Η Χαμάς σχεδίαζε να εξαπολύσει μια επίθεση στο Ισραήλ, ακόμα μεγαλύτερη από αυτή της 7ης Οκτωβρίου, η οποία θα θύμιζε την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά ανέβαλε τα σχέδια της μέχρι τη σφαγή του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με έγγραφο 36 σελίδων που επικαλούνται οι New York Times, η Washington Post και η Daily Mail, η τρομοκρατική οργάνωση ετοίμαζε χτύπημα του Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα, και βομβαρδισμό τριών από τους ψηλότερους ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ, σε μια επίθεση που θα έμοιαζε με αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου.
Στόχος ήταν να «δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου κρίση για τον εχθρό, παρόμοια με την κρίση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη».
Το σχέδιο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της Mail on Sunday, περιγράφει λεπτομερώς πώς η Χαμάς σκόπευε να κινητοποιήσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό για να επιτεθεί στο Ισραήλ και να φέρει «τη νίκη, χτυπώντας το φόβο στις καρδιές των εχθρών μας».
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι πιθανότατα γράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία άφησε πίσω της σχεδόν 1.200 θύματα. Είπαν ότι πιστεύουν ότι πρόκειται για γνήσιο έγγραφο της Χαμάς.
Το αρχείο ανακαλύφθηκε από τον ισραηλινό στρατό στον σκληρό δίσκο υπολογιστή ενός ηγέτη της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιδρομής στη βάση Bader κοντά στην πόλη της Γάζας τον περασμένο Νοέμβριο – ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Το αραβικό έγγραφο αποκαλεί τα μέλη της Χαμάς «ηγέτες του [μουσουλμανικού] έθνους και υψωτές της σημαίας του Ισλάμ», και τους καλεί να «απελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ» και να «ντροπιάσουν τα παιδιά του Ισραήλ».
Το έγγραφο με τίτλο «Κατάλληλη στρατηγική για την οικοδόμηση ενός σχεδίου απελευθέρωσης της Παλαιστίνης» αναφέρει ότι η επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα πρέπει να ξεκινήσει από το βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, που συνορεύει με τον Λίβανο.
Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς σχεδίαζε να εμπλέξει τη Χεζμπολάχ στην εισβολή της, καθώς τα μέλη της ήλεγχαν τότε τα λιβανέζικα σύνορα.
Το σχέδιο εισβολής ξεκινά με τους τρομοκράτες να εισέρχονται στο Ισραήλ από το βόρειο μέτωπο, αλλά να διεισδύουν μόνο 12 μίλια στο ισραηλινό έδαφος για να ξεγελάσουν τις IDF και να νομίζουν ότι πρόκειται για μια μόνο επίθεση.
Στη συνέχεια, καθώς οι IDF θα επικεντρώνονταν στα σύνορα με το Λίβανο στα βόρεια, ολόκληρο το Ισραήλ θα δεχόταν καταιγισμό ρουκετών της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και από τη Δυτική Όχθη και το Λίβανο.
Στη συνέχεια, το σχέδιο περιγράφει πώς τρομοκρατικοί πυρήνες μέσα στο Ισραήλ θα πυροδοτούσαν βόμβες στους χώρους στάθμευσης τριών από τους ψηλότερους ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ, γνωστούς ως Azrieli Centre. Οι πύργοι – με 48, 46 και 42 ορόφους ο καθένας – διαθέτουν ένα εμπορικό κέντρο στους κάτω ορόφους και χώρους στάθμευσης στο υπόγειο.
Το σχέδιο αναφέρει ότι οι πυρήνες θα «παγίδευαν τα αυτοκίνητα με ποσότητα εκρηκτικών που θα μπορούσαν να ανατινάξουν τους πύργους». Προσθέτει ότι οι βόμβες θα έπλητταν επίσης την έδρα του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, που βρίσκεται δίπλα στους ουρανοξύστες.
«Εάν αυτοί οι πύργοι καταστρέφονταν με οποιονδήποτε τρόπο, θα δημιουργούσε μια πρωτοφανή κρίση για τον εχθρό, παρόμοια με την κρίση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη», σημειώνεται στο έγγραφο.
Προσθέτει ότι σκηνές τύπου 9/11 στο κέντρο του Ισραήλ θα δημιουργούσαν «εικόνες νίκης», οι οποίες θα ενθάρρυναν τους Παλαιστίνιους να πάρουν τα όπλα.
Καθώς το Ισραήλ θα υποχωρούσε από την κατάρρευση του Azrieli Center, μέλη της Χαμάς θα οδηγούνταν στη συνέχεια από την πόλη Σντερότ, κοντά στη Γάζα, στην Ιερουσαλήμ, για να «απελευθερώσουν» το τέμενος Αλ Ακσά, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ, και να καταλάβουν την Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.