Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα, Δευτέρα, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, τις τελευταίες ημέρες και δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει ακόμη συγκεκριμένα σχέδια να μιλήσει στον Τραμπ.
Η Washington Post έγραψε πρώτη ότι είχαν συνομιλήσει, επικαλούμενη άγνωστες πηγές, και ανέφερε ότι ο Τραμπ είπε στον Πούτιν ότι δεν πρέπει να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε επίσης την είδηση για το τηλεφώνημα, επικαλούμενο άγνωστη πηγή.
«Αυτό είναι εντελώς αναληθές. Πρόκειται για καθαρή μυθοπλασία, είναι απλώς ψευδείς πληροφορίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν υπήρξε καμία συνομιλία».
«Αυτό είναι το πιο προφανές παράδειγμα της ποιότητας των πληροφοριών που δημοσιεύονται τώρα, μερικές φορές ακόμη και σε αρκετά αξιόπιστα Μέσα», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ερωτηθείς αν ο Πούτιν σχεδιάζει οποιεσδήποτε επαφές με τον Τραμπ, ο Πεσκόφ είπε: «Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια».
Τι έγραψε η Washington Post
O νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε τηλεφωνικά την Πέμπτη με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε χθες η Washington Post, επικαλούμενη πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Τραμπ συμβούλευσε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και του υπενθύμισε «την ευμεγέθη στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη», ανέφερε η Post.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα βρει μια λύση για να τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε μία ημέρα», αλλά δεν εξήγησε πώς θα το κάνει.
Ο Τραμπ μίλησε επίσης την Τετάρτη με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης.
Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις απαιτήσεις της Μόσχας.
Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της απ’ όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία.
Η Ουκρανία απέρριψε τους όρους αυτούς λέγοντας ότι ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση και ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρότεινε ένα «σχέδιο νίκης» που περιλαμβάνει αιτήματα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.