Η Audi ανανέωσε το Α5 προκειμένου να παραμείνει στις πρώτες θέσεις της κατηγορίας του, 30 χρόνια μετά το πρώτο Audi A4 που διαδέχθηκε στη σειρά των μοντέλων της μάρκας.

Οι δύο εκδόσεις αμαξώματος Sedan και Avant, αντικατοπτρίζουν τον σπορ χαρακτήρα της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του μοντέλου, ενώ η νέα σχεδίαση στο εσωτερικό σε συνδυασμό με τα πλήρως ψηφιοποιημένα όργανα και χειριστήρια και με τα υψηλής ποιότητας υλικά, δημιουργούν αίσθηση ευρυχωρίας και άνεσης. 

Εξηλεκτρισμένοι κινητήρες εσωτερικής καύσης και σπορ εκδόσεις S ολοκληρώνουν τη γκάμα του Α5. Με την επέκταση της γκάμας των μοντέλων της, η Γερμανική εταιρία αναδιάρθρωσε την ονομασία των οχημάτων της μέσα στο 2024. Η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται στους αριθμούς που χρησιμοποιούνται στα ονόματα των ηλεκτρικών και των μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Στο εξής, οι ζυγοί αριθμοί αντιπροσωπεύουν τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα, οι μονοί αριθμοί τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Με το ντεμπούτο της τελευταίας γενιάς, το A4, ένα επί σειρά ετών best-seller μοντέλο, θα ονομάζεται πλέον A5 και θα παράγεται στο Neckarsulm. Διατίθεται σε τέσσερις νέες εκδόσεις αμαξώματος: ως A5 Sedan,S5 Sedan,A5 Avant και S5 Avant. Αυτές οι εκδόσεις είναι τα πρώτα μοντέλα που κυκλοφορούν βασισμένα στην Premium Platform Combustion (PPC), τη νέα πλατφόρμα για μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τα νέα μοντέλα έχουν μεγαλώσει σε μήκος και πλάτος, ενώ βελτιώθηκε και ο βασικός τους εξοπλισμός τοποθετώντας το νέο A5 στο ανώτερο τμήμα της μεσαίας κατηγορίας. 

Σχεδίαση

Κύρια σχεδιαστικά χαρακτηριστικά είναι οι τροποποιημένες αναλογίες με το μακρύ μεταξόνιο, τους μεγάλους τροχούς και το χαμηλό σπορ αμάξωμα. Στο Sedan, η σπορ  καμπίνα εκτείνεται προς τα πίσω με μια αεροδυναμική καμπύλη, ενώνεται με το πίσω παρμπρίζ σε κουπέ φιλοσοφία σχεδίασης και καταλήγει στην πόρτα του χώρου αποσκευών με μία εντυπωσιακή  αεροτομή.

Η 5η πόρτα, ανοίγει ενιαία με το πίσω παρμπρίζ και το μέγεθός της διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση στο χώρο αποσκευών. 

Στο Avant, η σχεδιαστική γραμμή οροφής συγχωνεύεται με μια ενσωματωμένη αεροτομή οροφής που εκτείνεται στο επίπεδο πίσω παρμπρίζ, ενώ οι κεκλιμένες κολόνες D τονίζουν το σπορ προφίλ του A5 Avant.

Στο εμπρός μέρος κυριαρχεί η φαρδιά μάσκα Singleframe με τρισδιάστατη κυψελοειδή δομή, που σε συνδυασμό με τη λεπτή σχεδίαση των προβολέων, δίνει σπορ εμφάνιση στο αμάξωμα. Το πίσω μέρος συνδυάζει σπορ σχεδίαση και έξυπνη τεχνολογία, μέσω μίας συνεχούς, τρισδιάστατης φωτεινής λωρίδας. Σημαντικά σημεία της πίσω σχεδίασης  είναι οι μοντέρνες γραμμές στον προφυλακτήρα που ενσωματώνουν σκούρο διαχύτη και οι ορθογώνιες απολήξεις εξάτμισης.

Τα νέα A5 διαθέτουν ψηφιακά φώτα ημέρας με τεχνολογία LED μπροστά και ψηφιακά πίσω φώτα OLED δεύτερης γενιάς στο πίσω μέρος

Τεχνολογία & άνεση στο εσωτερικό

Το εσωτερικό έχει ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό, είναι ψηφιοποιημένο (Digital Stage), ευρύχωρο και άνετο.

Η λεπτή πανοραμική οθόνη MMI με κυρτή σχεδίαση είναι τεχνολογίας OLED. Αποτελείται από το virtual cockpit με οθόνη 11,9 ιντσών και την οθόνη αφής MMI 14,5 ιντσών. Προαιρετικά διαθέσιμη είναι και οθόνη συνοδηγού MMI 10,9 ιντσών. Το νέο A5 διαθέτει Head-up display, μέσω του οποίου ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το όχημα και τις λειτουργίες του infotainment.

Yβριδικό σύστημα MHEV plus

Το νέο ήπια υβριδικό σύστημα τεχνολογίας MHEV plus που βασίζεται σε ηλεκτρικό σύστημα 48 Volt υποστηρίζει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και μειώνει τις εκπομπές ρύπων CO2 ενώ αυξάνει την απόδοση. Η γεννήτρια ισχύος του κινητήριου συστήματος (PTG) επιτρέπει τη μερικώς ηλεκτρική οδήγηση που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Το νέο σύστημα τεχνολογίας MHEV plus παρέχει στο A5 μειωμένους ρύπους CO2 και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου , σε σύγκριση με ένα σύστημα τεχνολογίας MHEV.

Το σύστημα PTG μπορεί επίσης να προσθέσει έως και 24 ίππους ηλεκτρικής ισχύος στη συνολική ισχύ του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Κατά την επιβράδυνση, το PTG τροφοδοτεί ενέργεια πίσω στην μπαταρία (ανάκτηση ενέργειες) έως και 25 ίππους. Σαν αποτέλεσμα, οι αμιγώς ηλεκτρικοί ελιγμοί και το παρκάρισμα είναι δυνατά σε κάποιο βαθμό, ενώ χάρη στην επιλογή χρήσης ηλεκτρικού συμπιεστή κλιματισμού, το σύστημα κλιματισμού μπορεί να λειτουργήσει όταν το όχημα είναι σταματημένο στα φανάρια και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι σβηστός.

Με το ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου φρένων με δυνατότητα μικτής λειτουργίας σύστημα πέδησης (iBRS), το πεντάλ φρένου και τα υδραυλικά φρένων μπορούν να αποσυνδεθούν πλήρως. Σε μοντέλα με το σύστημα MHEV plus, για παράδειγμα, επιτυγχάνει την απαραίτητη επιβράδυνση χωρίς να χρησιμοποιεί τα φρένα τριβής χάρη στο αναγεννητικό φρενάρισμα. Αυτό σημαίνει ότι η επιβράδυνση επιτυγχάνεται αρχικά αποκλειστικά με ανάκτηση ενέργειας. Τα συμβατικά φρένα επεμβαίνουν μόνο όταν το πεντάλ του φρένου πατηθεί πιο δυνατά. Η αίσθηση του φρένου παραμένει ανεπηρέαστη από αυτό.

Διαθέσιμοι κινητήρες 

Οι κινητήρες της οικογένειας A5 Sedan & Avant καλύπτουν ευρύ φάσμα επιλογών: κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου με τεχνολογία Mild Hybrid Plus και Sport κινητήρες. Οι συνδυασμοί κινητήρων με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ο βαθμός εξηλεκτρισμού και ο τύπος του κινητήριου συστήματος είναι προσανατολισμένος στο να καλύψει πολλαπλές ανάγκες πελατών.

Ο 2λιτρος κινητήρας βενζίνης TFSI στο A5 Sedan με ισχύ 204 ίππους και ροπή 340 Nm είναι εξοπλισμένος με υπερσυμπιεστή με μεταβλητή γεωμετρία στροβίλου (VTG) και λειτουργεί με μια τροποποιημένη διαδικασία καύσης για μειωμένη κατανάλωση καυσίμου υπό μερικό φορτίο. Η τεχνολογία VTG επιτρέπει τη σταθερή και ευέλικτη ανάπτυξη ροπής ακόμα και σε χαμηλές στροφές κινητήρα σε βενζινοκινητήρες. Ο 4κύλινδρος τούρμπο κινητήρας διατίθεται με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη και σύστημα κίνησης στους εμπρόσθιους τροχούς. 

Ο 2λιτρος κινητήρας πετρελαίου TDI με ισχύ 204 ίππους και ροπή 400 Nm διατίθεται στο A5 Sedan και Avant με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη και κίνηση στους μπροστινούς τροχούς ή με σύστημα quattro ultra. Ο κινητήρας είναι εξηλεκτρισμένος χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία MHEV plus που μειώνει τις εκπομπές ρύπων CO2 χάρη στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Επιπλέον, η άνεση του TDI ενισχύεται περαιτέρω από μία 48Volt γεννήτρια εκκίνησης για ομαλή εκκίνηση του κινητήρα. Ο χρόνος αντίδρασης κατά την εκκίνηση μειώνεται και το αυτοκίνητο είναι αισθητά πιο ευέλικτο.

Συνοπτικά, διατίθενται οι εξής εκδόσεις:

– A5 SedanTDI Hybrid Stronic 204 ίππων: Κατανάλωση καυσίμου (μεικτός κύκλος) σε l/100 km: 4,8. Εκπομπές ρύπων CO2 (μεικτός κύκλος) σε g/km: 125.

– A5 Sedan TDI Hybrid quattro Stronic 204 ίππων: Κατανάλωση καυσίμου (μεικτός κύκλος) σε l/100 km: 5,0. Εκπομπές ρύπων CO2 (μεικτός κύκλος) σε g/km: 132.

– A5 Avant TDI Hybrid Stronic 204 ίππων: Κατανάλωση καυσίμου (μεικτός κύκλος) σε l/100 km: 4,9. Εκπομπές ρύπων CO2(μεικτός κύκλος) σε g/km: 127.

– A5 Avant TDI Hybrid quattro Stronic 204 HP: Κατανάλωση καυσίμου (μεικτός κύκλος) σε l/100 km: 5,1. Εκπομπές ρύπων CO2(μεικτός κύκλος) σε g/km: 134.

Η έκδοση S5 Sedan και Avant είναι ένα σπορ μοντέλο που βασίζεται στον κινητήρα V6 TFSI 3,0 λίτρων με ισχύ 367 ίππων και ροπή 550 Nm. Διαθέτει υπερσυμπιεστή με μεταβλητή γεωμετρία στροβίλου (VTG) και τεχνολογία MHEV plus, ενώ το εξελιγμένο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη S tronic που διαθέτει είναι σχεδιασμένο για περισσότερη ροπή και μειωμένο βάρος στον εμπρός άξονα. Επίσης, το στάνταρ σπορ διαφορικό quattro με κατανομή ροπής σε συνδυασμό με ρυθμιζόμενο συμπλέκτη τετρακίνησης είναι ρυθμισμένο για πλευρικά δυναμικά χαρακτηριστικά στο υψηλότερο επίπεδο.

Συνοπτικά η εκδόσεις S είναι οι εξής:

– S5 Sedan TFSI Hybrid quattro Stronic 204 ίππων: Κατανάλωση καυσίμου (μεικτός κύκλος) σε l/100 km: 7,5. Εκπομπές ρύπων CO2 (μεικτός κύκλος) σε g/km: 170. 

– S5 Avant TFSI Hybrid quattro Stronic 204 ίππων: Κατανάλωση καυσίμου (μεικτός κύκλος) σε l/100 km: 7,6. Εκπομπές ρύπων CO2 (μεικτός κύκλος) σε g/km: 172.

Τα Audi A5 και S5 Sedan και Avant θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, όντας διαθέσιμα για παραγγελία από τα τέλη Οκτωβρίου του 2024.