Κόσμος

Αυτό είναι το οπλοστάσιο των Χούθι – Βαλλιστικοί πύραυλοι, κρουζ και drones

AP 17109521304744

Αυτό είναι το οπλοστάσιο των Χούθι – Βαλλιστικοί πύραυλοι, κρουζ και drones

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, που έχουν εξαπολύσει έναν «ασύμμετρο πόλεμο» κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίποινα στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο μιας διεθνούς συμμαχίας με επικεφαλής τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πρώτα χτυπήματα εναντίον τους σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο οι Χούθι διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους, οι οποίες έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο διεθνές εμπόριο, έως ότου τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Χούθι, με την υποστήριξη του Ιράν, έχουν αναπτύξει από το 2014 τις στρατιωτικές τους ικανότητες και πλέον στο οπλοστάσιό τους περιλαμβάνονται βαλλιστικοί πύραυλοι, πύραυλοι κρουζ, αλλά και drones. Η στρατιωτική ενίσχυσή τους ήταν αυτή που τους επέτρεψε να συγκρουστούν ανοιχτά με τις δυνάμεις του καθεστώτος της Υεμένης, το οποίο είχε και την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και να καταλάβουν μεγάλες περιοχές της χώρας.

Βαλλιστικοί πύραυλοι

Στο οπλοστάσιο των Χούθι περιλαμβάνονται πύραυλοι Typhoon, μια τροποποιημένη εκδοχή των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων Qadr, με βεληνεκές 1.600 με 1.900 χιλιόμετρα, όπως εξηγεί ο Φαμπιάν Χινζ, ειδικός εξοπλισμών στο International Institute for Strategic Studies. «Δεν είναι καθόλου ακριβείας, τουλάχιστον οι εκδοχές που έχουν παρουσιάσει, αλλά μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων».

Ο Μοχάμεντ Αλμπάσα, ειδικός στον όμιλο Navanti με έδρα κοντά στην Ουάσινγκτον, διευκρίνισε ότι οι αντάρτες παρουσίασαν τους Typhoοn λίγες μόνο εβδομάδες πριν την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Πύραυλοι κρουζ

Οι αντάρτες στην Υεμένη, που ελέγχουν μεγάλο μέρος στο βόρειο τμήμα της χώρας, διαθέτουν επίσης τροποποιημένες εκδοχές των ιρανικών πυραύλων κρουζ Qods, σύμφωνα με τον Χινζ. Αυτοί έχουν βεληνεκές περίπου 1.650 χιλιόμετρα.

Το 2022 οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι οι Qods τους έπληξαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Αμπού Ντάμπι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 1.126 χιλιόμετρα βόρεια της Υεμένης. Οι πύραυλοι αυτοί είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί από τους Χούθι σε πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία. Εμιράτα και Σαουδική Αραβία είναι μέλη του στρατιωτικού συνασπισμού, που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης έναντι των Χούθι από το 2015.

Drones

Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ κατηγορούν τακτικά το Ιράν ότι προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στους Χούθι, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει. Οι αντάρτες δηλώνουν ότι κατασκευάζουν μόνοι τους drones, για τα οποία, σύμφωνα με ειδικούς, χρησιμοποιούν ιρανικά εξαρτήματα, τα οποία εισάγουν παρανόμως.

Εξάλλου, οι Χούθι διαθέτουν επιθετικά drones Shahid -136 βεληνεκούς 2.000 χιλιομέτρων, τα οποία χρησιμοποιεί και η Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, όπως υπογραμμίζει ο Φαμπιάν Χινζ.

Το οπλοστάσιό τους περιλαμβάνει τα Samad-3, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτικά βάρους 18 κιλών και έχουν βεληνεκές περίπου 1.600 χιλιόμετρα. Με αυτά τα drones έχουν ήδη στοχοθετήσει τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ειδικούς.

Τα drones αυτά, τα οποία οδηγούνται από GPS, «πετούν αυτόνομα ακολουθώντας τη διαδρομή που τους έχει οριστεί» προς τον στόχο τους, σύμφωνα με αναφορά του Center for Strategic and International Studies από το 2020.

To Top