Κόσμος

Αντόνιο Ταγιάνι: Ζητήσαμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να σωθούν οι χριστιανοί στις παλαιστινιακές εκκλ…

Antonio Tajani

Αντόνιο Ταγιάνι: Ζητήσαμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να σωθούν οι χριστιανοί στις παλαιστινιακές εκκλησίες

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Ισραήλ, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai, αναφέρθηκε σε προσπάθειες της κυβέρνησης Μελόνι, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και τις πιθανές εξελίξεις των επόμενων ωρών στην Μέση Ανατολή. Πιο αναλυτικά, ο Ταγιάνι υπογράμμισε:

«Δείξαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους χριστιανούς, με στόχο να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας διάδρομος που να επιτρέψει να σωθούν οι χριστιανοί που είναι κλεισμένοι στις παλαιστινιακές εκκλησίες. Ζητήσαμε, κατά την αντίδραση του Ισραήλ να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας, με αναφορά στην τρομερή, άνανδρη επίθεση, την σφαγή που έλαβε χώρα πριν μια εβδομάδα, μια σφαγή που μπορεί να συγκριθεί, μόνον με εκείνες των Ναζί και του Ισλαμικού Κράτους».

«Ελπίζουμε να μην υπάρξει επίθεση από τον Βορρά, από μέρους της Χεζμπολάχ, διότι στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο υπάρχουν περίπου χίλιοι τριακόσοι Ιταλοί στρατιώτες, που συμμετέχουν στην αποστολή του ΟΗΕ, στρατιώτες που πρέπει να εγγυηθούν την ειρήνη και να αποφύγουν περαιτέρω συγκρούσεις», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορούν να υπάρξουν επαφές με την Χαμάς, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας τόνισε:

«Είναι σχεδόν αδύνατον να μιλήσουμε με την Χαμάς. Συνομιλήσαμε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ Σίσι, με τον Βασιλιά της Ιορδανίας και με όλες τις αραβικές χώρες -συμπεριλαμβανομένων των Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Μαρόκου – και τους ζητήσαμε να έρθουν σε επαφή με την Χαμάς, με στόχο να επιτραπεί τουλάχιστον σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους να απομακρυνθούν από τα κατεχόμενα εδάφη. Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη, είναι όλα πολύ ρευστά. Και το Βατικανό είναι πρόθυμο να διαμεσολαβήσει και η κύρια προτεραιότητα, φυσικά, στην φάση αυτή είναι η διάσωση των αμάχων».

«Από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, οι όμηροι δεν είναι μόνον στα χέρια της Χαμάς, αλλά παραδόθηκαν και σε άλλες ένοπλες ομάδες που στηρίζουν την σύγκρουση με το Ισραήλ και, κατά συνέπεια, είναι και δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πού ακριβώς βρίσκονται. Δεν ξέρω αν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν στα χέρια τους σαφή στοιχεία και θεωρούν ότι με χερσαία επιχείρηση θα μπορούσαν να ελευθερώσουν τους ομήρους», ολοκλήρωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι.

To Top