Το υπουργείο «γυναικείων υποθέσεων» στην μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας που όρισε ο πρώην τζιχαντιστής και επικεφαλής των δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, Αλ Τζολάνι

Η Αΐσα αλ – Ντιμπς, έχει δουλέψει στο παρελθόν στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ η ίδια περιγράφει τον εαυτό της στα κοινωνικά δίκτυα ως «ακτιβίστρια που ασχολείται θέματα γυναικών και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Σε συνέντευξή της στο Al Jazeera από τη Δαμασκό, η αλ – Ντιμπς ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να βάλει τις γυναίκες της Συρίας σε κοινωνικούς, πολιτισμικούς και πολιτικούς θεσμούς αλλά και πως θα προσπαθήσει να στρατολογήσει γυναίκες στον υγειονομικό και τον εκπαιδευτικό τομέα.

«Είναι γνωστό σε εμάς πως η γυναίκα από τη Συρία, ιστορικά, είναι μια ιδιαίτερα αποδοτική γυναίκα, ικανή να ηγηθεί σε όλους τους τομείς. Σήμερα, βρισκόμαστε στη διαδικασία να την επαναφέρουμε στον ηγετικό της ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας, μιας νέας χώρας, την ελεύθερη χώρα που μας εμπνέει όλους» ανέφερε η αλ Ντιμπς.

Η ίδια είναι επιφορτισμένη με το να ενθαρρύνει τις γυναίκες από τα προάστια της Συρίας και όλες τις εθνότητες ώστε να συμμετέχουν στο επερχόμενο εθνικό συνέδριο, το οποίο θα συζητήσει το μέλλον της χώρας.

Η νέα – μεταβατική – κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία πριν από περίπου ένα μήνα όταν η συριακή αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ – Σαμ, ξεκίνησε μια αστραπιαία επίθεση από το προάστιο της Ιντλίμπ, καταλαμβάνοντας τη μια πόλη μετά την άλλη με ελάχιστη αντίσταση.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που έφτασαν στη Δαμασκό τις πρώτες ώρες της 8ης Οκτωβρίου ανακοίνωσαν το τέλος της 50χρονης εξουσίας της οικογένειας Άσαντ στη Συρία. Από την πλευρά της η Δύση αν και είδε με θετικό «μάτι» την ανατροπή του Άσαντ, εμφανίζεται διστακτική απέναντι στην Χαγιάτ Ταχρίρ αλ – Σαμ, πρώην παρακλάδι της Αλ – Κάιντα. Η HTS θεωρούνταν άλλωστε για πολλά χρόνια τρομοκρατική οργάνωση από τις δυτικές κυβερνήσεις, παρά το γεγονός τους τελευταίους μήνες η οργάνωση είχε προσαρμόσει το λόγο της.