Οι ερευνητές των ΗΠΑ προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς διέρρευσαν στο διαδίκτυο δύο άκρως απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών. Τα έγγραφα, τα οποία εμφανίστηκαν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την Παρασκευή, περιέχουν μια φερόμενη αξιολόγηση των ΗΠΑ για τα σχέδια του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν.

Η αξιολόγηση βασίζεται στην ερμηνεία δορυφορικών εικόνων και άλλων πληροφοριών, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC.

Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι εξαιρετικά ανήσυχος για αυτή τη διαρροή.

«Οι αξιωματούχοι δεν έχουν καθορίσει αν τα έγγραφα κυκλοφόρησαν από χάκερ ή πρόκειται για διαρροή», δήλωσε ο Κίρμπι. Εδώ και τρεις εβδομάδες, το Ισραήλ έχει ορκιστεί να πλήξει σκληρά το Ιράν σε αντίποινα για τη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Το Ιράν λέει ότι αυτό ήταν απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ στις 27 Σεπτεμβρίου.

Είναι γνήσια;

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η διατύπωση που χρησιμοποιείται στις επικεφαλίδες φαίνεται αξιόπιστη και συνάδει με παρόμοια διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν. Με επικεφαλίδα «άκρως απόρρητο», περιλαμβάνουν το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence».

Τα έγγραφα φαίνεται να έχουν διανεμηθεί στις υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας Five Eyes, των πέντε δυτικών κρατών που ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες, δηλαδή των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Το ακρωνύμιο «TK» στα έγγραφα αναφέρεται στο «Talent Keyhole», μια κωδική λέξη που καλύπτει τις δορυφορικές Υπηρεσίες Πληροφοριών Σήματος (SIGINT) και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών Εικόνας (IMINT).

Τι αποκαλύπτουν

Τα δύο έγγραφα αποτελούν μια διαβαθμισμένη αξιολόγηση των ΗΠΑ σχετικά με τις προετοιμασίες του Ισραήλ να πλήξει στόχους στο Ιράν, με βάση πληροφορίες που αναλύθηκαν στις 15-16 Οκτωβρίου από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Αυτό που κατέχει εξέχουσα θέση είναι η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από αέρος (ABLM): Το Rocks είναι ένα σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και έχει σχεδιαστεί για να πλήττει διάφορους στόχους τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος.

Το Golden Horizon πιστεύεται ότι αναφέρεται στο πυραυλικό σύστημα Blue Sparrow με βεληνεκές περίπου 2.000 χιλιομέτρων. Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι ότι υποδηλώνει ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια παρόμοια αλλά πιο διευρυμένη έκδοση της επίθεσης ABLM σε μια ιρανική τοποθεσία κοντά στο Ισφαχάν τον Απρίλιο.

Με την εκτόξευση αυτών των όπλων από μεγάλη απόσταση και μακριά από τα σύνορα του Ιράν θα αποφευχθεί η ανάγκη να πετάξουν τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από ορισμένες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία.

Τα έγγραφα δεν αναφέρουν, επίσης, κανένα σημάδι προετοιμασίας του Ισραήλ για την ενεργοποίηση του πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου. Κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της, το Ισραήλ, διαθέτει ακόμα και πυρηνικά όπλα, οπότε αυτό έχει προκαλέσει αμηχανία στην Ουάσιγκτον, όπως σχολιάζει το BBC.

Τι δεν μας λένε

Από τα έγγραφα αυτά απουσιάζει κάθε αναφορά σε ποιους στόχους σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ στο Ιράν και πότε. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στη στόχευση είτε των εγκαταστάσεων πυρηνικής έρευνας είτε των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Αυτό αφήνει τις στρατιωτικές βάσεις, πιθανότατα αυτές που ανήκουν στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και τη συνδεδεμένη με αυτό πολιτοφυλακή Basij, καθώς αυτοί οι δύο θεσμοί θεωρούνται ως η ραχοκοκαλιά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προβάλλοντας τη στρατιωτική της εμβέλεια στο εξωτερικό και καταστέλλοντας τις λαϊκές διαμαρτυρίες στο εσωτερικό.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, πολλοί περίμεναν ότι το Ισραήλ θα είχε πραγματοποιήσει τα υποσχεθέντα αντίποινά του μέχρι τώρα. Αλλά τον Απρίλιο, το Ιράν περίμενε 12 ημέρες προτού απαντήσει στο Ισραήλ με ένα μπαράζ 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων μετά από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τα διπλωματικά του κτίρια στη Δαμασκό, σκοτώνοντας αρκετούς ανώτερους διοικητές του IRGC.

Μέρος της σημερινής καθυστέρησης στην απάντηση του Ισραήλ είναι πιθανό να οφείλεται στις ανησυχίες των ΗΠΑ για κλιμάκωση με λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Διέρρευσαν επίτηδες;

Πιθανώς ναι, από κάποιον που ήθελε να εκτροχιάσει τα σχέδια του Ισραήλ. Το Ιράν διαθέτει μια μεγάλη και εξελιγμένη ικανότητα κυβερνοπολέμου, οπότε διερευνάται επίσης η πιθανότητα ενός εχθρικού hack.

Τα έγγραφα αυτά, αν είναι γνήσια, όπως θεωρείται πολύ πιθανό, δείχνουν ότι παρά τη στενή αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να κατασκοπεύει τον σύμμαχό της.

Παράλληλα, δείχνουν ότι τα σχέδια της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας για την εκτέλεση κάποιου είδους αντιποίνων μεγάλης εμβέλειας κατά του Ιράν είναι αρκετά προχωρημένα και ότι τίθενται σε εφαρμογή μέτρα μετριασμού έναντι μιας αναμενόμενης ιρανικής απάντησης. Εν ολίγοις: εάν και όταν το Ισραήλ πραγματοποιήσει αυτά τα σχέδια, τότε η Μέση Ανατολή θα βιώσει και πάλι μια περίοδο ακραίας έντασης, καταλήγει η ανάλυση του BBC.