Κόσμος

Διαιρεμένο απέναντι στον Τραμπ ξεκινά τις εργασίες του το αμερικανικό Κογκρέσσο

Βαθύ το ρήγμα ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους

Διαιρεμένο ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, με φόντο την έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη και την απειλή του «impeachment», το νέο Κονγκρέσο των ΗΠΑ επαναλαμβάνει τις εργασίες του σήμερα εγκαινιάζοντας μία δύσκολη διετία για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το 116ο Κονγκρέσο των ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας στις τάξεις του αριθμό ρεκόρ γυναικών και μελών μειονοτήτων, συγκροτείται σε σώμα με 435 νέα μέλη στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που πλέον ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, και 100 γερουσιαστές στην Άνω Βουλή που παραμένει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Η 78χρονη Νάνσι Πελόζι αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επιστρέψει στην προεδρία της Βουλής και να ξαναγίνει ο τρίτος στη σειρά πολιτειακός παράγοντας μετά τον Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και σχεδιάζει να σημαδέψει την επιστροφή της στον ρόλο της με ένα πλήγμα στον Αμερικανό πρόεδρο: οι Δημοκρατικοί προτίθενται να υποβάλουν ήδη από σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχέδιο προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που θα μπορούσαν επιτρέψουν την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που έχουν παραλύσει από τις 22 Δεκεμβρίου.

Στόχος τους, να παρουσιαστούν ως η πλευρά της λογικής απέναντι στα καπρίτσια του Τραμπ.

Όμως, ο Λευκός Οίκος έχει εκ προοιμίου απορρίψει τα νομοσχέδια, διότι δεν περιλαμβάνουν τους πόρους ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτεί ο Τραμπ για να την κατασκευή του τείχους του στα σύνορα με το Μεξικό.

Κατά συνέπεια, τα μέτρα θα παραμείνουν νεκρό γράμμα στη Γερουσία, όπου ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας έχει δεσμευθεί ότι το μόνο που θα θέσει προς ψήφιση θα είναι μία διευθέτηση που θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ψήφο των Δημοκρατικών και την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και κατά τις ενδιάμεσες εκλογές κατόρθωσαν να ενισχύσουν τη θέση τους στη Γερουσία, καταλαμβάνοντας 53 από τις 100 έδρες, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ανάγκη τις ψήφους των Δημοκρατικών, αφού χρειάζονται 60 ψήφους για την έγκριση οποιουδήποτε νομοσχεδίου του προϋπολογισμού.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες περνούν την 13η ημέρα αναστολής λειτουργίας και η έξοδος από την κρίση δεν φαίνεται να είναι κοντά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε και χθες την αδιαλλαξία του ως προς την απαίτησή του για την κατασκευή του τείχους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Δημοκρατικούς.

«Μπορεί να διαρκέσει πολύ», προειδοποίησε και στη συνέχεια κάλεσε σε νέα συνάντηση αύριο Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα, αλλά παραμένουν αντίθετοι με την κατασκευή του τείχους το οποίο θεωρούν «δαπανηρό» και «αναποτελεσματικό».

Βροχή κοινοβουλευτικών ερευνών κατά του Τραμπ

Αυτό το μπρα ντε φερ ωστόσο μπορεί να μην είναι παρά ο προάγγελος σκληρών συγκρούσεων που αναμένεται να ακολουθήσουν δεδομένης της δέσμευσης των Δημοκρατικών για σειρά κοινοβουλευτικών ερευνών που θα ξεκινήσουν κατά του Ντόναλντ Τραμπ και του περιβάλλοντός του.

Με πρώτη, την έρευνα για συνέργεια ανάμεσα στη Μόσχα και την ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, τη στιγμή που η θητεία Τραμπ έχει δηλητηριασθεί από την πρώτη στιγμή από την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ.

Έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί θα έχουν την προεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών που διαθέτουν ισχυρές εξουσίες διερεύνησης, κλήσης μαρτύρων και εντολής για παρουσίαση στοιχείων.

Έχουν ήδη δεσμευθεί ότι θα απαιτήσουν από τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο να παρουσιάσει επιτέλους τις φορολογικές του δηλώσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μόνος προεδρικός υποψήφιος της νεότερης αμερικανικής ιστορίας που έχει αρνηθεί να παρουσιάσει τα φορολογικά του στοιχεία.

Και πίσω από όλες τις έρευνες, η σκιά της ενεργοποίησης μίας διαδικασίας καθαίρεσης!

Η Νάνσι Πελόζι έχει προς το παρόν απορρίψει την ιδέα, λέγοντας ότι θα περιμένει πρώτα την ολοκλήρωση όλων αυτών των κοινοβουλευτικών ερευνών.

«Εάν πρέπει να το κάνουμε, δεν θα αποσείσουμε τις ευθύνες μας. Αλλά δεν πιέζω προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι πρόσφατα σε συνέντευξή της στο περιοδικό Elle.

Περίφημη τακτικίστρια, θα βρεθεί αυτήν τη φορά ανάμεσα στους νεοεκλεγμένους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων που σχηματίζουν την πτέρυγα της «αντίστασης» κατά του Ντόναλντ Τραμπ και τους μετριοπαθείς που έχουν εκλεγεί σε εκλογικές περιφέρειες που έχουν ψηφίσει Τραμπ.

Προς το παρόν, κάθε απόπειρα καθαίρεσης του 45ου προέδρου των ΗΠΑ δεν θα είχε τύχη: εάν οι Δημοκρατικοί είναι σε θέση να ψηφίσουν την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή, η εξέταση της ουσίας της υπόθεσης αποτελεί καθήκον της Γερουσίας.

To Top