Ελλάδα

Αλέφαντος: Οι ατάκες του που έγραψαν ιστορία – «Καλώς τα παιδιά 3-0, καλώς τα 3-0»

Ουκ ολίγοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου -και μη- που δέχθηκαν την κριτική του

Η είδηση της απώλειας του Νίκου Αλέφαντου σε ηλικία 81 ετών, την τρίτη 23 Ιουνίου 2020, σκόρπισε τη θλίψη στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο πολύπειρος προπονητής με τεράστια θητεία στους ελληνικούς πάγκους δεν ήταν απλώς ένας άνθρωπος που τον αγαπούσαν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι για το αυθεντικό και το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του. Επίσης, στην ιστορία έχουν περάσει οι μυθικές ατάκες του, οι οποίες είναι δημοφιλείς και εκτός του «στενού» ποδοσφαιρικού κόσμου.

Οι φράσεις «μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα» και «τα πάντα όλα», που έχουν συνδεθεί και με μυθικά σκηνικά στα οποία πρωταγωνίστησε ο Αλέφαντος, έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν από όλους μας, κάτι που δύσκολα μπορεί να συμβαίνει με άλλον άνθρωπο. Αξίζει, λοιπόν, ένα flash back με κάποιες από τις πλέον χαρακτηριστικές κουβέντες του.

«Καλώς τα παιδιά 3-0, καλώς τα 3-0»

Για τον Αλμπέρτο Τζακερόνι: «Είχα πάει στη Μίλαν, στην προετοιμασία του Τζακερόνη. Είναι φίλος μου ο Τζακερόνης. Τρελάθηκα. Τους πλακώνει στην προπόνηση ο Τζακερόνης και τους αλλάζει τον αδόξαστο. Έχω πάει στο εξωτερικό για να παρακολουθήσω σεμινάρια. Ποιος άλλος πάει από τους πρωτοκλασάτους προπονητές; Κανείς. Μόνο ο Αναστόπουλος. Οι άλλοι δεν πάνε ούτε μέχρι τα Πατήσια».

Για τον Αρσέν Βενγκέρ: «Ποιος Βεγκνέ, ρε, που πάει και παίζει με σέντρε φορ αυτόν τον Αρνί (Τιερί Ανρί);».

Για τον Όλεγκ Προτάσοφ: «Άντε μωρέ με την Τιτίκα»

Για τον Τάκη Λεμονή: «Οι ζώνες είναι μόνο για τα παντελόνια».

Για τον Άγγελο Αναστασιάδη: «Που μου παίρνει τους παίκτες και τους πάει στους παπάδες. Ρε, στους παπάδες; Να έχεις δηλαδή τον Ραούλ στην ομάδα και να τον πάρεις να τον πας στο Άγιο Όρος, στους παπάδες; Δεν γίνονται αυτά, ρε!».

Για τον Λορέντσο Σέρα Φερέρ: «Γελάει η οικουμένη με τον Φερέρ… Που του κουνάγανε 100.000 μαντήλια στην Ισπανία για να φύγει. Ροτέισιο (rotation) δεν παίζει ούτε η Μάντσεστερ».

Για τον Γιώργο Δούρο: «Επειδή πρέπει να τα λέμε και όλα, είμαι αδικημένος πολύ. Αν δεν ήταν αυτός ο καταραμένος, θα είχα πάρει το πρωτάθλημα και θα ήμουν ακόμα στην ομάδα. Τι να λέμε τώρα;».

Για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη: «Ο Σαλπιγγίδης και οι “σφαίρες” αυτές δεν υπάρχουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. “Πεθάνανε” οι 1.15».

Για τον Διονύση Χιώτη: «Ποιος Χιώτης; Χιώτης ήταν ένας κι έπαιζε μπουζούκι για τη Μαίρη Λίντα».

Για τον Γιώργο Αμανατίδη: «Πρέπει να πάει Εθνική. Είναι μεγάλος μαντουμαδόρος και μεγάλη πρεσαδούρα».

Και τέλος, ο Βιτσέντσο Μοντέλα, ο οποίος πάντα για τον Νίκο Αλέφαντο ήταν «Μαντέλα», από τότε που έπαιζε ποδόσφαιρο και αργότερα ως προπονητής.

Γεια σου ρε Αλέφαντε, ήσουν παλικάρι…

Comments
To Top