Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το «έγκλημα των Τεμπών», αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, σε δηλώσεις του στο ΟPEN σχολιάζοντας παράλληλα την θέση του ΠΑΣΟΚ «ότι πρέπει να κατατεθεί πρώτα το σχετικό πόρισμα του ΕΜΠ, πριν κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης».
«Χρειάζεται το πόρισμα του Πολυτεχνείου για να δούμε γιατί από τα 31 μέλη της εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Μητσοτάκης υπουργοποίησε οκτώ;» ρώτησε ο κ. Καραμέρος και πρόσθεσε: «Εμείς ανταποκριθήκαμε αμέσως στην ξεκάθαρη απαίτηση των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που βγήκαν στις πλατείες και στους δρόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την προηγούμενη Κυριακή και ζητούσαν οξυγόνο, ζητώντας προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Δηλαδή να έρθουν, και αυτά που λέμε στα πάνελ, να τα πούμε στη Βουλή».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καραμέρος εξήγησε και το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε και την κατάθεση πρότασης μομφής (δυσπιστίας) προς την κυβέρνηση. Όπως είπε, το αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, «κατέθεσε και το KKE – πρώτο μάλιστα χρονικά, παρ’ ότι η πρωτοβουλία ήταν του Σωκράτη Φάμελλου – και η Νέα Αριστερά, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας θέλει τη συζήτηση. Μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, όταν είπε ότι το μπάζωμα στο σημείο του εγκλήματος έγινε ‘για καλό σκοπό’ (‘αποκατάσταση’ τη λέει ο κ. Τριαντόπουλος) εκεί που υπήρχαν στοιχεία και ψάχνουν οι συγγενείς δύο χρόνια τα παιδιά τους και τα αντικείμενά τους, εμείς αλλάζουμε, κλιμακώνουμε και λέμε: Εδώ και τώρα πρόταση μομφής. Γίνεται ένας τηλεφωνικός γύρος επικοινωνίας του Σωκράτη Φάμελλου και με τον κ. Κουτσούμπα (δείχνει δίπλα την εκπρόσωπο του ΚΚΕ), ο οποίος λέει ‘θα το συζητήσουμε, αλλά δεν θέλουμε να το συνυπογράψουμε’ και συγκεντρώνονται 43 βουλευτές από εμάς και άλλα δύο κόμματα, όταν για να γίνει πρόταση δυσπιστίας χρειάζεται το ένα έκτο των βουλευτών, δηλαδή 50».
«ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας είχαμε 43. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα, να περιμένουμε τον κ. Μητσοτάκη. Μακάρι να καταστεί εφικτό κάποια στιγμή να μπορέσουμε να καταθέσουμε αυτήν την πρόταση» είπε ο κ. Καραμέρος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε ακόμα: «Όμως, υπάρχει η πρόταση των κομμάτων από τη Δευτέρα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης. Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού πότε θα έρθει. Εγώ κάνω έκκληση και στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής, τον Νικήτα Κακλαμάνη, που είπε ο άνθρωπος καθαρά, ότι δεν θέλω στο τέλος της θητείας μου να μετανιώσει κανένας βουλευτής για την ψήφο του, να πάρει ένα τηλέφωνο τον κ. Μητσοτάκη και να του πει ‘η κοινωνία, οι πολίτες και τα κόμματα λένε να έρθουμε να συζητήσουμε για τα Τέμπη στη Βουλή. Θα έρθετε εδώ; Πότε θα γίνει η συζήτηση;’».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Καραμέρος σημείωσε: «Έχουμε ακούσει πολλά τις τελευταίες μέρες: Τη Δευτέρα βγαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης και λέει ’13ο βαγόνι δεν υπήρχε’, μετά βγαίνει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και κουνούσε το δάχτυλο, ‘εσείς που λέγατε 13ο βαγόνι’, και προκύπτει ότι από τον Μάρτιο του ’23, σε κοινοβουλευτική ερώτηση, είχαν έρθει τα στοιχεία στη Βουλή ότι υπήρχε και 13ο βαγόνι. Με λίγα λόγια, πάρα πολλά ψέματα, τα οποία πια δεν στέκουν. Είναι πολιτικά έκθετοι, πρέπει να απολογηθούν στη Βουλή. Να έρθει και το πόρισμα, ευπρόσδεκτο, όπως και το πόρισμα του κυρίου Κοκοτσάκη – συνωμοσιολόγο δεν τον έλεγαν; Συνωμοσιολόγους δεν λέγανε όλους αυτούς που μιλούσαν για όλα αυτά; Εδώ λοιπόν, στη Βουλή. Ούτε διαπιστώσεις, ούτε συναισθήματα – καίτοι τσ συναισθήματα είναι σεβαστά – ούτε να περιμένουμε τον κύριο Μητσοτάκη καταπώς τον βολεύει».
Πηγή: ΑΠΕ