Κόσμος

Διαδηλώσεις εναντίον της βίας κατά των γυναικών στην Αργεντινή εν μέσω ανησυχίας για την εκλογή Μιλέ…

AP23329792940598

Διαδηλώσεις εναντίον της βίας κατά των γυναικών στην Αργεντινή εν μέσω ανησυχίας για την εκλογή Μιλέι

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Αργεντινή, με αφορμή τη διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αξιώνοντας υπεράσπιση των πολιτικών του φύλου, μετά την ανάδειξη του αμφιλεγόμενου ακραίου φιλελεύθερου Χαβιέρ Μιλέι στην προεδρία.

AP23329794390669
Διαδηλώσεις εναντίον της βίας κατά των γυναικών στην Αργεντινή εν μέσω ανησυχίας για την εκλογή Μιλέ... 5

Στο Μπουένος Άιρες, 4.000 ως 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, συμμετείχαν σε διαδήλωση και πορεία ως το κοινοβούλιο στην Πλατεία του Μαΐου. Η εθνική αντιπροσωπεία της Αργεντινής υιοθέτησε μόλις το 2017 νόμο για την ισότητα των φύλων και το 2020 αυτόν που νομιμοποίησε την άμβλωση.

Κινητοποιήσεις εναντίον της βίας κατά των γυναικών έγιναν επίσης σε άλλες επαρχίες.

AP23329793992755
Διαδηλώσεις εναντίον της βίας κατά των γυναικών στην Αργεντινή εν μέσω ανησυχίας για την εκλογή Μιλέ... 6

«Stop στη βία», «Για ασφαλή, νόμιμη και δωρεάν άμβλωση», διάβαζε κανείς στα πανό και στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλώτριες στην πρωτεύουσα, που έκαναν πορεία ως το προεδρικό μέγαρο, πλαισιωμένες από υποστηρικτές παρατάξεων της αριστεράς, κοινωνικών φορέων, οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η δήλωση του εκλεγμένου προέδρου Μιλέι σύμφωνα με την οποία “η βία δεν έχει φύλο” μας φοβίζει πολύ», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρσέλα Μορέρα, 52 ετών, η κόρη της οποίας, η Χουλιέτα, έγινε στα 22 της χρόνια θύμα γυναικοκτονίας.

AP23329794844879
Διαδηλώσεις εναντίον της βίας κατά των γυναικών στην Αργεντινή εν μέσω ανησυχίας για την εκλογή Μιλέ... 7

Ο Χαβιέρ Μιλέι, που εξελέγη την περασμένη Κυριακή πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, διεμήνυσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πως πρόκειται να καταργήσει το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων, Φύλου και Διαφορετικότητας, το οποίο ιδρύθηκε προκειμένου να προλαμβάνονται τα εγκλήματα εξαιτίας του φύλου και για να συνοδεύει τα θύματα.

Ο κ. Μιλέι, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου, έχει επίσης ταχθεί εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και της υποχρεωτικής σεξουαλικής αγωγής.

To Top