Κόσμος

Aποκλιμάκωση μετά το πλήγμα στην Ιορδανία εναντίον Αμερικανών στρατιωτιών ζητούν Ρωσία και Κίνα

kina rosia1

Aποκλιμάκωση μετά το πλήγμα στην Ιορδανία εναντίον Αμερικανών στρατιωτιών ζητούν Ρωσία και Κίνα

Έκκληση «αποκλιμάκωση» της έντασης αφού οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να απαντήσουν σε πλήγμα με drone στην Ιορδανία, που αποδίδεται σε φιλοϊρανικές ομάδες και το οποίο κόστισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες, απεύθυναν την Τρίτη (30/1) η Ρωσία και η Κίνα.

«Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή και οξύνει την ένταση, κυρίως με φόντο το αυξημένο ενδεχόμενο σύγκρουσης», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συνέχιση τέτοιων ενεργειών, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται. Το επίπεδο έντασης είναι υψηλό τώρα και πρέπει να κάνουμε βήματα προς την αποκλιμάκωση. Αυτό θα αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP και το Reuters.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δεσμεύθηκε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε «κάθε απαραίτητη» ενέργεια για να υπερασπιστούν τα στρατεύματά τους μετά το πλήγμα αυτό, ενώ το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, σε ένα πλαίσιο ιδιαίτερης έντασης στην περιοχή λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν.

«Ελπίζουμε ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση (…) προκειμένου να αποφύγουν να βρεθούν παγιδευμένες σε έναν φαύλο κύκλο αντιποίνων και να κλιμακώσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις», σχολίασε από την πλευρά το Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

«Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά περίπλοκη και ευαίσθητη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η επίθεση με drone της Κυριακής είχε στόχο αμερικανική επιμελητειακή βάση που βρίσκεται στην έρημο της Ιορδανίας, στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Ο Μπάιντεν, που διεκδικεί δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, δέχεται πιέσεις να απαντήσει στο πλήγμα αυτό, με τον κίνδυνο να οξύνει περαιτέρω την ένταση.

Το Ιράν αρνήθηκε χθες ότι εμπλέκεται στην επίθεση και πρόσθεσε ότι δεν επιδιώκει «την επέκταση» της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Από τα μέσα Οκτωβρίου περισσότερα από 150 πλήγματα με drones ή ρουκέτες είχαν στόχο τους Αμερικανούς στρατιώτες και τα άλλα μέλη του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στη Συρία και το Ιράκ.

To Top