Τη δυνατότητα αξιοποίησης μία σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για την πράσινη μετάβαση και την ανανέωση του στόλου της ακτοπλοΐας διαπραγματεύεται με την ΕΕ το υπουργείο Ναυτιλίας όπως αποκάλυψε μιλώντας στην τελετή για το νέο έτος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης. Είμαστε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή αλλά μας δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία για την πράσινη μετάβαση. Γίνεται αντιληπτό στην ΕΕ τι σημαίνει ναυτιλία και κατανοούν ότι πρέπει να έχουν πιο ρεαλιστικές θέσεις. Και όταν λέμε ευρωπαϊκή ναυτιλία εννοούμε πρωτίστως την ελληνική πρόσθεσε ο Στυλιανίδης.
Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε ακόμη στη ναυτική εκπαίδευση, υπογράμμισε την αξία του έλληνα ναυτικού και πρόσθεσε ότι με ένα εποικοδομητικό πνεύμα θα λύσουμε το πρόβλημα της αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης έχοντας όμως υπόψη ότι η ναυτιλία είναι μία παγκοσμιοποιημένη αγορά που χρειάζεται ανοικτό πνεύμα από όλους.
Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ψηφιοποίηση του ελληνικού νηολογίου επισημαίνοντας ότι εξασφαλίσθηκε κονδύλι 600.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Προκλήσεις
Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος ανέπτυξε τις προτάσεις του Συνδέσμου στις άμεσες προκλήσεις της ακτοπλοΐας:
- Χρηματοδότηση των επενδύσεων απανθρακοποίησης του ακτοπλοϊκού στόλου: η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική ακτοπλοΐα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης είναι αυτή της ανανέωσης του στόλου, καθώς ακόμη αναμένουμε να ανοίξουν κύκλοι χρηματοδότησης. Οι επενδύσεις απανθρακοποίησης με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση του αποτυπώματος του στόλου της επιβατηγού ναυτιλίας θα πρέπει να αφορούν κυρίως έργα ναυπήγησης νέων πλοίων ή εκσυγχρονισμού υφιστάμενων πλοίων με μηχανές χρήσης διπλού εναλλακτικού καυσίμου.
- Αναβάθμιση των λιμανιών: όπως είπε τα λιμενικά ταμεία από τα ακτοπλοϊκά τέλη έχουν συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 155 εκατ. ευρώ και θα πρέπει τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση των λιμανιών.
- Ναυτική εκπαίδευση: στηρίζει μέτρα αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης και προσέλκυση των νέων για στελέχωση των ακτοπλοϊκών πλοίων και ευρύτερα της Ναυτιλίας μας.
- Εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας: ζήτησε την ισότιμη αντιμετώπιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου με τις διεθνείς και εσωτερικές γραμμές των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ανάλογες πολιτικές όπως και άλλων κρατών της ΕΕ.
- Τόνισε την ανάγκη διατήρησης του ΦΠΑ 13% στους επιβάτες καθώς και την επέκταση του στα ΙΧ αυτοκίνητα από 1/1/2025
- Αγονες γραμμές: πρότεινε επαναπροσδιορισμό των όρων και προϋποθέσεων των προκηρύξεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας – μίσθωσης πλοίων – για την εξυπηρέτηση των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας
- Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ): ζήτησε την υιοθέτηση του Κανονισμού αρχών και λειτουργίας του (ΣΑΣ).
- Λιμενικές υπηρεσίες: τόνισε την ανάγκη εφαρμογής του κανονισμού 352/2017 για την απελευθέρωση λιμενικών υπηρεσιών στα στερεά απόβλητα και άλλες υπηρεσίες (καβοδεσίας, γενικών υπηρεσιών προς τους επιβάτες, ρυμούλκησης)
- Ηλεκτρονικό Σύστημα Κράτησης Θέσεων στην Ακτοπλοΐα (ΗΣΚΘΕΕΑ): η δημοσίευση του επικαιροποιημένου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με τις απόψεις του ΣΕΕΝ που ήδη έχει αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΝΑΝΠ/ΔΘΣ, αποτελεί την πλέον ώριμη απλουστευμένη διαδικασία για τη ρύθμιση του ζητήματος των ηλεκτρονικών κρατήσεων. Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο από 20ετίας θεσμικό πλαίσιο θεωρείται ήδη τεχνολογικά παρωχημένο με βάση τις σύγχρονες εφαρμογές και εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής και της ψηφιοποίησης.
103 χρόνια
Τέλος ο Θεοδωράτος αναφέρθηκε στον ρόλο του ΣΕΕΝ που φέτος συμπληρώνει 103 χρόνια λειτουργίας και τόνισε ότι με τις 23 εταιρείες επιβατηγού ναυτιλίας, με πλοία μεταφορικής ικανότητας άνω των 82.000 επιβατών, συνολικής χωρητικότητας άνω των 737.000 κόρων (ΚΟΧ), και με απασχολούμενους κοντά στους 4.000 ναυτικούς, αποτελεί τον κύριο πυλώνα στήριξης και θεσμικό αξιόπιστο συνομιλητή του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της ελληνικής κυβέρνησης για όλα τα ζητήματα της επιβατηγού ναυτιλίας και στήριξης της νησιωτικότητας με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και την ανάδειξη της ελληνικής σημαίας και του έλληνα ναυτικού.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ