Μία ακόμη επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τη νέα του κυβέρνηση προκαλεί συζήτηση παγκοσμίως: Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος και γνωστός αντιεμβολιαστής, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, προτάθηκε για το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ο Κένεντι, κοινώς γνωστός με τα αρχικά RFK Jr, έχει ιστορικό διάδοσης πληροφοριών για την υγεία που οι επιστήμονες λένε ότι είναι ψευδείς.

Εάν ο διορισμός του επικυρωθεί από τη Γερουσία, θα ηγηθεί μιας τεράστιας υπηρεσίας που θα επιβλέπει τα πάντα, από την ασφάλεια των τροφίμων μέχρι την ιατρική έρευνα και τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Τραμπ ανέφερε σε δήλωσή του ότι ήταν «ενθουσιασμένος που ανακοίνωσε» τον διορισμό του Κένεντι.

Ο υποψήφιος προέρχεται από μια από τις πιο διάσημες οικογένειες των Δημοκρατικών, καθώς είναι γιος του αμερικανού γενικού εισαγγελέα, Ρόμπερτ Κένεντι, και ανιψιός του προέδρου, Τζον Κένεντι, οι οποίοι δολοφονήθηκαν τη δεκαετία του 1960.

Ο 70χρονος σήμερα περιβαλλοντικός δικηγόρος κατέβηκε φέτος ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία, αφού αρχικά είχε θέσει υποψηφιότητα για τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, αλλά τελικά ανέστειλε τη δική του εκστρατεία, υποστηρίζοντας τον Τραμπ.

Είναι γνωστός για την κριτική του στα παιδικά εμβόλια, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του πέρυσι: «Πιστεύω ότι ο αυτισμός προέρχεται από τα εμβόλια».

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, την εθνική υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αμερικής, η οποία είναι ένας από τους φορείς που εποπτεύει ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ: «Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει κατά πόσον υπάρχει σχέση μεταξύ των εμβολίων και της ASD [διαταραχή του φάσματος του αυτισμού]. Μέχρι σήμερα, οι μελέτες συνεχίζουν να δείχνουν ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με την ASD».

Ο Κένεντι, ο οποίος ήταν εθισμένος στην ηρωίνη για 14 χρόνια στα νιάτα του, έχει επίσης μιλήσει για την επιθυμία του να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης κατάχρησης ουσιών στην Αμερική, όπως σημειώνει το βρετανικό BBC.

«Βλέπουμε τώρα μια επιδημία εθισμού, αλκοολισμού», δήλωσε πέρυσι στην Daily Mail. «Αλλά και απλώς τη μοναξιά, την απελπισία, την αποστασιοποίηση, την αποξένωση».

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τον Λευκό Οίκο, οι ιστορίες της προσωπικής ζωής του Κένεντι απασχόλησαν συχνότερα την επικαιρότητα παρά οι πολιτικές προτάσεις του. Η παραδοχή του ότι είχε ένα σκουλήκι στον εγκέφαλο και μια ξεχωριστή ιστορία σχετικά με την απόρριψη μιας νεκρής αρκούδας στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, κυριαρχούσαν στα πρωτοσέλιδα για μέρες.

Οι Δημοκρατικοί έσπευσαν να καταδικάσουν την επιλογή, με τη γερουσιαστή Πάτι Μάρεϊ να χαρακτηρίζει την επιλογή «καταστροφική» και να χαρακτηρίζει τον Κένεντι «περιθωριακό συνωμοσιολόγο».