Κοινοβουλευτικοί των ΗΠΑ ζήτησαν χθες, Τρίτη 22/10 να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για τον βομβαρδισμό του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο πριν από έναν χρόνο στον οποίο τραυματίστηκε αμερικανός δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Λαμβανομένης υπόψη της απραξίας της κυβέρνησης του (ισραηλινού) πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν να διενεργούν ανεξάρτητη έρευνα για το συμβάν αυτό», ανέφεραν οι κοινοβουλευτικοί, στους οποίους συγκαταλέγεται ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, σε επιστολή που απηύθυναν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Έχει περάσει πλέον ένας χρόνος και πλέον αφότου ο Ντίλαν Κόλινς «τραυματίστηκε σε στοχευμένο ισραηλινό πλήγμα» ενώ βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Ως σήμερα, ο κ. Κόλινς «δεν έχει λάβει καμιά εξήγηση για την επίθεση εκείνη και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για να υπάρξει λογοδοσία», αναφέρει η επιστολή των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, διευκρινίζοντας πως θα ήθελαν η έρευνα να ανατεθεί στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τη 13η Οκτωβρίου 2023, πλήγμα αποδοθέν στον ισραηλινό στρατό στον νότιο Λίβανο σκότωσε δημοσιογράφο-εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, τον Ισάμ Αμπντάλα, και τραυμάτισε άλλους έξι ρεπόρτερ: δύο του Reuters, δύο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, και δύο του Γαλλικού Πρακτορείου – τον Ντίλαν Κόλινς και τη φωτοειδησεογράφο Κριστίνα Άσι, το δεξί πόδι της οποίας χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί.

Ανεξάρτητες έρευνες του Γαλλικού Πρακτορείου, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) και της Διεθνούς Αμνηστίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πλήγμα έγινε από ισραηλινό άρμα μάχη που χρησιμοποίησε οβίδα 120 χιλιοστών.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, «είναι απαραίτητη έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες της επίθεσης, να δοθεί εξήγηση για τους λόγους που έγινε, να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι σε όλη την ιεραρχία και να ζητηθεί λογοδοσία από αυτούς που διέταξαν και εκτέλεσαν την επίθεση».

Παρότι «η κυβέρνηση Νετανιάχου είδε διαβεβαιώσει πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για το συμβάν αυτό, δεν υπήρξε επαφή με κανέναν από τους επιζήσαντες ή άλλους μάρτυρες για να καταθέσουν», τονίζουν τα μέλη του Κογκρέσου.

Στο κείμενο σημειώνεται πως οι ΗΠΑ πρέπει να «εξακριβώσουν με αξιόπιστο τρόπο αν η ισραηλινή επίθεση παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία» που διέπει τη χρήση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Οι κοινοβουλευτικοί -έντεκα Δημοκρατικοί κι ένας «ανεξάρτητος»-, που ζητούν να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ, επισημαίνουν ως προς αυτό πως το Κογκρέσο πρέπει να δώσει πράσινο φως για την παράδοση νέων όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον «32.739 οβίδων 120 χιλιοστών για πυροβόλα αρμάτων μάχης», του ίδιου τύπου που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του κ. Κόλινς και των άλλων δημοσιογράφων.

Πηγή: ΑΠΕ