Οικονομία

Διπλό ρεκόρ χαμηλού κόστους δανεισμού και υψηλής ζήτησης

1697548809 Snea default

Δύο ρεκόρ πραγματοποίησε η χθεσινή έκδοση του πρώτου για το 2024 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου. Το πρώτο ρεκόρ πραγματοποιήθηκε από το ύψος των προσφορών που έφτασαν τα 35 δισ. ευρώ, όταν το Δημόσιο ζητούσε 4 δισ. ευρώ. Το δεύτερο ρεκόρ αποτελεί η απόδοσή του, η οποία διαμορφώθηκε στο 3,5% (άνοιξε στο 3,46%) για πρώτη φορά στα μεταμνημονιακά χρόνια.

Στην τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου πέρυσι τέτοια εποχή (24/1/2023), η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 4,25% και είχαν αντληθεί 4,7 δισ. ευρώ. Στην προηγούμενη έκδοση 10ετών τίτλων τον Μάρτιο του 2019 είχαν αντληθεί 4 δισ., με την απόδοση στο 3,875%.

Το ποσό που αντλήθηκε καλύπτει το 40% του προγράμματος δανεισμού του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου για την άντληση 4 δισ. ευρώ κρίθηκε ευνοϊκή σε αυτή την περίοδο κατά την οποία οι αγορές περιμένουν μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ από Απρίλιο ή τον Ιούνιο, ενώ ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας περιορίζει το χρέος προς ΑΕΠ σε περίπου 155% το 2025 και στο επίπεδο του 135% το 2027.

Αξιολογήσεις

Παράλληλα, ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος αξιολογήσεων, με πρώτον οίκο Scope, ο οποίος ήδη έχει τοποθετήσει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Ακολουθεί ο οίκος DBRS στις 8 Μαρτίου και μία εβδομάδα αργότερα (15 Μαρτίου) ο οίκος Moody’s, ο οποίος αναμένεται να ανεβάσει την αξιολόγηση κατά ένα σκαλοπάτι και να αναβαθμίσει και αυτός την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα.

Με τη χθεσινή τιμολόγηση του 10ετούς ομολόγου, το αντίστοιχο ιταλικό εμφανίζεται με υψηλότερο κίνδυνο (απόδοση 3,8%), ενώ τα ελληνικά ομόλογα περιορίζουν το spread, δηλαδή τη διαφορά αποδόσεων από τα αντίστοιχα γερμανικά. Μικρότερο spread σημαίνει μικρότερος κίνδυνος, σε σχέση με τα ομόλογα της Γερμανίας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αφού σχολίασε το ρεκόρ χαμηλής απόδοσης από το 2010 και το ύψος των προσφορών, πρόσθεσε ότι «όλα αυτά πιστοποιούν τη σταθερά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευθεί, εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και αντίστοιχα οφέλη για τους ελληνες φορολογουμένους».

To Top