Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα Ασφάλειας και Άμυνας και η επιχείρηση «ASPIDES» κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικος Δένδιας, με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής, Ζόζεπ Μπορέλ, στο Στρατηγείο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» (OHQ EUNAVFOR ASPIDES) στην 1η Στρατιά /EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», στη Λάρισα.
Οι κ.κ Δένδιας και Μπορέλ είχαν «μια ενδελεχή ενημέρωση από τον Ναύαρχο κ. Γρυπάρη και τους επιτελείς των διαφόρων κρατών που υπηρετούν εδώ για τις τελευταίες εξελίξεις», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «για εμάς, την Ελληνική Δημοκρατία, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση των Ευρωπαϊκών μηχανισμών Άμυνας και Ασφάλειας και η δημιουργία επιτέλους ενός αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό της αντίληψής μας για την κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια στην Άμυνα, η πρόταση του Πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ντόναλτ Τουσκ, και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρούμε ότι έχουν μια επιπλέον σημαντική πολιτική διάσταση. Όμως, θα πρέπει να είναι σαφές αυτή η αντίληψη πρέπει να διέπει όλα τα κράτη της Ένωσής μας. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει όταν τη στηρίζουν λίγα μόνο κράτη», παρατήρησε.
«Οι “ASPIDES” είναι απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν θέλει, μπορεί. Μπορεί να αντιδράσει και μπορεί να είναι ένας πάροχος ασφάλειας στην παγκόσμια κοινότητα. Δεν πρέπει να παραλείψω να σημειώσω επίσης ότι η Επιχείρηση “ASPIDES” είναι μία καθαρά αμυντική επιχείρηση, με σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐα», επανέλαβε.
Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι κατά τη συνάντησή τους το πρωί σήμερα, στην Αθήνα, ενημέρωσε τον «Ύπατο Εκπρόσωπο για τη μεγάλη προσπάθεια μεταρρύθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την «Ατζέντα 2030» και συνέχισε: «Στο ταξίδι μας προς το Τζιμπουτί θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του την ανάγκη ενίσχυσης της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Στην Ελλάδα το κάνουμε ήδη με τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας, του ΕΛΚΑΚ,επανέλαβε, νομίζω όμως ότι και η ευρωπαϊκή διάσταση της καινοτομίας είναι απαραίτητο να συζητηθεί και να εμβαθυνθεί».
Τέλος, χαρακτήρισε εξαιρετική συνεργασία του με τον κ. Μπορέλ «είτε ως υπουργός Εξωτερικών, είτε ως υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο «Ζόζεπ Μπορέλ ήταν ένας άνθρωπος στον οποίο μπορούσε κανείς να βασιστεί».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που συνοδευονται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, και τον Αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα, θα μεταβούν στο Τζιμπουτί, όπου το Σάββατο 6 Ιουλίου θα επισκεφτούν στον λιμένα της πόλης τη Φρεγάτα «ΨΑΡΑ», η οποία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES).
Μπορέλ: Η Επιχείρηση «Ασπίδες» είναι παράδειγμα για το πως η ΕΕ μπορεί να δράσει αποτελεσματικά ως ναυτική δύναμη ασφάλειας
Η Επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα παράδειγμα για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δράσει αποτελεσματικά ως ναυτική δύναμη ασφάλειας.
Αυτό, τόνισε, ο Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας σήμερα, από το στρατηγείο της επιχείρησης στη Λάρισα.
Έδωσε συγχαρητήρια για τη δουλειά που επιτελεί το προσωπικό στο στρατηγείο, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα επισήμανε ότι οι Χούθι εξαπολύουν στοχευμένες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων, θέτοντας σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα, το εμπόριο αλλά και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, τα εναλλακτικά δρομολόγια των πλοίων προσθέτουν από δέκα έως 14 ημέρες ταξίδι, με συνέπεια «περισσότερα έξοδα, που σημαίνουν μεγαλύτερες τιμές, δηλαδή πληθωρισμός».
Και όπως πάντα, υπογράμμισε, αυτοί που πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα είναι οι πιο φτωχοί.
«Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν ευθεία επίθεση στα συμφέροντά μας, στην ΕΕ αλλά και στη διεθνή σταθερότητα και ειρήνη, καθώς και στις ζωές των ανθρώπων που έχουν ανάγκη», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.
«Για αυτό το λόγο ξεκινήσαμε την επιχείρηση» και έως τώρα, από τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των «Ασπίδων» έχουν συνοδευτεί επιτυχώς 170 εμπορικά πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, επισήμανε ο κ. Μπορέλ, «έχουν καταστραφεί 19 drones και πύραυλοι των Χούθι».
Τόνισε ότι η επιχείρηση «Ασπίδες» είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα και ότι δεν πραγματοποιούνται επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι στην ξηρά.
Πηγή: ΑΠΕ