Πολιτική

Black Friday 2020: Να μποϊκοτάρουν σήμερα την Amazon καλεί τους καταναλωτές όλου του κόσμου ο Γιάννης Βαρουφάκης

Επισημαίνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να πάρει ένα γερό μάθημα για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους υπαλλήλους της

Σε μονοήμερο μποϊκοτάζ κατά της Amazon, της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο από άποψη κύκλου εργασιών από την διαδικτυακή πώληση αγαθών και υπηρεσιών, καλεί τους καταναλωτές ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης.

Σε μήνυμά του αναφέρει ότι «αυτή τη Black Friday σας ζητάμε να μην αγοράσετε τίποτα από το Amazon.com. Σας ζητάμε να μην επισκεφτείτε καν το Amazon.com εκείνη την ημέρα. Μόνο για μια μέρα! Σας ζητάμε να συμμετάσχετε στην παγκόσμια εκστρατεία μας για να κάνουμε την Amazon να πληρώσει. Εκείνη την ημέρα, μποϊκοτάροντας την Amazon, ενισχύετε με τη δική σας δύναμη έναν διεθνή συνασπισμό εργαζομένων και ακτιβιστών, από διεθνείς συνδικαλιστικές ενώσεις». Τα όσα λέει μάλιστα έχουν γίνει θέμα και στη διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Gurdian που επισημαίνει ότι η εν λόγω εταιρεία είδε τα κέρδη της να εκτοξεύονται, καθώς φέρεται να πραγματοποιούσε πωλήσεις της τάξης των 11.000 δολαρίων το… δευτερόλεπτο!

«Η Amazon, επισημαίνει ο Έλληνας πολιτικός αρχηγός, δεν είναι απλώς μια επιχείρηση. Δεν είναι μόνο μια μονοπωλιακή εταιρεία-κολοσσός. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ χειρότερο. Είναι ο πυλώνας μιας νέας τεχνολογικής φεουδαρχίας. Αντιμετωπίζει τους εργαζομένους της σαν αναλώσιμα ρομπότ, αναγνωρίζοντας μόνο την ικανότητά τους να διαλέγουν και να πακετάρουν, σε συνθήκες που συντρίβουν την ψυχή τους και λυγίζουν το κορμί τους. Η Amazon ενταφιάζει τα μικρά βιβλιοπωλεία και μαγαζιά που δίνουν ζωή στις γειτονιές μας. Δεν είναι ένας απλός πάροχος υπηρεσιών, ούτε τα κέρδη της αντιστοιχούν στην αμοιβή ενός παρόχου υπηρεσιών. Είναι μια γιγαντιαία μηχανή τροποποίησης συμπεριφορών. Οι υπηρεσίες δεδομένων της χρησιμοποιούνται στις ψηφιακές λειτουργίες κυβερνήσεων, ενώ τα ανώτερα στελέχη της υπαγορεύουν πολιτικές στους πολιτικούς. Οι αλγόριθμοί της προκαλούν και δελεάζουν τον κόσμο να αγοράσει, να παρακολουθήσει και να διαβάσει.

Η Amazon δεν πληρώνει για τη ζημιά που προκαλεί στους εργαζομένους της σε ανθυγιεινές αποθήκες. Για τον αποδεκατισμό των μικρών επιχειρήσεων. Για τις τεράστιες ζημιές που προκαλεί στον πλανήτη, στο περιβάλλον μας. Για τις κρατικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για να ανασχεθούν οι βλάβες που επιφέρει στους ανθρώπους, στις τοπικές κοινωνίες, στο περιβάλλον μας. Με δυο λόγια, συνιστά σαφή και άμεση απειλή για τους εργαζόμενους, τις κοινότητές μας, τη δημόσια υγεία, τον πλανήτη, τις δημοκρατίες μας και, ναι, για την ιδέα του φιλελεύθερου ατόμου, στην οποία ομνύει το κατεστημένο. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να πληρώσει η Amazon;

Μα, δεν είμαστε παρά μια σταγόνα στον ωκεανό; Όχι, δεν είμαστε. Μην ξεχνάτε ότι κανένας τύραννος, ολιγάρχης ή επιχειρηματίας δεν έχει τη δύναμη να κυβερνά δισεκατομμύρια ανθρώπους χωρίς τη συναίνεσή τους. Η αληθινή ισχύς μιας τυραννικής εξουσίας δεν έγκειται στα όπλα, τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή τους servers δεδομένων του τυράννου. Έγκειται στα μυαλά όσων εξουσιάζει. Έγκειται στη δική μας αδράνεια. H ομορφιά και η δύναμη της Ημέρας Δράσης Black Friday οφείλεται στο γεγονός ότι δεν απαιτεί παρά μια ελάχιστη θυσία από εσάς: Απλώς μην επισκεφτείτε το Amazon.com για μια μέρα.

Αυτό είναι όλο! Αν αυτός ο μικροσκοπικός ακτιβισμός πραγματοποιηθεί από εκατομμύρια, ή δισεκατομμύρια, θα μεταφραστεί σε ένα τεράστιο πλήγμα για την Amazon. Ακόμα κι αν προκαλέσουμε μια μικρή κάμψη στα έσοδα της Amazon εκείνη τη μέρα, τη Black Friday. O Jeff Bezos, ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, θα το καταλάβει. Θα πάρει το μήνυμα ότι οι ημέρες ατιμωρησίας της Amazon έχουν παρέλθει. Μαζί, αυτή τη Black Friday μπορούμε να κάνουμε μια τεράστια διαφορά με μια μικρή πράξη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους, τις κοινότητες και τον πλανήτη. Αυτή την Παρασκευή ας κάνουμε την Amazon να πληρώσει. Συμφωνείτε; Carpe DiEM».

Comments
To Top