Μόλις το 1% των σπιτιών της χώρας έχει απορροφηθεί από το Airbnb, βάσει των στοιχείων που παρουσίασαν στο διήμερο συνέδριο της Prodexpo ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα µε την ΑΑΔΕ, σε σύνολο 10 εκατ. κατοικιών στη χώρα, τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί για ενοικίαση µέσω πλατφόρμας φθάνουν στις 100.000. Το 80% των κατοικιών ανήκει σε φυσικά πρόσωπα και είναι σε μισθώσεις κάτω από 90 ημέρες, ενώ το μέσο εισόδημα ανά ακίνητο δεν ξεπερνάει τα 7.350 ευρώ ετησίως.
Πιο συγκεκριμένα, όπως, είπε, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, 40.000 κατοικίες με ΑΜΑ (Αριθμός Μητρώου Ακινήτων) έχουν προστεθεί την τελευταία τετραετία. “Από αυτά τα 100.000 ΑΜΑ, το 1/4 τα μισθώνει πάνω από 90 ημέρες ετησίως, γι’ αυτό και αποφασίσαμε τελικά να μην θεσμοθετήσουμε χρονικό περιορισμό”, δήλωσε ο κ. Πατέλης. Εξήγησε ότι σε φυσικά πρόσωπα ανήκουν τα 80.000, εκ των οποίων τα 4/5 νοικιάζονται κάτω από 90 ημέρες. Αντίστοιχα, σε νομικά πρόσωπα ανήκουν 20.000, με τα μισά τουλάχιστον να μισθώνονται πάνω από 90 ημέρες, γι’ αυτό και έχει σφίξει το πλαίσιο στα νομικά πρόσωπα.
Ο κ. Πατέλης οριοθέτησε το μέσο έσοδο ανά ΑΜΑ σε 7.350 ευρώ ετησίως, ενώ, σχετικά με τους περιορισμούς σε τρία διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, εξήγησε πως στο κέντρο ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλοίωσης του κοινωνικού ιστού. “Στις γειτονιές αυτές οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνούν το 5%. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2025 και στο τέλος του έτους θα κρίνουμε αν το μέτρο έχει αποτέλεσμα και πρέπει να παραταθεί”, συμπλήρωσε, αναφερόμενος ο κ. Πατέλης στα τελευταία μέτρα με τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Oυσιαστικά, πρόκειται για το ιστορικό κέντρο, το Κουκάκι, την Πλάκα και τα Εξάρχεια, που βρίσκονται στο 1ο δημοτικό διαμέρισμα, το Παγκράτι, το Ζάππειο, το Μετς και ο Νέος Κόσμος, που βρίσκονται στο 2ο δημοτικό διαμέρισμα, αλλά και σημεία όπως το Θησείο, τα Πετράλωνα, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός, που βρίσκονται στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα.
Όπως, επίσης, ανέφερε, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, 6.200 νομικά πρόσωπα έχουν δηλώσει πάνω από τρία ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση, με την εικόνα συμμόρφωσης στη νομοθεσία να είναι καλή, καθώς το 90% έχει ανοίξει βιβλία. Απομένουν περίπου 500 που έχουν δώσει λάθος κωδικούς, ενώ άλλοι 500 δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια. “Τους έχουμε εντοπίσει και θα τους ενοχλήσουμε το επόμενο διάστημα για να συμμορφωθούν”.
Το ΙΝΣΕΤΕ
Πάντως όπως έδειξε πρόσφατη ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), σταθερά σε ανοδική τροχιά παρέμειναν στο α’ εξάμηνο του 2024 τα καταλύματα και κλίνες προς βραχυχρόνια μίσθωση, Όπως ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο το Ινστιτούτο, το Α’ εξάμηνο του 2024 παρατηρήθηκε μια σαφής τάση σταθερής αύξησης στον αριθμό των καταλυμάτων του 2024 σε σύγκριση με το 2023.
Ωστόσο, η τάση αυτή επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει την κορύφωση της ζήτησης. Τον Ιούλιο του 2024, τα καταλύματα έφτασαν τις 232 χιλ., σημειώνοντας αύξηση κατά +20 χιλ. σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023.
Παράλληλα, με βάση το ΙΝΣΕΤΕ, από την ανάλυση των στοιχείων για τον αριθμό των κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης μεταξύ 2023 και 2024 αποκαλύπτει μια σημαντική αύξηση κατά το Α’ εξάμηνο του 2024. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, ο αριθμός των κλινών αυξανόταν σταθερά, φτάνοντας τον Ιούνιο σε επίπεδα κατά +85 χιλ. κλίνες υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2023.
Τον Ιούλιο του 2024, η αύξηση αυτή επιβραδύνθηκε, με το σύνολο των προσφερόμενων κλινών να ανέρχεται σε περισσότερες από 1 εκατ., σημειώνοντας μια αύξηση κατά +81 χιλ. σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.
Αυτή η εξέλιξη υποδεικνύει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις διατηρήθηκε ισχυρή καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, με την κορύφωση να σημειώνεται τον Ιούλιο.