Σε αγώνα δρόμου να προλάβει φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά έχει επιδοθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός καθώς η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, εν όψει μάλιστα και των εορτών του 15αύγουστου.
‘Ετσι, με εντολή του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στην κεντρική αγορά Αθηνών στην περιοχή του Ρέντη από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).
Οι έλεγχοι ξεκινούν την Τετάρτη (7/8) και θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα σε καταστήματα εντός και πέριξ της αγοράς, κυρίως σε εισαγωγείς κρεάτων και χονδρέμπορους. Αφορούν, όπως αναφέρεται αμνοερίφια, μοσχάρια, χοιρινά και κοτόπουλα.
Στόχος των εκτεταμένων αυτών ελέγχων, όπως αναφέρεται, είναι να καταγραφούν ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αυξήσεις σε αυτά τα προϊόντα. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αφορούν στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.
Πάντως, ήδη, φορείς των κτηνοτρόφων σε υψηλούς τόνους ζητούν άμεσα και ουσιαστικά μετρά. Σε επιστολή διαμαρτυρίας στο αρμόδιο Υπουργείο ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων σημειώνει ότι απαγόρευση των σφαγών, όχι μόνο δεν προστατεύεται η δημόσια υγεία, αλλά τουναντίον δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για τους κτηνοτρόφους, τους καταναλωτές.
“Οι παράνομες αυτές σφαγές που ήδη παρατηρούνται σε μη κατάλληλους χώρους με απουσία οποιουδήποτε κανόνα υγιεινής, χωρίς την τήρηση των μεθόδων θανάτωσης των ζώων και κυρίως χωρίς την ύπαρξη του απαραίτητου εξοπλισμού σφαγής και αποθήκευσης των κρεάτων εν μέσω θέρους και περιόδου καύσωνα θα οδηγήσουν μετά βεβαιότητας σε εξαιρετικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία αποτελέσματα” αναφέρει ο Σύλλογος.
Παράλληλα, την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανώλης των αιγοπροβάτων που απειλεί την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), απαιτώντας την άμεση και συντονισμένη δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της καταθέτοντας μια σειρά από προτάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μάλιστα, εν όψει των εορτών του 15/Αύγουστου, που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος και αρνιών, ο ΣΕΚ τονίζει ότι η απόφαση που έχει πάρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να μην μετακινούνται τα ζώα, ούτε να σφάζονται σε όλη την επικράτεια, «πλήττει την εγχώρια αγορά, τους κτηνοτρόφους, τα σφαγεία και τους κρεοπώλες και τα μόνα αρνιά που θα υπάρχουν στην αγορά θα είναι αυτά που έρχονται σφαγμένα, κυρίως από τη Ρουμανία, τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν είναι ελεγμένα από πανώλη καθώς στη Ρουμανία έχουν βρεθεί πολλά παραπάνω κρούσματα από ότι στην Ελλάδα, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας και χάνεται η όποια ιχνηλασιμότητα έχει γίνει έως στιγμής».
Ποια μέτρα προτείνει ο ΣΕΚ
«Επιπλέον φαίνεται ότι το σύστημα ιχνηλασιμότητας της πορείας των ζώντων ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης που εφαρμόζεται σήμερα παρουσιάζει πολλά κενά που δημιουργούν κινδύνους για διάδοση ασθενειών, όπως συνέβη με την πανώλη των αιγοπροβάτων και παραπλάνηση των καταναλωτών», τονίζει ο ΣΕΚ στην επιστολή του, προτείνοντας άμεσα την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:
- Να συγκληθεί, με ευθύνη του ΥπΑΑΤ, σύσκεψη εργασίας με τις Εθνικές Οργανώσεις των κτηνοτρόφων, Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ και Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων – ΠΕΚ και με τις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κρέατος και του τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ) και Φέτας (ΕΔΟΦ), όπως ήδη έπραξε ο ομόλογος Υπουργός της Ρουμανίας.
- Να εξεταστεί η εμβολιακή κάλυψη των αιγοπροβάτων με ευθύνη της πολιτείας και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Με τη σωστή υποστήριξη και διαθεσιμότητα, τα εμβόλια κατά της πανώλης των αιγοπροβάτων είναι σημαντικά εργαλεία για τον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου. Παραδείγματα επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού υπάρχουν στην Τουρκία και την Ινδία, όπου οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί, στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής για την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030, οδήγησαν στη βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητας των ζώων.
- Να εξεταστεί η εφαρμογή νέας τεχνολογίας για τον έλεγχο και την ιχνηλασιμότητα της χώρας προέλευσης και εμπορικής πορείας των ζώντων ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης έως τον τελικό αποδέκτη. Μία από τις πιο υποσχόμενες νέες τεχνολογίες είναι η αλυσίδα μπλοκ (blockchain). «Η συζήτηση για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου η χώρα να μην μείνει πίσω στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία διεθνώς», εξηγεί.
Ζητούν επίσης, στις περιφέρειες ή νομούς, που μετά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα, να αρθεί η απαγόρευση σφαγής, τουλάχιστον των αρνιών. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι σε επιστολή τους προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ «μέχρι στιγμής, οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει επικεντρώνονται στην ανίχνευση των κρουσμάτων της ασθένειας στη χώρα μας, που πρέπει βέβαια να εντατικοποιηθούν περαιτέρω και απουσιάζουν άλλες ενέργειες απαραίτητες που θα θωρακίσουν τη χώρα και θα προστατεύσουν τον κλάδο μας από παρόμοια μελλοντικά περιστατικά και θα αποκαταστήσουν άμεσα τους πληγέντες κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους.
Για το λόγο αυτό απαιτούν δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης, σημειώνοντας ότι η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 150 ευρώ για τα αρνιά.