Με το βλέμμα στη μεγάλη εικόνα, δηλαδή σε όσα συμβαίνουν εκτός συνόρων μετά και το ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι επιτακτική ανάγκη να βρει δυναμικότερο βηματισμό σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως είναι η άμυνα, η ενέργεια και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο πρωθυπουργός το προσεχές διάστημα ξεκινά διπλωματικό μαραθώνιο με 4 βασικούς σταθμούς: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Σημαντικό ατού του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πολιτική σταθερότητα, υπό την έννοια ότι αυτό δεν είναι δεδομένο σε άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, συνεπώς μπορεί να συνομιλεί με τους εταίρους του από στρατηγική θέση, καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως παράδειγμα ανάπτυξης σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας. Άλλωστε, η χώρα μας έχει ενισχυθεί αμυντικά και διπλωματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο μικροσκόπιο των «27» βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία υπό την απειλή αλλαγών στη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ με τα στελέχη της ΕΚΤ να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πολιτικές Τραμπ που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Πρώτος σταθμός το Βέλγιο
Στις 3 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο Palais d’Egmont ( μία ώρα οδικώς από το κέντρο) για να συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση των Ηγετών της ΕΕ. Στην πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ στο επίκεντρο θα βρεθεί η άμυνα και η ασφάλεια, ενώ σε αυτή θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Επισημαίνεται ότι λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια επελέγη αντί για κάστρο Limont στην επαρχία της Λιέγης που είχε αποφασιστεί αρχικά, το Egmont Palace στις Βρυξέλλες, με το σκεπτικό ότι η καρδιά της βελγικής διπλωματίας, διαθέτει ενισχυμένη υποδομή ασφαλείας και υπηρεσίες μετάφρασης και διερμηνείας. Πάγια ελληνική θέση, την οποία αναμένεται να τονίσει μετ’ επιτάσεως στους εταίρους του ο πρωθυπουργός, η ανάγκη για περισσότερες ευρωπαϊκές αμυντικές επενδύσεις και η δημιουργία ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου.
Στην Πόλη του Φωτός για την Τεχνητή νοημοσύνη
Λίγες ημέρες αργότερα στις 10-11 Φεβρουαρίου στο Παρίσι θα διεξαχθεί η Σύνοδος για την Τεχνητή Νοημοσύνη έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα επιχειρεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την τεχνητή νοημοσύνη εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να μπορούμε να βελτιώσουμε τις δημόσιες πολιτικές και να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη, δίνοντας παραδείγματα στην υγεία, την πολιτική προστασία και σημειώνοντας ότι πρέπει να ενσωματωθεί στις δημόσιες πολιτικές. Εκτός όμως από τα θετικά, έχει επισημάνει ότι υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά, καθώς κρύβονται κίνδυνοι οι οποίοι και πρέπει να περιοριστούν. Έτσι, στο Παρίσι θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η Ελλάδα στην περαιτέρω εξειδίκευση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου και του ΑΙ Act.
Στο Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας
Επόμενος σταθμός για τον πρωθυπουργό το Μόναχο, καθώς το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη Ασφαλείας σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταραχών, φαινομενικής ηρεμίας στη Μέση Ανατολή και συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία. Υπό το πρίσμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει εκ νέου το αίτημα για περισσότερους πόρους στη συλλογική άμυνα.
Σύνοδος Ελλάδας – Ιταλίας
Στις 19 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διακυβερνητική σύνοδος Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη. Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι θα έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν τις κοινές θέσεις τους για τα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης και πολιτικής προστασίας, φλέγοντα θέματα για τα οποία αναμένεται να υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες.