Για καλοκαιρινό διάλειμμα στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας ταυτόχρονα για μια απότομη μεταβολή του καιρού που θα συνοδευτεί και από κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου και η οποία χρονικά τοποθετείται στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του σημειώνει πως «με το καλοκαιράκι να επιστρέφει και πάλι στη χώρα μας αναμένεται να κυλήσει το δεύτερο μισό της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε και λέμε το δεύτερο μισό διότι μέχρι και την Τετάρτη θα επικρατήσει περιορισμένη αστάθεια προς τα δυτικά κυρίως με διαστήματα βροχοπτώσεων οι οποίες προς τα βορειοδυτικά θα είναι πιο πολλές και πιο έντονες.

Αιτία γι’ αυτή την καλοσύνη του καιρού είναι το πεδίο υψηλών πιέσεων όπως σημειώνουμε με το λευκό βέλος στον πρώτο μας χάρτη το οποίο θα επεκταθεί ανατολικότερα φέρνοντας μαζί του και πιο θερμές αέριες μάζες.

Στο θερμοκρασιακό διάγραμμα ή όπως συνηθίζω να το λέω “διάγραμμα της αλήθειας” μιας και περιλαμβάνει τις πολλαπλές λύσεις των μετεωρολογικών μοντέλων που μας δείχνουν την επικρατέστερη τάση του καιρού, μπορούμε να παρατηρήσουμε την ανοδική τροχιά της θερμοκρασίας όπου προς το τέλος της εβδομάδας στο νομό Αττικής θα συναντάμε τον υδράργυρο κοντά στους 34 βαθμούς κελσίου σαν μέγιστη θερμοκρασία.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι παρατηρώντας το ίδιο διάγραμμα προς το τελείωμά του βλέπουμε τις θερμοκρασιακές καμπύλες να κατηφορίζουν απότομα γεγονός που μας δείχνει μια απότομη μεταβολή του καιρού που θα συνοδευτεί και από κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου και η οποία χρονικά τοποθετείται στις αρχές της άλλης εβδομάδας και στην οποία θα αναφερθούμε όταν τα προγνωστικά μας στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σταθερά συμπεράσματα.

Μέχρι τότε απολαμβάνουμε το καλοκαιράκι με μια προσοχή μέχρι και την Τετάρτη προς τα δυτικά όπου η αστάθεια φαίνεται να κυριαρχεί».

Meteo: Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας έως το τέλος της εβδομάδας

Σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία έως το τέλος της εβδομάδας, αναφέρουν και τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ειδικότερα, κατά τις επόμενες ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς της χώρα μας. Μάλιστα, από την Τετάρτη 25/09 κι έπειτα οι αέριες μάζες που επηρεάζουν τον καιρό της Ελλάδας αναμένεται να είναι θερμότερες των φυσιολογικών για την εποχή τιμών.

Στο γράφημα της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της πρόγνωσης της θερμοκρασίας έως τις 29/09 σε ύψος 1.500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα. Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου. Τέλος, με την μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της περιόδου σύμφωνα με δεδομένα του διαστήματος 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα τα σενάρια επιβεβαιώνουν την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και τις υψηλότερες των κανονικών για την εποχή τιμών. Το ύψος των 1.500 μέτρων χρησιμοποιείται για την μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως π.χ. η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινόμενων και ο άνεμος.