Η ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την Τρίτη ήταν μεγαλύτερη, πιο πολύπλοκη και περιλάμβανε πιο προηγμένα όπλα από τα πλήγματα του Απριλίου, λένε ειδικοί στο Reuters, γεγονός που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις αντιπυραυλικές άμυνες και επιτρέπει σε περισσότερες κεφαλές να περάσουν.
Αν και τα συντρίμμια από τους περισσότερους από 180 πυραύλους εξακολουθούν να συλλέγονται και να αναλύονται, οι ειδικοί λένε ότι οι τελευταίες επιθέσεις φαίνεται να χρησιμοποίησαν τους ιρανικούς πυραύλους Fattah-1 και Kheybarshekan, οι οποίοι έχουν αναφερόμενη εμβέλεια περίπου 1.400 χιλιομέτρων (870 μίλια).
Το Ιράν έχει πει ότι και οι δύο πύραυλοι διαθέτουν κεφαλές ελιγμών, οι οποίες μπορούν να καταστήσουν την άμυνα πιο δύσκολη, και χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να εκτοξευθούν με μικρή προειδοποίηση.
«Η συντομότερη προετοιμασία εκτόξευσης σημαίνει ότι οι πύραυλοι αυτοί φτάνουν όλοι μαζί και καταπονούν περαιτέρω την άμυνα», δήλωσε ο Jeffrey Lewis, διευθυντής του Προγράμματος της Ανατολικής Ασίας στο Κέντρο Μελετών James Martin του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury στην Καλιφόρνια.
«Οι πολεμικές κεφαλές μπορούν να ελιχθούν λίγο για να περιπλέξουν την κατανομή των αναχαιτίσεων, και οι ελιγμοί σημαίνουν ότι μπορούν να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια για να πλήξουν πραγματικά τους στόχους αφού περάσουν».
Ορισμένοι πύραυλοι Fattah-1 χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση του Απριλίου, η οποία αναχαιτίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική και την ισραηλινή πυραυλική άμυνα. Αλλά οι περισσότεροι ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι Emad με υγρό καύσιμο, οι οποίοι είχαν ένα αναφερόμενο ποσοστό αποτυχίας 50%, είπε ο Lewis, και μόνο αρκετή ακρίβεια για να χτυπήσουν έναν στόχο με διάμετρο μεγαλύτερη από 1 χλμ.
Αντίθετα, το Ιράν έχει πει ότι οι πιο προηγμένοι βαλλιστικοί πύραυλοί του έχουν ένα «πιθανό κυκλικό σφάλμα» περίπου 20 μέτρων, που σημαίνει ότι οι μισοί από όλους τους πυραύλους που εκτοξεύονται σε έναν στόχο θα προσγειωθούν σε απόσταση 20 μέτρων από αυτόν. Είναι «οι πιο προηγμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν, ικανοί να φτάσουν στο Ισραήλ», είπε ο Fabian Hinz, επιστημονικός συνεργάτης για θέματα άμυνας και στρατιωτικών υποθέσεων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).
Τα βίντεο της επίθεσης της Τρίτης φαίνονται να δείχνουν τμήματα πυραύλων που μεταφέρουν τις πολεμικές τους κεφαλές ή φλεγόμενα συντρίμμια που φτάνουν στο έδαφος. Κάποια αναχαιτίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα.
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δύο αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν περίπου 12 αναχαιτιστικά κατά των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων.
Ο Ankit Panda από το Carnegie Endowment for International Peace με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε ότι οι άμεσες συγκρίσεις με τα χτυπήματα του Απριλίου θα ήταν δύσκολες επειδή όχι μόνο τα όπλα, αλλά και η δομή της επίθεσης και οι άμυνες είχαν αλλάξει. Για παράδειγμα, είπε, τα χτυπήματα του Απριλίου περιλάμβαναν αργά κινούμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους Κρουζ, τα οποία παρείχαν στους αμυντικούς περισσότερο χρόνο προειδοποίησης.
«Έχουμε ένα διαφορετικό μοτίβο επίθεσης… πιθανότατα μια πιο εξαντλημένη δυνατότητα αναχαίτισης από τα ισραηλινά Arrow, ενώ η αεροδιαστημική δύναμη του IRGC επέλεξε την προφανή χρήση μεγαλύτερου αριθμού πιο προηγμένων και ικανών πυραύλων», είπε, αναφερόμενος στους πυραυλικό βραχίονα του επίλεκτου Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Οι αναφορές για ζημιές ήταν περιορισμένες και το Ισραήλ είπε αρχικά ότι δεν υπήρξαν θάνατοι ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Τρίτης. Όμως ο Malcolm Davis, ανώτερος αναλυτής στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής, προειδοποίησε ότι οι μελλοντικές επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο πολύπλοκες και να χρησιμοποιήσουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό πυραύλων.
«Αν οι Ιρανοί εξαπολύσουν άλλη μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση, είναι πιθανό να περάσουν περισσότεροι πύραυλοι, ιδίως εάν οι επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους συντονίζονται με επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε. «Οπότε δεν νομίζω ότι έχουμε δει τη μέγιστη κλίμακα της επίθεσης σε καμία περίπτωση».