Οικονομία

Χρυσός: Σε νέο ιστορικό ρεκόρ η τιμή του

Σε νέα ιστορικά επίπεδα – ρεκόρ σκαρφάλωσαν οι τιμές του χρυσού που έφτασαν τα 2.450 δολάρια η ουγγιά. Οι βασικοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει στο φετινό ράλι των τιμών του χρυσού είναι οι προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι πιέσεις που δέχεται το δολάριο και οι συνεχιζόμενες μεγάλες αγορές του πολύτιμου μετάλλου από κεντρικές τράπεζες και ειδικά από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) και την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Επίσης στοιχεία δείχνουν ότι στους μεγάλους αγοραστές χρυσού είναι και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Από τις αρχές του έτους η αύξηση στις τιμές φτάνει το 18%.

Στην ανοδική κίνηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου συνέβαλε χθες η νέα ανησυχία που δημιουργείται στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο σε πτώση ελικοπτέρου του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι.

Ιστορικά οι τιμές του χρυσού τείνουν να ανεβαίνουν όταν τα επιτόκια ακολουθούν πτωτική πορεία, επειδή οι επενδυτές στρέφονται προς το πολύτιμο μέταλλο φεύγοντας από ομόλογα κι άλλες αντίστοιχες τοποθετήσεις. Για τον λόγο αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται τώρα στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη, αναζητώντας νέες ενδείξεις για τη νομισματική πολιτική.

Οι προσδοκίες

Οι νέες προσδοκίες για μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ δημιουργούνται καθώς στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις που αφορούσαν τον Απρίλιο και δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν βελτίωση του κλίματος μεταξύ καταναλωτών και φρένο στις τιμές. Αν και τα μέλη της Fed έχουν αποφύγει τελευταία να προσδιορίσουν το πότε η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων, οι αγορές προβλέπουν ότι αυξάνονται ξανά οι πιθανότητες για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Επίσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της έχει δρομολογήσει τουλάχιστον μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ σήμα για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική έχει δώσει και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι κεντρικές τράπεζες όμως έχουν και μια επιπλέον επίδραση στις τιμές του χρυσού. Πολλές από αυτές, όπως στην Κίνα και στην Τουρκία, αγοράζουν συνεχώς μεγάλες ποσότητες του πολύτιμου μετάλλου για τα θησαυροφυλάκιά τους. Το ίδιο κάνει και η Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η PBoC αγοράζει συνεχώς χρυσό εδώ και ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα τα συνολικά της αποθέματα να έχουν ξεπεράσει ακόμη και τους 2.260 τόνους. Στοιχεία δείχνουν ότι πλέον το ποσοστό του χρυσού στα συνολικά αποθεματικά της Κίνας πλησιάζει το 5%, που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Μεγάλη είναι η ζήτηση επίσης για το πολύτιμο μέταλλο από καταναλωτές σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, κυρίως για κοσμήματα αλλά και για πλάκες, πρακτική που με τη σειρά της αυξάνει κι άλλο τη ζήτηση.

Στην Τουρκία επίσης πολλοί αγοράζουν χρυσό ως αντιστάθμισμα στον πολύ υψηλό πληθωρισμό που τρέχει στη χώρα με ποσοστό σχεδόν 70%. Πρόκειται για πρακτική που καταγράφεται εδώ και πολλούς μήνες στη χώρα αυτή.

Στην Κίνα αγορές χρυσού από ιδιώτες γίνονται από αρκετούς που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο επειδή φοβούνται από τα προβλήματα στον κλάδο ακινήτων της χώρας.

Στους γεωπολιτικούς κινδύνους περιλαμβάνεται εκτός από τη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου έχει ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο Χάρκοβο την ώρα που Μόσχα και Πεκίνο βρίσκονται πιο κοντά όσον αφορά τη συνεργασία τους. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος εκτός από τις τραγικές απώλειες σε ζωές και περιουσίες έχει προκαλέσει πολλές επιπλοκές στο διεθνές εμπόριο εντείνοντας την αβεβαιότητα. Αυτή η αβεβαιότητα λειτουργεί προς όφελος των τιμών του χρυσού.

Ράλι και στον χαλκό

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκε η τιμή του χαλκού, επεκτείνοντας το πολύμηνο ράλι εν μέσω εκτιμήσεων για συνεχιζόμενη μεγάλη ζήτηση. Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου εκτινάχθηκαν 4% στο άνοιγμα των συναλλαγών, οδηγώντας τις τιμές για πρώτη φορά πάνω από τα 11.000 δολάρια ο τόνος.

Η μειωμένη προσφορά χαλκού την οποία επικαλούνται οι αγορές, ταυτόχρονα τροφοδότησε τη συζήτηση για περικοπές παραγωγής από τα ορυχεία καθώς δεν αναπτύσσονται επαρκή κοιτάσματα. Αγορές και βιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει ζήτηση χαλκού η οποία συνεχώς θα αυξάνεται.

Πρόκειται για φαινόμενο που αποδίδεται κυρίως σε πράσινες τεχνολογίες, από τα ηλεκτρικά οχήματα έως τις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι τιμές έχουν αυξηθεί 25% από την αρχή του τρέχοντος έτους. Παράγοντες των αγορών πάντως προειδοποιούν ότι οι τιμές του χαλκού έχουν ανέβει υπερβολικά και ότι παρά τη ζήτηση δεν ακολουθούν τα θεμελιώδη της αγοράς.

Τελευταία Νέα

  • Χρυσός: Σε νέο ιστορικό ρεκόρ η τιμή του
  • Ρωσικό πετρέλαιο: Τα μυστήρια του Λακωνικού Κόλπου
  • Τελευταία στις επενδύσεις η Ελλάδα

Copyright © 2013- 2024 - News24world.com. All rights reserved

To Top