Αν αγαπάτε να χρησιμοποιείτε emojis, θα λατρέψετε αυτή την έρευνα. Μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ισχυρίζονται ότι όσοι χρησιμοποιούν πολλά emojis τείνουν να έχουν υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη, δηλαδή την ικανότητα να κατανοούν, να αντιλαμβάνονται και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων.

Η λιγότερο συχνή χρήση emojis με φίλους και συντρόφους σχετίζεται με ένα στυλ προσωπικότητας γνωστό ως αποφευκτική προσκόλληση, το οποίο συχνά περιλαμβάνει την προτεραιότητα της αυτοδυναμίας και της ανεξαρτησίας έναντι της συναισθηματικής εγγύτητας και οικειότητας.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει τη χρήση emoji σε συνδυασμό με βασικά ατομικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις επικοινωνιακές ικανότητες και τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης μιλώντας στο περιοδικό Plos One.

Τριακόσιοι είκοσι ενήλικες, ως επί το πλείστον γύρω στα 30, συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή έρευνα που ζητούσε πληροφορίες σχετικά με το στυλ προσκόλλησης, τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη χρήση emoji.

Υπάρχουν τρία βασικά είδη προσκόλλησης: το αγχώδες, το αποφευκτικό και το ασφαλές.

Τα άτομα με αγχώδη προσκόλληση συχνά νιώθουν ανασφάλεια στις σχέσεις τους και φοβούνται ότι θα απορριφθούν ή θα εγκαταλειφθούν. Η ασφαλής προσκόλληση είναι ο σχηματισμός υγιών σχέσεων με εμπιστοσύνη, αγάπη, στοργή και σεβασμό.

Πάνω από 10 δισεκατομμύρια emojis αποστέλλονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο και οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες τα χρησιμοποιούν με φίλους και συγγενείς συχνότερα από τους άνδρες.

Οι άνθρωποι με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη και ασφαλή προσκόλληση τείνουν επίσης να χρησιμοποιούν τα emojis πιο συχνά, διαπίστωσε η έρευνα. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα αποφευκτικής προσκόλλησης στέλνουν και λαμβάνουν emojis λιγότερο συχνά με φίλους και ερωτικούς συντρόφους, ενώ οι άνδρες με υψηλά επίπεδα αποφευκτικής προσκόλλησης στέλνουν λιγότερα emojis σε ερωτικούς συντρόφους.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη τους, όπως ότι οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον λευκοί, μορφωμένοι, παντρεμένοι και αγγλόφωνοι ετεροφυλόφιλοι κάτοικοι των ΗΠΑ, σημείωνει η nypost.

Οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν ότι η μελλοντική έρευνα θα συμπεριλάβει έναν μεγαλύτερο, πιο ποικιλόμορφο πληθυσμό και θα διερευνήσει τον τύπο των emojis που ανταλλάσσονται, το περιεχόμενο του μηνύματος που τα συνοδεύει και την αντίληψη αυτών των ανταλλαγών σε όλα τα φύλα και τους τύπους σχέσεων.

«Ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε κατά τη διάρκεια της εικονικής επικοινωνίας μπορεί να αποκαλύψει κάτι περισσότερο για τον εαυτό μας», δήλωσαν οι ερευνητές. «Δεν είναι απλώς ένα χαμογελαστό πρόσωπο ή ένα emoji καρδιάς: είναι ένας τρόπος μεταφοράς νοήματος και αποτελεσματικότερης επικοινωνίας και ο τρόπος που το χρησιμοποιείτε μας λέει κάτι για εσάς.»