Η Κίνα έχει έναν νέο πλουσιότερο άνθρωπο -και είναι ο επιχειρηματίας πίσω από την εξαιρετικά δημοφιλή και αμφιλεγόμενη εφαρμογή TikTok.
Ο Zhang Yiming, 41 ετών, συνιδρυτής της μητρικής εταιρείας ByteDance του TikTok, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας Hurun China Rich List του 2024, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Η περιουσία του έφθασε τα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως εκτιμήθηκε από τον όμιλο ερευνών, μέσων ενημέρωσης και επενδύσεων Hurun Inc, ο οποίος δημοσιεύει την κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας.
Η άνοδος του Ζανγκ έρχεται μετά την αύξηση των παγκόσμιων εσόδων της ByteDance κατά 30% πέρυσι στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Hurun.
Από το επίσημο λανσάρισμά του τον Μάιο του 2017, το TikTok έχει εκτοξευθεί σε μαζική παγκόσμια δημοτικότητα, καθώς έχει γίνει μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που καθορίζει την εποχή και είναι αγαπητή σε πολλούς νέους σε όλο τον κόσμο -και ένα πρωτοποριακό παράδειγμα για άλλες κινεζικές εταιρείες που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ και στις παγκόσμιες αγορές.
Αλλά τώρα αντιμετωπίζει, επίσης, αυξανόμενες νομικές μάχες στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με τη Hurun έχει σχεδόν 200 εκατομμύρια χρήστες.
Εκεί, η TikTok μάχεται με πολιτειακές και ομοσπονδιακές αγωγές που σχετίζονται με υποτιθέμενες παραλείψεις στην προστασία των παιδιών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή, ενώ η ίδια και η ByteDance μάχονται έναν νόμο που θα μπορούσε να επιβάλει την απαγόρευση της εφαρμογής σε εθνικό επίπεδο, εάν η TikTok δεν αποσχίσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.
Ο νόμος -που υπογράφηκε τον Απρίλιο- ακολουθεί χρόνια ισχυρισμών των ΗΠΑ ότι οι δεσμοί του TikTok με την Κίνα θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκθέσουν προσωπικές πληροφορίες Αμερικανών στην κινεζική κυβέρνηση. Η TikTok αρνείται σθεναρά τους ισχυρισμούς, οι οποίοι έρχονται καθώς η αυξανόμενη αντιπαλότητα Κίνας- ΗΠΑ έχει τροφοδοτήσει ευρύτερες αμερικανικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας. Η TikTok απέρριψε, επίσης, τους ισχυρισμούς σχετικά με την προστασία των παιδιών.
Άλλες χώρες έχουν, επίσης, επικαλεστεί ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, η οποία έχει απαγορεύσει το TikTok. Δυτικοί σύμμαχοι όπως η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν περιορίσει τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές.
Ο Zhang κατέχει το 20% της ByteDance, την οποία ίδρυσε μαζί με τον συγκάτοικο του στο κολέγιο Liang Rubo στο Πεκίνο το 2012. Αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της το 2021, αφού κατέστησε την ByteDance σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της κινεζικής τεχνολογίας.
Η ByteDance κατέχει, επίσης, τις δημοφιλείς ειδησεογραφικές εφαρμογές Toutiao και Douyin, την αδελφή εφαρμογή του TikTok στην Κίνα.
Η άνοδος του Zhang στην κορυφή της λίστας των πλουσίων έριξε τον «βασιλιά του εμφιαλωμένου νερού» της Κίνας Zhong Shanshan από την πρώτη θέση για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, αν και παρέμεινε δεύτερος.
Ο Zhong αντιμετώπισε ένα κύμα διαδικτυακής βίας νωρίτερα φέτος από εθνικιστές που τον κατηγόρησαν για έλλειψη πατριωτισμού σε μια εκστρατεία που έπληξε την τιμή των μετοχών της εταιρείας ποτών του.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Πόνι Μα, ιδρυτής του γίγαντα πολυμέσων και ψυχαγωγίας Tencent, στον οποίο ανήκει η πανταχού παρούσα πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων και πληρωμών WeChat της Κίνας.
Οι δισεκατομμυριούχοι σε πτώση
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε δολάρια ΗΠΑ στην Κίνα συρρικνώθηκε σε 753, μειωμένος κατά 142 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Κίνα έχει, επίσης, χάσει 432 ή λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των δισεκατομμυριούχων της από το μέγιστο των 1.185 το 2021, ανέφερε η Hurun.
Ο αριθμός των ατόμων που κατατάσσονται στη λίστα -1.094- συρρικνώθηκε, επίσης, συνολικά για τρίτη συνεχή χρονιά. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα άτομα που εκτιμάται ότι διαθέτουν τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια) από τα τέλη Αυγούστου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης όσους ζουν στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, καθώς και στην αυτοδιοικούμενη δημοκρατία της Ταϊβάν.
Ο πρόεδρος της Hurun Report, Rupert Hoogewerf, απέδωσε την πτώση σε μια «δύσκολη χρονιά» για την οικονομία και τα χρηματιστήρια της Κίνας.
Η Κίνα παλεύει με μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, με μια κρίση ακινήτων, υψηλό χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και υστέρηση των καταναλωτικών δαπανών μεταξύ των παραγόντων που αυξάνουν την παγκόσμια ανησυχία για την υγεία και την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
«Ο αριθμός των ατόμων στη λίστα μειώθηκε κατά 12% το περασμένο έτος σε λίγο κάτω από 1.100 άτομα και κατά 25% από το υψηλό σημείο του 2021, όταν καταφέραμε να βρούμε 1.465 άτομα με 5 δισεκατομμύρια (γιουάν)», ανέφερε σε δήλωσή του.