Με το βλέμμα στις ΗΠΑ είναι το Μέγαρο Μαξίμου καθώς την Τρίτη οι Αμερικανοί θα εκλέξουν το νέο πρόεδρο με τη μάχη να είναι αμφίρροπη.

Η Αθήνα περιμένει με αγωνία τα νέα από την Ουάσινγκτον καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους με το πιο πρόσφατο και σημαντικό κεφάλαιο να είναι η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοικτοί τόσο με τους Δημοκρατικούς όσο και με τους Ρεπουμπλικάνους και αυτό διεφάνη και από το ραντεβού που είχε πριν από λίγα 24ωρα ο πρωθυπουργός με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Πομπέο ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ακούγονται στην Ουάσινγκτον σε περίπτωση νίκης του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου προέδρου ο Πομπέο προορίζεται είτε για υπουργός Άμυνας, είτε για Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Θα προσαρμοστούμε και θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε εκλεγεί» λέει ο Μητσοτάκης

«Εμείς θα προσαρμοστούμε και θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε εκλεγεί, γιατί ακριβώς ο στρατηγικός πυρήνας της σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε από τον κ. Tραμπ ούτε από την κυρία Χάρις, σε περίπτωση που εκλεγεί ο ένας ή η άλλη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρές επαφές με πολλούς εκλεγμένους Αντιπροσώπους και Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα, στο Κογκρέσο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. «Η άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών -σε αυτή τη σχέση προστίθεται τώρα, και με τη δική μας μικρή συνδρομή, και η Κύπρος- είναι μία άποψη την οποία την έχουν Γερουσιαστές και Βουλευτές και από τα δύο κόμματα», είπε και θύμισε ότι «όταν είχα την πολύ μεγάλη τιμή να μιλήσω στο Κογκρέσο με χειροκρότησαν και οι δύο πλευρές του Κογκρέσου».

Όπως τονίζουν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι με εμπειρία στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ διαχρονικά η εξωτερική πολιτική στις ΗΠΑ δεν χαράσσεται μόνο από τη Διοίκηση αλλά και από το Κογκρέσο.

Και ειδικά όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκεί υπάρχει ένα διακομματικό τείχος απέναντι στις ακραίες τουρκικές θέσεις και ταυτόχρονα μια διακομματική αποδοχή των ελληνικών θέσεων σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Παράλληλα όμως επειδή όπως τονίζουν η αφέλεια δεν ταιριάζει σε όσους χαράζουν την εξωτερική πολιτική η ανασκόπηση των κινήσεων του Ντόναλντ Τραμπ επί προεδρίας του δείχνει ότι πρόκειται για έναν απρόβλεπτο παίκτη στη διεθνή σκακιέρα και όχι μόνο, η Ελλάδα αλλά και η ΕΕ στο σύνολό της ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά σε περίπτωση επανεκλογής του ενώ σημειώνουν ακόμα ότι όσον αφορά στην Κάμαλα Χάρις οι σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι άριστες και μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν εκλεγεί ότι θα ακολουθήσει την πορεία του Τζο Μπάιντεν.