Οικονομία

«Δεν θα υπάρξει διάσωση», λένε τα «αφεντικά» των ενεργειακών ομίλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Να μην περιμένουμε βοήθεια από την Αμερική, μας προειδοποιούν οι αμερικανικοί ενεργειακοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη από σχιστολιθικά εδάφη, αφού όπως λένε οι επικεφαλής τους δεν δύνανται να σώσουν την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση.

Η αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη με αυξημένες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα, εν μέσω φόβων ότι η «βουτιά» των ρωσικών εξαγωγών θα εκτοξεύσει τις τιμές του αργού ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

 

«Δεν θα υπάρξει καμία διάσωση»

Παρόλο που οι αγορές πετρελαίου έχουν «μαλακώσει» τις τελευταίες εβδομάδες, η ανάπαυλα μπορεί να τελειώσει όταν τεθεί σε πλήρη ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις ρωσικές πωλήσεις, αργότερα φέτος.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το εμπάργκο «θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου».

Ωστόσο, τα στελέχη των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών, με δραστηριότητα στα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ, που «κάθονται» πάνω σε τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, λένε ότι δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν τις προμήθειες αρκετά γρήγορα για να αποτρέψουν τις ελλείψεις του χειμώνα.

«Δεν είναι ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αντλήσουν πολλά περισσότερα. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», δήλωσε ο Wil VanLoh, επικεφαλής του ομίλου ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων «Quantum Energy Partners», ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές του σχιστόλιθου.

«Δεν θα υπάρξει καμία διάσωση», πρόσθεσε ο VanLoh. «Ούτε στην πλευρά του πετρελαίου, ούτε στην πλευρά του φυσικού αερίου».

Υπολείπεται των προβλέψεων Μπάιντεν η παραγωγή αργού πετρελαίου

Οι εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, αλλά τώρα βρίσκονται κοντά στο μέγιστο, δήλωσαν στελέχη, προειδοποιώντας ότι η αύξηση της παραγωγής αργού θα υπολείπεται των κυβερνητικών προβλέψεων κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική μεγάλης αύξησης της παραγωγής από την αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία, ο Scott Sheffield, διευθύνων σύμβουλος της «Pioneer Natural Resources», δήλωσε: «Όχι, δεν το βλέπω να έρχεται».

«Δεν προσθέτουμε εξέδρες γεώτρησης και δεν βλέπω κανέναν άλλον να το κάνει», τόνισε ο Sheffield, ο οποίος διευθύνει έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι αυτό το χειμώνα, καθώς οι προμήθειες περιορίζονται, πρόσθεσε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι πωλήσεις πετρελαίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά 20%, όταν τεθεί σε πλήρη ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ. Οι τιμές του μπρεντ αυξήθηκαν κατά 1%, στα 94 δολάρια το βαρέλι μετά την έκθεση.

Η αλματώδης αύξηση της παραγωγής σχιστόλιθου την τελευταία δεκαετία κατέστησε τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, με την παραγωγή – πριν από την πανδημία του κοροναϊού – να φτάνει τα 13 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας προσφοράς.

Η αύξηση της παραγωγής κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια των χρόνων της άνθησης, κάλυψε από μόνη της τη συνολική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, συμβάλλοντας στη συγκράτηση των τιμών του αργού.

Αλλά η παραγωγή των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, είχε ανακάμψει σε μόλις 12,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μετά από μεγάλη πτώση όταν οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ

Νέες ανησυχίες σχετικά με την υποτονική αύξηση της προσφοράς του σχιστολίθου εκφράζονται επίσης, καθώς οι χρηματιστές ανησυχούν και για την ικανότητα του ΟΠΕΚ  να αυξήσει την προσφορά. Την περασμένη εβδομάδα, το καρτέλ ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να αρχίσει να μειώνει την παραγωγή του.

Ενώ οι τεράστιοι όμιλοι της Chevron και της ExxonMobil, καθώς και ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες, αυξάνουν τις γεωτρήσεις, ο συνολικός αριθμός των γεωτρήσεων που λειτουργούν έχει σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες και η παραγωγικότητα ανά γεώτρηση έχει πέσει.

Ο Ben Dell, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ιδιωτικών κεφαλίων «Kimmeridge Energy», δήλωσε ότι οι επενδυτές της βιομηχανίας σχιστόλιθου στη Wall Street δεν θα έδιναν την ευλογία τους σε μια μεγάλη αύξηση της παραγωγής, προτιμώντας ένα μοντέλο χαμηλής παραγωγής και υψηλού κέρδους.

«Οι επενδυτές γενικά δεν θέλουν οι εταιρείες σχιστόλιθου να ακολουθήσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η διαθεσιμότητα κεφαλαίων είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Σε «πολεμική κατάσταση» οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση αγωνίζεται επί μήνες για να μειώσει τις τιμές του αργού πετρελαίου και της βενζίνης, οι οποίες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα φέτος και ανησύχησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Λευκός Οίκος έχει καλέσει τους παραγωγούς σχιστόλιθου να αυξήσουν την προσφορά, με την υπουργό Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, να περιγράφει ότι η χώρα βρίσκεται σε «πολεμική κατάσταση».

Η Γέλεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους συμμάχους τους, στην ομάδα των G7, για να αποφασίσουν πιθανές εξαιρέσεις από το εμπάργκο στην Ρωσία, ώστε να αποφευχθεί ένα σοκ στις προμήθειες.

To Top