Πολιτική

Αναποφάσιστοι και κεντρώοι στο στόχαστρο της ΝΔ μια εβδομάδα πριν τις εκλογές

5913782

Αναποφάσιστοι και κεντρώοι στο στόχαστρο της ΝΔ μια εβδομάδα πριν τις εκλογές

Πριν από περίπου ένα μήνα, στις εκλογές της 21ης Μαΐου η ΝΔ κατήγαγε μια σπουδαία νίκη, η οποία όμως δεν οδήγησε στον σχηματισμό κυβέρνησης λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής με το οποίο διεξήχθη η εκλογική αναμέτρηση.

Όμως, όπως πολλές φορές έχει πει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στις 25 Ιουνίου η κάλπη θα είναι άδεια και όλα θα κριθούν ξανά από την αρχή.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές πολλές δημοσκοπήσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα δεξαμενές ψηφοφόρων από τις οποίες μπορεί να αντλήσει ψήφους η γαλάζια παράταξη και έτσι να οδηγηθεί στην ισχυρή αυτοδυναμία.

Στην προηγούμενη αναμέτρηση το ολίσθημα Κατρούγκαλου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα, καθώς κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και μέρος των αναποφάσιστων και των ψηφοφόρων του κέντρου άλλαξαν ρότα και έριξαν στην κάλπη γαλάζια ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με το exit poll που διεξήχθη στις 21 Μαΐου ποσοστό 54,8% των ελεύθερων επαγγελματιών και άνω του 40% των κεντρώων ψηφοφόρων πήγε στη ΝΔ. Όσο για τους αναποφάσιστους το 51,3% ψήφισε ΝΔ.

Σήμερα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων τοποθετείται γύρω στο 8%. Με αυτό το δεδομένο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ομιλία του απευθύνεται στους συγκεκριμένους ψηφοφόρους προτάσσοντας την ανάγκη για σταθερότητα, η οποία θα προκύψει από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά και το γεγονός ότι όσα έχει εξαγγείλει χωρίς να μπει ποτέ σε αγώνα πλειοδοσίας με τους πολιτικούς του αντιπάλους, είναι ρεαλιστικά και κοστολογημένα.

Στη ΝΔ γνωρίζουν ότι στις προηγούμενες εκλογές κατάφεραν να διεισδύσουν στον ενδιάμεσο ιδεολογικό χώρο, στο κέντρο. Όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν απευθύνεται τυχαία στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Θυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που έκλεισε την πόρτα σε κάθε συνεργασία με τη ΝΔ και απευθύνεται στους κεντρώους ζητώντας τους να μη διακινδυνεύσουν μια περίοδο αστάθειας και ακυβερνησίας, εκτιμώντας ότι η γαλάζια παράταξη ούτως ή άλλως θα κερδίσει.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία για την οδό Πειραιώς. Να θεωρήσει δηλαδή, ένα κομμάτι που την ψήφισε στις 21 Μαΐου πως η μάχη έχει κριθεί και να μετακινηθεί σε άλλο κόμμα και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ πιστεύοντας ότι έτσι θα το βοηθήσουν να γίνει ο βασικός πυλώνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επόμενη Βουλή.

Και εδώ όμως υπάρχει απάντηση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διαρκώς υπενθυμίζει στους πολίτες ότι στις 25 Ιουνίου δεν εκλέγουμε αντιπολίτευση αλλά κυβέρνηση.

Μέχρι και την τελευταία ημέρα, έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου που πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθεί να κατακτήσει την ασφαλή πλειοψηφία την οποία ο ίδιος προσδιόρισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στις 158 έως 160 έδρες για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του για την επόμενη 4ετια.

To Top