Αυτή την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα όχημα θα ταξιδέψει με ασύλληπτη ταχύτητα γύρω από ένα ουράνιο αντικείμενο για να μεταφέρει το «θαύμα» στη Γη. Στις 24 Δεκεμβρίου το Parker Solar Probe, ένα διαστημικό σκάφος της NASA, θα περάσει σε απόσταση 3,8 εκατομμυρίων μιλίων από την επιφάνεια του ήλιου, πάνω από επτά φορές πιο κοντά από οποιαδήποτε προηγούμενη αποστολή.
Το Parker θα ξεπεράσει την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 430.000 μιλίων την ώρα, σπάζοντας το δικό του ρεκόρ ως το ταχύτερο αντικείμενο που έχει κατασκευαστεί ποτέ από τον άνθρωπο.
On Dec. 24, our Parker Solar Probe will make history with a record-breaking closest approach to the Sun ☀️
Follow along in real time with this interactive visualization, brought to you by @NASA_eyes and @NASASun: https://t.co/DXeKvMdJsl pic.twitter.com/zQUdlozvqt
— NASA (@NASA) December 23, 2024
«Πρόκειται για ένα ταξίδι ανακάλυψης», δήλωσε ο Νίκι Φοξ, αναπληρωτής διοικητής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA. «Πηγαίνουμε πραγματικά στο άγνωστο. Τίποτα δεν έχει πετάξει μέσα από την ατμόσφαιρα ενός άστρου και καμία άλλη αποστολή δεν θα πετάξει για πολύ καιρό».
Το μη επανδρωμένο σκάφος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 μια επταετή αποστολή, με στόχο να αποκαλύψει τα μυστικά του Ήλιου – π.χ. για τις ηλιακές καταιγίδες που έχουν αντίκτυπο στις τηλεπικοινωνίες μας.
BREAKING 🚨: NASA says its Parker Solar Probe is preparing to come within 6 million km of the sun’s surface
“We are basically almost landing on a star” pic.twitter.com/ndqL5L9l9Q
— Latest in space (@latestinspace) November 6, 2024
Η αποστολή αυτή, που αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της NASA και του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins, έχει φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για τον ήλιο, έχει εντοπίσει κομήτες, έχει τραβήξει μαγευτικές φωτογραφίες και έχει δώσει πληροφορίες για την Αφροδίτη.
Εκτός από το επιστημονικό του φορτίο, το Parker ξεπέρασε και τις τεχνικές προκλήσεις της πτήσης τόσο κοντά στον ήλιο, ώστε η θερμική ασπίδα του σκάφους να αντιμετωπίζει θερμοκρασίες σχεδόν 2.000 βαθμών Φαρενάιτ.
Εάν όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το Parker Solar Probe θα επιχειρήσει άλλες δύο φορές να προσεγγίσει τον Ήλιο προκειμένου να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα: στις 22 Μαρτίου και στις 19 Ιουνίου του 2025.
Η κοντινή επαφή της αποστολής με τον Ήλιο αποτελεί το αποκορύφωμα ενός ονείρου που χρονολογείται από την αυγή της διαστημικής εποχής, αλλά η πρόοδος ανακόπηκε για δεκαετίες από την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος. Ένα ιδιαίτερο εμπόδιο είναι η τεράστια ενέργεια που απαιτείται για την προώθηση ενός ανιχνευτή προς τον ήλιο, αναφέρουν οι New York Times.