Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία η απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, για τον νέο τρόπο παρακράτησης του claw back, που αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2023.
Συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝ.Ι.-ΕΟΠΥΥ) με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν τον κ. Πετραλιά να αναλογιστεί τις ευθύνες του καθώς οι ενέργειές του καταστρέφουν τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς.
Παράλληλα οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία, ζητούν τη διαγραφή του τεχνητού χρέους που προκύπτει από το claw back και καλούν τον υφυπουργό να δώσει εντολή στον ΕΟΠΥΥ να αποσύρει τις ανακοινώσεις σχετικά με την παρακράτηση.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η αιφνίδια ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για την είσπραξη του claw back του 2021 σε 120 δόσεις και των μηνών του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις γεγονός που σημαίνει ότι άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής θα παρακρατείται από τον ΕΟΠΥΥ και σε συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου θα φτάνει και στο 70%. Πληροφορηθήκαμε ότι αυτό ήταν εντολή του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κυρίου Πετραλιά, ο οποίος μάλλον δεν αντιλαμβάνεται ότι καταστρέφει τους ιατρούς και αυτό δείχνει αναλγησία από πλευράς του. Είχαμε ζητήσει και από τον προκάτοχο του κυρίου Πετραλιά όπως και επανειλημμένα και από τον ίδιο να υπάρξει διαγραφή του τεχνητού χρέους του clawback, όπως έχει συμβεί και με την επιστρεπτέα προκαταβολή, για να μην πτωχεύσουν οι ιατροί, παράλληλα δε αύξηση της χρηματοδότησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ζητήσαμε επανειλημμένα συνάντηση με τον κύριο Πετραλιά την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεχθεί».
Καταλήγοντας, ζητούν άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Υπενθυμίζεται ότι με τον όρο claw back νοείται η επιστροφή χρηματικού ποσού προς το Δημόσιο και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή και το Υπουργείο Υγείας που προκύπτει ετησίως από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού για τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.
Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις
Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ καλεί όλα τα μέλη του και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας σε κινητοποίηση και διαμαρτυρία έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή οδηγεί σε οικονομική ασφυξία του φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, λόγω του άδικου μέτρου του clawback».
Παράλληλα, καλεί τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας να ανακαλέσει την «αιφνιδιαστική» του απόφαση, ενώ ζητά την αύξηση χρηματοδότησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Ο ΙΣΑ τονίζει για άλλη μία φορά ότι το claw back πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι άδικο μέτρο που απειλεί τη βιωσιμότητα των φορέων της ΠΦΥ.