Η ακρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, είναι το συμπέρασμα έρευνας της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας με αντικείμενο «τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και την ακρίβεια».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, «η ακρίβεια γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως “εισαγόμενο” πρόβλημα, αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα, που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων. Στον όρο “ακρίβεια” συνοψίζονται πολλαπλές πτυχές της οικονομικής ζωής που σχετίζονται με την αντιλαμβανόμενη αύξηση του κόστους ζωής: βασικά αγαθά, ενέργεια, στέγαση, αλλά και υγεία, παιδεία, αναψυχή. Ενέχει και μια έντονη διάσταση χρόνου, από τις δαπάνες της καθημερινότητας έως τις τακτικές δαπάνες σε μηνιαία βάση, σε συνάρτηση με την οικονομική άνεση ή δυσκολία ενός ατόμου ή ενός νοικοκυριού καθώς περνάει ο μήνας. Ακόμη, επιδρά στην αίσθηση του ορίζοντα προσδοκιών των πολιτών αλλά και στις επιλογές πολιτικής που θα προέκριναν».

Σύμφωνα με άλλη έρευνα του ΚΕΠΕ, που παρουσιάστηκε επίσης στην ίδια εκδήλωση:

  • Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εδραιωθεί μια κατάσταση όπου τα φτωχότερα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν έναν σταθερά υψηλότερο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ).
  • Ο περιορισμός του πληθωρισμού είναι αναγκαίος, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια.
  • Η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Πηγή: ΑΠΕ