Κόσμος

Αμερικανικό αντιτορπιλικό διέπλευσε τον Βόσπορο με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα

Αμερικανικό αντιτορπιλικό διέπλευσε τον Βόσπορο με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα

Με αίμα βάφτηκε τις προηγούμενες ώρες η Ανατολική Ουκρανία, καθώς φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγόρησαν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι σκότωσαν πέντε αντάρτες μαχητές, ενώ το Κίεβο, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι ένας στρατιώτης του σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό.

Την ίδια ώρα που η ατμόσφαιρα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας παραμένει τεταμένη, ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο διέπλευσε τον Βόσπορο την Παρασκευή (11/06) με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το αντιτορπιλικό «USS Laboon» διέπλευσε τα Δαρδανέλια και κατόπιν τον Βόσπορο, συνοδευόμενο από σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής, ανέφερε το πρακτορείο, αναρτώντας και φωτογραφίες του.

Στα μέσα Απριλίου οι ΗΠΑ είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια να αναπτύξουν δύο πολεμικά πλοία τους στη Μαύρη Θάλασσα, όπως είχαν αναφέρει τότε αξιωματούχοι και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, που ρυθμίζει το καθεστώς της ναυσιπλοΐας στα Στενά, ορίζει ότι οι μη παρευξείνιες χώρες οφείλουν να ενημερώνουν 15 ημέρες νωρίτερα για τη διέλευση των πλοίων τους.

Η ανακοίνωση της ανάπτυξης των δύο αμερικανικών πλοίων, που τελικά ακυρώθηκε τον Απρίλιο, σημειώθηκε σε μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και θεωρήθηκε ως ένδειξη υποστήριξης της Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Η αποστολή ακυρώθηκε μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος είχε προτείνει τότε στον Ρώσο ομόλογό του να συναντηθούν σε μια τρίτη χώρα και του ζήτησε «να μειωθούν οι εντάσεις» στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη στη Γενεύη.

Τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν προσκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον φέτος το καλοκαίρι.

Comments
To Top