Πολιτική

Χαρδαλιάς: Μέτρα για τους εργαζόμενους λόγω καύσωνα – «Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα των επόμενων ημερών»

Χαρδαλιάς: Μέτρα για τους εργαζόμενους λόγω καύσωνα – «Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα των επόμενων ημερών»

Στον καύσωνα και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τους εργαζόμενους, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα των επόμενων ημερών. Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να δώσουν ευκαιρίες για ξεκούραση, κυρίως στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι είναι έξω», συμπλήρωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα ευρεία σύσκεψη με θέμα τον καύσωνα και τα φαινόμενα που τον συνοδεύουν, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων.

«Υπάρχουν σχέδια, δεν είναι μόνο ο καύσωνας, αλλά και το πώς συνδέεται με το ζήτημα των πυρκαγιών», εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος και στο φαινόμενο των πυρκαγιών, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ αυξημένο». «Ο μέσος όρο των 50 πυρκαγιών ημερησίως είναι τεράστιος, η κλιματική αλλαγή είναι πλέον κλιματική απειλή», σημειώνοντας πως, «υπάρχουν τα κλιματικά φαινόμενα, αλλά και η ανθρώπινη αμέλεια, γιατί κάποιοι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους».

Σχετικά με την φωτιά στη Σταμάτα, τόνισε ότι ξεκίνησε στις παρυφές των οικισμών και πολύ γρήγορα πέρασε στους οικισμούς», εξήγησε και αναφέρθηκε στο σχέδιο «Δρυάδες» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που το προηγούμενο διάστημα είχε αναδείξει 18 σημεία που εγκυμονούν κινδύνους, μία εκ των οποίων ήταν και η Σταμάτα.

«Η περιοχή είχε καθαριστεί, αν δεν είχε γίνει αυτό, η φωτιά θα ήταν έρπουσα με ό,τι σημαίνει αυτό. Γι’ αυτό και οι περισσότερες ζημιές ήταν στις στέγες των σπιτιών», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας ότι, «έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες στις 18 περιοχές, συν το Τατόι, το Σέιχ Σου και την Αρχαία Ολυμπία, συν το σχέδιο διαφυγής από την Ιπποκράτειο Πολιτεία», στα πλαίσια του σχεδίου «Δρυάδες».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε ειδικά στους ανθρώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που «παλεύουν κάθε μέρα» και τους ευχαρίστησε «για την ακραία μάχη που δίνουν σε όλη τη χώρα». «Το Πυροσβεστικό Σώμα βγήκε από μία κρίση, απότοκο όλου αυτού που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας και παλεύει κάθε μέρα να ανταπεξέλθει», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε πως είναι «αδιαπραγμάτευτο δόγμα το ότι σε μία κρίση πρέπει ο καθένας να έχει το ρόλο του».

«Τήρηση των μέτρων και εμβολιασμός»

Στο θέμα του εμβολιασμού, ξεκαθάρισε ότι «δεν στοχοποιούμε περιοχές, δεν δαιμονοποιούμε καταστάσεις, κάνουμε έκκληση σε όλους να τηρούν τα μέτρα», προσθέτοντας ότι «αυτό που μεταφέρω είναι η αγωνία των επιδημιολόγων». Και επεσήμανε ότι, σε πολλά νησιά «είμαστε οριακά. Τρεις – τέσσερις μέρες αφού πήραμε τα μέτρα στη Μύκονο υπήρξε σταθεροποίηση των συρροών».

«Πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο ότι πάλι, είναι απαραίτητο να τηρούμε τα μέτρα. Όλοι έχουμε ανάγκη να ξεδώσουμε, το αυτονόητο λέμε: Κρατήστε τις αποστάσεις, φοράτε μάσκες». Όπως είπε για τη Μύκονο, «το 46% των κρουσμάτων αφορούσε εργασιακές σχέσεις. Όταν λειτουργεί αυτός σαν υπερμεταδότης, μεταδίδεται σε όλο το νησί. Εμείς δείχνουμε πού υπάρχει το πρόβλημα, από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του καθενός».

«Υπάρχουν δύο ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα», είπε και αναφέρθηκε στην «τήρηση των μέτρων και τον εμβολιασμό. Οτιδήποτε άλλο δεν έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα του πότε θα γυρίσουμε στην κανονικότητα». «Σήμερα έχουμε 59.000 εμβολιασμούς, προχωράμε. Θα πρέπει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να πετύχουμε το στόχο μας, να ανοίξουν τα σχολεία μας, χωρίς προβλήματα», ανέφερε σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Comments
To Top