Οικονομία

Τράπεζες: Δύο λύσεις για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Σε ανοικτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το μείζον ζήτημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο εξακολουθούν να βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης.

Σε αυτή τη κατεύθυνση οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει και προτείνουν στους πελάτες τους – δανειολήπτες ελβετικού φράγκου δύο λύσεις για την μέγιστη δυνατή διαχείριση του προβλήματός τους.

Η πρώτη έχει να κάνει με την χρήση του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού που έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες σε εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση οι δανειολήπτες μπορούν να επιτύχουν μία ρύθμιση που θα παράγεται από τον αντικειμενικό υπολογισμό του αλγορίθμου ενώ ταυτόχρονα θα περιέχει πιθανότατα και «κούρεμα» της οφειλής.

Η δεύτερη λύση που προσφέρεται δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μετατρέψουν το δάνειό τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ με σταθερό επιτόκιο 3% για τρία χρόνια. Πρόκειται ωστόσο για επιλογή που σημαίνει ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να «κλειδώσουν» τη μέχρι σήμερα «χασούρα» από την ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος, αναγνωρίζοντας σε αυτή την περίπτωση όλη τη ζημία.

Το θέμα απασχολεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τίθεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τις εσωτερικές συσκέψεις που πραγματοποιούνται με την πλευρά των τραπεζών. Ωστόσο πηγές και από τις δύο πλευρές σημειώνουν ότι μία πιθανή νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που θα έχει στόχο μια σταθερή νομοθετικά ρυθμισμένη ισοτιμία μπορεί να οδηγήσει στον χαρακτηριστικό όλου του χαρτοφυλακίου των ενήμερων δανείων ως μη εξυπηρετούμενου και έτσι αντί να λύσει να καταστήσει το πρόβλημα ανεξέλεγκτο.

Σε ότι αφορά στο μέγεθος του προβλήματος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα από τις τράπεζες στοιχεία, το συνολικό χαρτοφυλάκιο των δανείων σε ελβετικό φράγκο έχει υποχωρήσει πλέον στα 4,5 δισ. ευρώ και, από αυτά, τα 3 δισ. ευρώ παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και είναι στην πλειονότητά τους εξυπηρετούμενα, ενώ το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ έχει πουληθεί και το διαχειρίζονται οι servicers.

Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου προετοιμάζει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας να αποζημιωθούν γιατί ο Αρειος Πάγος δεν έστειλε ως προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. το σχετικό θέμα, προκαλώντας ζημία στους δανειολήπτες που είχαν προσφύγει ως διάδικοι στο ανώτατο δικαστήριο.

Η κατάσταση σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι η επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο περίπου 85.000 νοικοκυριά που απέκτησαν σπίτι μέσω της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων, αφού επιβαρύνονται υπέρμετρα σε ό, τι αφορά τις δόσεις αποπληρωμής.

Δανειολήπτες από ευρωπαϊκές χώρες προσέφυγαν στα εθνικά τους δικαστήρια, αμφισβητώντας ως καταχρηστικούς και αδιαφανείς τους όρους της σύμβασης με τους οποίους αναλάμβαναν το βάρος του συναλλαγματικού κινδύνου και, στη μεγάλη τους πλειονότητα, δικαιώθηκαν από τις δικαστικές αποφάσεις. Σε αρκετές χώρες, μάλιστα, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, αναλήφθηκαν και νομοθετικές πρωτοβουλίες από τις κυβερνήσεις για την ανακούφιση των δανειοληπτών. Πρόσφατα, η BNP Paribas στη Γαλλία, αναγνωρίζοντας την αδικία σε βάρος των δανειοληπτών αυτών, ήρθε σε συμφωνία μαζί τους, μέσω της καταναλωτικής οργάνωσης που τους εκπροσωπούσε, ώστε να τους αποζημιώσει.

Στην Ελλάδα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι δεν ελέγχεται ο όρος με τον οποίο επιρρίπτεται ο συναλλαγματικός κίνδυνος στον δανειολήπτη. Ούτε, μάλιστα, για την αδιαφάνειά του, όταν δηλαδή δεν συνοδεύεται με σαφή πληροφόρηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή του. Μάλιστα δανειολήπτες καταγγέλλουν ότι στη κρίση της αυτή οδηγήθηκε η Ολομέλεια δίχως να απευθύνει, όπως άλλα εθνικά δικαστήρια έκαναν και ως όφειλε, προδικαστικά ερωτήματα για τα κρίσιμα ζητήματα της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες ελβετικού φράγκου αισθάνονται δικαιολογημένα ότι δεν αντιμετωπίστηκαν ως ισότιμοι ευρωπαίοι πολίτες.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου φαίνεται πως ετοιμάζεται να κάνει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου και να ζητήσει αποζημιώσεις για το θέμα αυτό διότι ο Άρειος Πάγος δεν έστειλε το σχετικό θέμα ως προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημία στους δανειολήπτες που είχαν προσφύγει ως διάδικοι στο ανώτατο δικαστήριο.

To Top