Μετά τις άγονες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για την κατάπαυση του πυρός ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε σήμερα την απομάκρυνση άμαχων Παλαιστινίων από τη Ράφα, καθώς έχουν απειλήσει να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας επίθεση.

Οισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι ζήτησε από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ράφα να μετακινηθούν σε κοντινή “ανθρωπιστική περιοχή”, κάτι που μοιάζει να σηματοδοτεί την έναρξη της απομάκρυνσης των αμάχων ενόψει μιας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της πόλης.

Στην ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι αφίσες, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές κλήσεις και ανακοινώσεις μέσω του Τύπου θα χρησιμοποιηθούν ώστε “να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι της ανατολικής Ράφα να μετακινηθούν προς τις διερυμένες ανθρωπιστικές περιοχές”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Army Radio, προς το παρόν οι απομακρύνσεις αμάχων επικεντρώνονται σε περιφερειακές συνοικίες της Ράφα από τις οποίες οι Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν σε σκηνές στη Χαν Γιούνις και την αλ Μουγουάσι.

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δηλώνει ότι στη Ράφα έχουν καταφύγει χιλιάδες μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης και τονίζει ότι δεν θα πετύχει τη νίκη αν δεν εισβάλει στην πόλη αυτή.

Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, με τη Δύση και τη γειτονική Αίγυπτο να εκφράζουν φόβους ότι μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Στο Ισραήλ ο διευθυντής της CIA

Σε κάθε περίπτωση, στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από δημοσιογράφο της ενημερωτικής ιστοσελίδας Axios, αναμένεται να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε χθες στην Ντόχα, για επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, δήλωσε νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος, «με στόχο την άσκηση μείζονος πίεσης προς το Ισραήλ και την Χαμάς ώστε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις».

Επαναλαμβάνονται την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Νωρίτερα, το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News μετέδωσε ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αίγυπτο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων επί της πρότασης για την εφαρμογή ανακωχής στην Γάζα σε συνδυασμό με την απελευθέρωση ομήρων

« Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε απόψε από το Κάιρο για την Ντόχα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις και θα επιστρέψει την Τρίτη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» που διεξάγονται μέσω των μεσολαβητών με το Ισραήλ, μετέδωσε το Al-Qahera News επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή.

Οι ελπίδες για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατά τις συνομιλίες στο Κάιρο μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς έγιναν εμφανείς οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως για την εφαρμογή διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τον τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων για να λάβει την κατηγορηματικά αρνητική απάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ, δήλωσαν στην ενημερωτική ιστοσελίδα Axios δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Είναι η πρώτη φορά από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που η Ουάσινγκτον αναστέλλει την αποστολή οπλικών συστημάτων που προορίζονται για τον ισραηλινό στρατό.

Ο αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει σφοδρές επικρίσεις από Αμερικανούς που αντιτίθενται στην υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε τον Φεβρουάριο από το Ισραήλ να δώσει εγγυήσεις ότι τα αμερικανικής κατασκευής όπλα χρησιμοποιούνται από την Τσαχάλ στην Γάζα όπως ορίζουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Το Ισραήλ έστειλε στην Ουάσινγκτον επιστολή με τις σχετικές διαβεβαιώσεις τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Axios .

Τουλάχιστον 16 νεκροί σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Ράφα

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μέλη δυο οικογενειών, σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον δυο σπιτιών στη Ράφα και τα περίχωρά της, στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο ομάδα έρευνας και διάσωσης και νοσοκομειακή πηγή.

Μέλη σωστικού συνεργείου έκαναν λόγο για εννιά νεκρούς της «οικογένειας Αλ Ατάρ» και άλλους επτά της «οικογένειας Κέστα».

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου σε νοσοκομείο στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007, επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτόν και διευκρίνισε πως οι βομβαρδισμοί έγιναν «στον καταυλισμό προσφύγων Γέμπνα στη Ράφα και στα περίχωρα της Ας Σαλάμ».

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) κατήγγειλε εκ νέου χθες Κυριακή πως διαπράττεται «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τα 57 κράτη μέλη του να προχωρήσουν στην επιβολή «κυρώσεων» στο Ισραήλ, με ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά το πέρας της συνόδου του στην Μπανζούλ.

Το ψήφισμα, που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, αξιώνει τα κράτη μέλη «να ασκήσουν διπλωματικές, πολιτικές και νομικές πιέσεις» και να εφαρμόσουν «κυρώσεις»σε επίπεδα όπως «το οικονομικό, το αθλητικό, το πολιτισμικό και το διεθνές» σε βάρος του Ισραήλ.

Ακόμη, ο ΟΙΣ απευθύνει έκκληση να κηρυχθεί «άμεση, μόνιμη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».