Μια καλή χρονιά αναμένει ο κλάδος της μπύρας, φέτος, σε συνέχεια μιας θετικής περυσινής χρονιάς, όπως τουλάχιστον εξελίχθηκε από τον Ιούνιο και μετά.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο καύσωνας δεν ευνοεί τις μεγάλες καταναλώσεις, αν και η μπύρα έχει βρει “και μια νέα “περπατησιά” για να “συνομιλεί” με τους καταναλωτές. Κι αυτή έχει να κάνει με τα προϊόντα χωρίς αλκοόλ.
“Ήδη τα μηνύματα για την πορεία του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς είναι ενθαρρυντικά”, σημείωσε, σε συνάντηση με τα ΜΜΕ, την περασμένη Πέμπτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), Νικήτας Ασπιώτης. Βέβαια, όπως αναφέρθηκε, οι κρίσιμοι μήνες είναι Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος. Ωστόσο, ο καύσωνας, όπως τονίστηκε, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, δεν ευνοεί τις καταναλώσεις μια και οι καταναλωτές λόγω ζέστης περιορίζουν τις ποσότητες αλκοολούχων.
Βέβαια, με βάση τα στελέχη της ΕΖΑ, οι υψηλές θερμοκρασίες φέρνουν στην πρώτη γραμμή τα προϊόντα χωρίς αλκοόλ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, στην κατηγορία alcohol free υπάρχει μεγάλη προοπτική. Συγκεκριμένα, η ΕΖΑ έχει ένα μερίδιο περίπου 3% στο σύνολο της αγοράς μπύρας αλλά τρέχει με υψηλότερο (διψήφιο) ρυθμό ανάπτυξης. Επιπλέον, διοίκηση της ΕΖΑ προβλέπει μεγέθυνση της συγκεκριμένης κατηγορίας τα επόμενα χρόνια καθώς ευνοείται από τον τουρισμό και κερδίζει μερίδια από άλλες κατηγορίες όπως π.χ. τα αναψυκτικά ενώ ενισχύεται σταθερά η καταναλωτική τάση προς τα μη αλκοολούχα ποτά, ειδικά όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες.
Ως εκ τούτου, η εταιρεία επένδυσε εγκαίρως σε γραμμές παραγωγής και τεχνολογία, η οποία μάλιστα υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, Νικήτα Ασπιώτη. Σημείωσε, δε, ενδεικτικά ότι οι πωλήσεις της ΕΖΑ Alcohol Free αναπτύσσονται με ρυθμό 60%.
Επενδύσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης έχει ολοκληρώσει επενδυτικό πλάνο 31,9 εκατ. ευρώ, κυρίως σε υποδομές και μετά και την απόκτηση πρόσφατα του σήματος και των συνταγών της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας, δίνει έμφαση στα δικά της σήματα (Pils Hellas και οι premium μπύρες ΕΖΑ Lager, ΕΖΑ Pilsener και ΕΖΑ Alcohol Free).
Από πέρυσι, η εταιρεία, δε, στόχευσε σε μεταβολή του μείγματος πωλήσεων σε όφελος συσκευασιών (pack types) και μαρκών με υψηλότερη συγκριτική κερδοφορία και μείωση των κεφαλαιακών δαπανών. Έτσι, φέτος, πρακτικά, η ΕΖΑ στοχεύει σε νέα κανάλια διάθεσης προϊόντων ώστε να βελτιώσεις κερδοφορίες,
“Μας ενδιαφέρει πολύ η αγορά της HORECA. Η αγορά της φιάλης και του βαρελιού είναι πολύ μεγάλη και το μερίδιό μας μικρό και για αυτό θέλουμε να το επεκτείνουμε”, σημείωσε ο κ. Ασπιώτης, συμπληρώνοντας πως επιδίωξη της εταιρείας είναι η επιτυχία που καταγράφεται στο κανάλι της μικρής λιανικής να μεταφερθεί και στη HORECA.
Όπως τόνισαν τα στελέχη της εταιρείας στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, η ΕΖΑ επεκτείνεται στη μεγάλη αγορά της εστίασης με τη μπύρα Pils Hellas, λόγω του ότι η ήπια γεύση της “κουμπώνει” με την κυρίαρχη συνήθεια στην Ελλάδα για κατανάλωση μπύρας με το φαγητό. Βέβαια αναδεικνύει με νέες συσκευασίες και τα άλλα σήματά της (οι premium μπύρες ΕΖΑ Lager, ΕΖΑ Pilsener και ΕΖΑ Alcohol Free).
Όπως, μάλιστα, ανακοινώθηκε πρόσφατα, το 2023, η εταιρεία παρουσίασε βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 31,5 εκατ. ευρώ, έναντι 30,5 εκατ. ευρώ το 2022 και τα μεικτά κέρδη να διαμορφώνονται σε 11,2 εκατ. ευρώ (έναντι 8,5 εκατ. ευρώ το 2022), με το περιθώριο μικτού κέρδους να βελτιώνεται σημαντικά και να φτάνει στο 35%, από 28% την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) φθάνοντας τα 1,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,8 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Οι καθαρές ζημίες μετά φόρων περιορίστηκαν σημαντικά σε 2,9 εκατ. ευρώ, έναντι 5,7 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε 23,5 εκατ. ευρώ, από 26,8 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022. Βελτιωμένα κατά 6% ήταν και τα ίδια κεφάλαια, καθώς ανήλθαν σε 9,9 εκατ. ευρώ, μετά και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,5 εκατ. ευρώ.
Στόχος, όπως αναφέρθηκε, για φέτος, είναι περίπου 4 εκατ. ευρώ EBITDA, μια διαφορά περίπου 6 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το λειτουργικό αποτέλεσμα του 2022. “Ήδη τα μηνύματα για την πορεία του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς είναι ενθαρρυντικά”, σημείωσε ο κ. Ασπιώτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση, όσα ανέφεραν στα στελέχη της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), στη συνάντηση, την περασμένη Πέμπτη με τους δημοσιογράφους, αν και η όλη αγορά μπύρας υποχώρησε κατά 30% λόγω του εγκλεισμού και της παύσης λειτουργίας της εστίασης σε σχέση με το 2019, φέτος με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, αναμένεται να καλύψει το “χαμένο έδαφος” σε σχέση, πάντα, με το 2019.