. Τα άλλα δύο τμήματα προχωρούν μέσω ΣΔΙΤ.

Η δυσκολότερη άσκηση

Σε ό,τι αφορά την Αττική οδό, ο υπουργός είπε ότι είναι η δυσκολότερη άσκηση που έχει γίνει στην Ελλάδα με τη μετάβαση από τον ένα παραχωρησιούχο στον νέο, την ίδια μέρα. Υποστήριξε ότι το κράτος έχει άμεση ωφέλεια 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ για τα δημόσια ταμεία. Αθροιστικά στην εικοσιπενταετία ο Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι θα εξοικονομηθούν 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 25 ετών από την εξοικονόμηση που προκύπτει σε κόστος δανεισμού για την Ελλάδα που θα καλυφθεί από τα έσοδα της Αττικής Οδού.

Η ισχύς εν τη ενώσει για το παιδί

Μαρία Συρεγγέλα και Σοφία Ζαχαράκη σε μια συνάντηση στα γραφεία της Πειραιώς επισφράγισαν την κοινή δράση τους για τα δικαιώματα των παιδιών. Η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτής Δυτικού τομέα Αθηνών, επί υπουργίας της δούλεψε νομοσχέδια και δράσεις για τα παιδιά, κάτι που συνέχισε και προχώρησε αρκετά βήματα παρά πέρα και η Υπουργός Οικογενειακής Πολιτικής Σοφία Ζαχαράκη. Μάλιστα μια από τις πρώτες νέες γραμματείες στο κόμμα που οργανώθηκαν από την Μαρία Συρεγγέλα είναι και η Γραμματεία Δικαιωμάτων του παιδιού. Οι συντονιστές της γραμματείας συναντήθηκαν με την Υπουργό και χάραξαν τη νέα τους κοινή στρατηγική, με την Σοφία Ζαχαράκη να ενημερώνει τι έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο και που στοχεύει για το μέλλον. Η Γραμματέας Μαρία Συρεγγέλα διαβεβαίωσε την Υπουργό ότι όλη η ομάδα της Πειραιώς αλλά και η ίδια προσωπικά θα βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό της.

Νέο deal για Μαρινάκη

Συνεχίζονται οι επενδύσεις για τον εφοπλιστή και πρόεδρο του Ολυμπιακού, ο οποίος τοποθετείται με διαρκείς κινήσεις στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πρόσθεσε ένα νέο πλοίο στο στόλο υπεράκτιων πλοίων σε συμφωνία με τον Νορβηγό επενδυτή Arne Blystad. Οι βάσεις δεδομένων της ναυτιλίας δείχνουν ότι η νεοσύστατη εταιρεία Capital Offshore του πλοιοκτήτη απέκτησε το πλοίο εφοδιασμού πλατφόρμας 4.200 dwt Songa Discoverer (κατασκευής 2021) από τη Songa Offshore για ποσό που δεν έγινε έως αυτή τη στιγμή γνωστό. Πάντως η VesselsValue εκτιμά ότι το πλοίο αξίζει 34 εκατομμύρια δολάρια.

Πουλάει ακίνητα η Prodea

Σε διαδικασία πώλησης σημαντικών ακινήτων του χαρτοφυλακίου της προχωράει όπως μαθαίνω η Prodea Investments. Η εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μαθαίνω ότι είχε βγάλει πρόσφατα στην αγορά ένα μεικτό χαρτοφυλάκιο ακινήτων προς διάθεση, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν logistics, γραφεία και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Στόχος είναι να ενισχύσει τη ρευστότητα προς όφελος των μετόχων της και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε συγκεκριμένα πράγματα, νοικοκυρεύοντας με έναν τρόπο το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την απόκτησή τους είναι αρκετοί. Μεταξύ αυτών κατασκευαστικές, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων εισηγμένες και αυτές στο Χρηματιστήριο.

Τι γίνεται με την πτώχευση των εστιατορίων Fridays

Τη στιγμή που η γνωστή αλυσίδα εστιατορίων TGI Fridays μπαίνει στο δρόμο της πτωχευτικής διαδικασία προκειμένου να εξυγιανθούν τα οικονομικά της επί αμερικανικού εδάφους, τα πράγματα στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι διαφορετικά. Αυτή την εικόνα τουλάχιστον δίνουν τα στελέχη του ελληνικού ομίλου PAX Hospitality, ο οποίος διαχειρίζεται τα εστιατόρια στην ελληνική αγορά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η δραστηριότητα των 9 εστιατορίων στη χώρα μας είναι κερδοφόρα και θα συνεχιστεί απρόσκοπτα παρά τις όποιες εξελίξεις στην Αμερική.

Τα έργα του Daniel στη Θεσσαλία

Οι καθυστερήσεις για τα έργα μετά τον Daniel στη Θεσσαλία είναι κάτι το οποίο εγκαλείται συχνά η κυβέρνηση. Θα πρέπει εδώ να σας πω ότι οι μόνιμες παρεμβάσεις θα κοστίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να βρεθούν τα χρήματα, τα 600 εκατ. εκ των οποίων από το ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που αποτέλεσε βασικό παράγοντα καθυστέρησης, αλλά και να συντονιστούν, κυβέρνηση, υπουργεία, δήμοι και περιφέρεια μεταξύ τους για να γίνουν τα έργα. Από τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν – εφόσον προχωρήσουν σύντομα τα έργα – προκύπτουν 1.009 παρεμβάσεις σε οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο και σε σχολεία. Τα σχολεία σας θυμίζω ότι χρηματοδοτήθηκαν από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και έχουν παραδοθεί τα μισά, ενώ τα υπόλοιπα ολοκληρώνονται έως το τέλος του 2024.