Κόσμος

Μπάιντεν και Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί

BIDEN ERDOGAN

Μπάιντεν και Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί

Σύντομη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20, στο Νέο Δελχί, στη διάρκεια της οποίας ετέθη και το θέμα των F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, έστω και όρθιοι. Εκεί συζητήσαμε και το θέμα των F-16».

«Επανειλημμένως είπε ότι συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, προσθέτοντας:

«Αν εσύ συνδέεις τα F-16 με τη Σουηδία και λες ότι υπάρχει το Κογκρέσο μου να υπολογίσω, έχω και εγώ το δικό μου Κογκρέσο που είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση».

«Η Σουηδία πρέπει να κάνει τα καθήκοντά της» συμπλήρωσε προσθέτοντας πως «η προσέγγιση αυτή μας ενοχλεί σοβαρά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα η Σουηδία, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Ακόμη, ανέφερε ότι στο Βίλνιους συμφωνήθηκε η έκδοση μίας δήλωσης στην οποία εκφράζεται ξεκάθαρα τι θα πρέπει να γίνει από την πλευρά της Σουηδίας, ενώ η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε επικύρωση το συντομότερο δυνατόν, προσέθεσε. Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι αυτό «το επανέλαβε πολλές φορές ο Πρόεδρος Ερντογάν. Περιμένω λοιπόν ότι όταν το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδριάσει ξανά αργότερα το φθινόπωρο, η επικύρωση θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατόν»

To Top