Ελλάδα

Δορυφορική εικόνα της κακοκαιρίας Daniel: Πλημμύρισε ο κάμπος της Θεσσαλίας – Κατεβαίνουν χείμαρροι…

Δορυφορική εικόνα της κακοκαιρίας Daniel: Πλημμύρισε ο κάμπος της Θεσσαλίας – Κατεβαίνουν χείμαρροι νερού από τον Πηνειό

Μια νέα εικόνα από δορυφόρο αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel, καθώς ο θεσσαλικός κάμπος έχει πλημμυρίσει, ενώ κατεβαίνουν ορμητικά χείμαρροι νερού από τον Πηνειό.

Η δορυφορική εικόνα προέρχεται από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 και σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου ακόμη και περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, έχουν κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, τα οποία κατεβαίνουν ορμητικά σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ορεινά της Πίνδου.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλα ποσά υετού το τελευταίο 48ωρο (Κωφοί Μαγνησίας 457 mm, Πεζούλα 414 mm, Μουζάκι 397 mm, Καρδίτσα 391 mm), με τη βροχόπτωση να συνεχίζεται το απόγευμα της Τετάρτης (6/9).

Ακολουθεί χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.

Έως την Πέμπτη τα ισχυρά φαινόμενα

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που προκαλεί η κακοκαιρία Daniel από τη Δευτέρα (4/9), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα συνεχιστούν έως την Πέμπτη (7/9) το μεσημέρι, κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα. Από το μεσημέρι της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά και βαθμιαία θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα.

Για το διήμερο Τετάρτης (6/9) και Πέμπτης (7/9), τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται, θα επιδράσουν σωρευτικά στο ήδη κορεσμένο έδαφος, εντείνοντας τα προβλήματα από τα πλημμυρικά επεισόδια.

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, είναι:

  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Τρικάλων)
  • Σποράδες
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, τοπικά στη Βοιωτία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
To Top