Οικονομία

Αλλαγές για τόνωση δημόσιων επενδύσεων

Με στόχο την αύξηση 15% των επενδύσεων φέτος, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Παπαθανάσης παρουσιάζουν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Με τη νέα μεταρρύθμιση το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε ένα λίφτινγκ του ΠΔΕ με στόχο να αναβαθμιστεί ο κρίσιμος βραχίονας του κρατικού προϋπολογισμού για την ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν παλιές, διάσπαρτες διατάξεις για τις δημόσιες επενδύσεις, που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, και μάλιστα κάποιες και από το 1950. Επίσης, με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα για τις δημόσιες επενδύσεις, θα γίνεται, μεταξύ άλλων, η αναζήτηση των εγγράφων τα οποία χρειάζονται οι υπηρεσίες και οι δικαιούχοι.

Παράταση στην εστίαση για αποδείξεις

Παρατείνεται έως την 1η Ιουλίου 2024 η προθεσμία απόσυρσης των ειδικών φορολογικών μηχανισμών και η χρήση απλών φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών από τα εστιατόρια. Οι επιχειρήσεις που εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ) από τις 2 Ιουλίου 2024 θα πρέπει είτε να χρησιμοποιούν τους υπόλοιπους τύπους ταμειακών (ΦΗΜ) ή τις υπηρεσίες παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης είτε να έχουν σχετικό αποδεικτικό παραγγελίας λοιπών τύπων ΦΗΜ ή να έχει υποβληθεί από την επιχείρηση σχετική δήλωση επιλογής χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου. Τα εστιατόρια θα πρέπει από τις 2 Ιουλίου 2024 να χρησιμοποιούν τους νέους μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή αποδεδειγμένα να τους έχουν παραγγείλει.

Νομοσχέδιο για χειροτεχνικά προϊόντα

Την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού 2023/2411 σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων θα κάνει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο νέος Κανονισμός της ΕΕ περιλαμβάνει προϊόντα που παράγονται είτε εξ ολοκλήρου με το χέρι ή με τη βοήθεια χειροκίνητων ή ψηφιακών εργαλείων είτε με μηχανικά μέσα. Ανάμεσα σε αυτά τα προϊόντα συγκαταλέγονται φυσικές πέτρες, υφάσματα, κοσμήματα, πορσελάνη και ξυλουργική, παρέχοντας προστασία στα ονόματά τους. Η γεωγραφική ένδειξη για τα προϊόντα τέχνης και βιομηχανίας προστατεύει ενάντια σε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση της γεωγραφικής ένδειξης όπου η χρήση του ονόματος εκμεταλλεύεται το κύρος της καθώς και οποιαδήποτε κατάχρηση, απομίμηση του ονόματος ή παραπλανητική ένδειξη.

Διεπαγγελματικές οργανώσεις

Σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των ακινήτων του προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα δίνει προτεραιότητα στην ίδρυση νέων διεπαγγελματικών οργανώσεων σε: Αλιεία, Υδατοκαλλιέργειες, Μέλι, Ροδάκινο, Λάδι και Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ. Μάλιστα σύντομα θα έλθει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ενισχύει και θα βελτιώνει τη λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Επίσης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαθέτει μεγάλο αριθμό ακινήτων και υπηρεσιών που σήμερα είναι διάσπαρτα στη χώρα. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο Κρήτης έχει 85 ακίνητα και υπηρεσίες. Με τη συγκέντρωση των υπηρεσιών σε συγκεκριμένα κατά τόπους σημεία θα επιτευχθεί οικονομία κλίμακος, ενώ οι πολίτες εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται καλύτερα και ταχύτερα.

Επιχειρηματική

πίστη

Κατά 3% αυξήθηκε η συνολική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας σε ετήσια βάση από το τραπεζικό σύστημα τον Μάρτιο, με το συνολικό ποσό των ενεργών δανείων να ανέρχεται σε 192,7 δισ. ευρώ. Τα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023, με αιχμή του δόρατος τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που είδαν αύξηση της χρηματοδότησής τους κατά 19,2%. Ωστόσο, περιορισμένη είναι η πρόσβαση αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών σε δάνεια, τα οποία μειώθηκαν κατά 0,6% σε ετήσια βάση. Προβληματική παραμένει η εικόνα στα δάνεια προς νοικοκυριά, με τον συνολικό όγκο τους να μειώνεται κατά 1,4% σε ετήσια βάση, εξαιτίας της νέας μείωσης κατά 3,1% των στεγαστικών, ενώ τα (ακριβά και μικρού όγκου) καταναλωτικά αυξήθηκαν κατά 4,6%.

To Top