Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε επιπλέον δασμούς ύψους 145% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές, παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα είχε παγώσει τους «ανταποδοτικούς» δασμούς του προς όλες τις υπόλοιπες χώρες, κάτι που συνιστούσε θεαματική ανατροπή.
Ωστόσο, η Κίνα δεν υποχωρεί, δηλώνοντας ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» εάν ο Τραμπ συνεχίσει να κλιμακώνει αυτό που πλέον εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο. Την Παρασκευή, η Κίνα αύξησε επίσης σημαντικά τους δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα.
Για να αναλύσει ποια χώρα ενδέχεται να κάνει πίσω πρώτη, το CNN εξέτασε τη σημαντικότερη εισαγωγή της Κίνας από τις ΗΠΑ -τη σόγια- για να δει αν και πώς η ζήτηση αυτή μπορεί να καλυφθεί από άλλες χώρες, τι κινδυνεύουν να χάσουν οι Αμερικανοί αγρότες και άλλα.
Οι δύο χώρες είναι στενά διασυνδεδεμένες εμπορικά, αν και η Κίνα εξάγει περίπου τριπλάσιας αξίας προϊόντα στις ΗΠΑ απ’ ό,τι εισάγει. Το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό εμπορικό έλλειμμα σχεδόν 300 δισ. δολαρίων υπέρ της Κίνας – ένα κενό που ο Τραμπ επιθυμεί να καλύψει μέσω των δασμών.
Η Κίνα αγοράζει κυρίως αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων σόγια, ελαιούχους σπόρους και δημητριακά. Οι εισαγωγές σόγιας -που χρησιμοποιούνται κυρίως ως ζωοτροφή- είχαν ήδη μειωθεί κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ, όταν οι δύο χώρες συγκρούστηκαν σε έναν προηγούμενο εμπορικό πόλεμο.
Το Πεκίνο μπορεί ακόμα και να εκμηδενίσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ
Τότε, η Κίνα προσπάθησε να διαφοροποιήσει τις πηγές των εισαγωγών της και στράφηκε σε άλλες χώρες για αγροτικά προϊόντα. Σκοπεύει να το κάνει και πάλι, μετά την επιβολή δασμού 125% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, κίνηση που, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μηδέν τις κινεζικές εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων όπως η σόγια.
Οι εξαγωγές αμερικανικής σόγιας προς την Κίνα υπόκεινται πλέον σε συνολικούς δασμούς 135%, ως αποτέλεσμα ενός δασμού 10% που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, καθώς και της επιπλέον επιβάρυνσης 125% που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Ζημιές – μαμούθ στον αγροτικό τομέα
Ο αμερικανικός αγροτικός τομέας είχε ζημίες περίπου 27 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου του 2018, με το 71% των απωλειών να αφορά τη σόγια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Σόγιας.
Οι αγρότες, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε πολιτείες που ψήφισαν τον Τραμπ στις εκλογές του 2024, συνεχίζουν να επηρεάζονται αρνητικά. Μόνο το Ιλινόις (η κορυφαία παραγωγός πολιτεία) και η Μινεσότα (τρίτη στη λίστα) ψήφισαν υπέρ της Καμάλα Χάρις τον Νοέμβριο.
Η Κίνα, από την πλευρά της, αναζητά συμμάχους πέρα από τη Βραζιλία για να αντιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς και να ενισχύσει την εμπορική συνεργασία. Την Πέμπτη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις χώρες της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) για την ενίσχυση της επικοινωνίας και του συντονισμού. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας συζήτησε με αξιωματούχους της ΕΕ την επανέναρξη των συνομιλιών για εμπορικές ελαφρύνσεις και διαπραγματεύσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα.