Οικονομία

Τράπεζες – κυβέρνηση: Κοινή στρατηγική για νέο Ταμείο Ανάκαμψης

Κοινή στρατηγική και παράλληλη πίεση με στόχο την υιοθέτηση ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης με δημόσιους πόρους που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, δρομολογούν -ο καθένας με τα μέσα του- τόσο η κυβέρνηση όσο και το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Πληροφορίες των τελευταίων ημερών θέλουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει καταλήξει στην ανάγκη για ένα νέο Ταμείο το οποίο, κατά το προηγούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υιοθετήθηκε εξ αφορμής της πανδημίας του κορωνοϊού, θα προικοδοτηθεί με δημόσιους ευρωπαϊκούς πόρους. Στόχος του νέου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου δεν θα είναι άλλο από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Οι τράπεζες από την πλευράς τους έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της παράτασης του προγράμματος το οποίο έχει αποδειχθεί σωτήριο για τους στόχους της πιστωτικής επέκτασης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μιλούσαμε για πιστωτική ασφυξία.

“Υπάρχει το μεγάλο εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και λοιποί ευρωπαϊκοί πόροι που φτάνουν τα 97 δισ. ευρώ έως το 2027. Δική μου εκτίμηση είναι ότι το ΤΑΑ, είτε με τη σημερινή του μορφή είτε με κάποια άλλη, θα έχει συνέχεια”, σχολίασε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο του 7ου Athens Investment Forum.

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο κλιμακώνει τις πιέσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να τρέξουν γρηγορότερα τα δάνεια του ΤΑΑ και ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, προανήγγειλε πρόσφατα συνάντηση με τους τραπεζίτες ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ετοιμάζεται περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός, αρχές του επόμενου, να υποβάλει το πέμπτο κατά σειρά αίτημα για την εκταμίευση συνολικού ποσού 3,6 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 2,3 δισ. ευρώ για δάνεια).

Ο χάρτης των εκταμιεύσεων

Ειδικότερα, η Eurobank, που έχει ήδη αιτηθεί την 7η δόση, σε διάστημα δύο ετών από την έναρξη του προγράμματος διαχειρίζεται κεφάλαια έως 1,9 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ, συμμετέχοντας ήδη στη χρηματοδότηση 79 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 6,3 δισ. ευρώ στη χώρα, αξιοποιώντας πόρους 1,6 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ και 1,15 δισ. ευρώ μέσω δανείων που χορήγησε, παράλληλα, για τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.

Σημειώνεται πως οι πόροι που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος διοχετεύονται σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους, όπως ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες και αναβαθμίσεις δικτύου οπτικών ινών, χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο, παραγωγή μπαταριών και συσσωρευτών, τουρισμό, βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων και ποτών, παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών κ.ο.κ.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της έχει ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση 102 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 4,96 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου ύψους 1,27 δισ. ευρώ και δικά της κεφάλαια ύψους 1,07 δισ. ευρώ. Από αυτά έχει εκταμιευτεί σχεδόν το ένα δισ. ευρώ (ΤΑΑ + τράπεζα), ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε διαδικασία εκταμίευσης.

Συνολικά η Πειραιώς έχει πόρους RRF υπό διαχείριση, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Από τις συμβάσεις που έχουν γίνει (102), το 50% αφορά μικρές επιχειρήσεις, το 18% μεσαίες και το υπόλοιπο μεγάλες επιχειρήσεις. Οι κλάδοι είναι κυρίως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τουρισμός, ενώ ακολουθούν εμπόριο, παροχή υπηρεσιών και μεταποίηση.

Στα 189 είναι συνολικά από την έναρξη του προγράμματος τα υποβεβλημένα αιτήματα στην Εθνική Τράπεζα, συνολικού προϋπολογισμού 5,264 δισ. ευρώ και αιτούμενου ποσού δανείου ΤΑΑ 2,362 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί 95 δάνεια που αφορούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,714 δισ. ευρώ, με συνολικό ποσό δανείων ΤΑΑ 1,162 δισ. ευρώ. Τα δάνεια που έχουν εκταμιευθεί αγγίζουν τα 565 εκατ. ευρώ.

Τέλος, από την έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης, η Alpha Bank έχει υποδεχθεί πάνω από 230 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 6,9 δισ. ευρώ και έχει προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων χρηματοδότησης 89 επενδυτικών σχεδίων. Πάνω από 60% του αριθμού των υπογεγραμμένων συμβάσεων αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν λάβει το 30% των δανείων του ΤΑΑ που έχει χορηγήσει η τράπεζα – ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο του μέσου όρου των ελληνικών τραπεζών. Σε επίπεδο κλάδων, η ενέργεια (ΑΠΕ) και ο τουρισμός απορροφούν πάνω από το 50% των επίμαχων δανείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη εκταμιευθεί περίπου το 1/3 των υπογεγραμμένων δανείων.

Copyright © 2013- 2024 - News24world.com. All rights reserved

To Top