Πολιτική

Εκλογές 2023: Οι εκτιμήσεις από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Εκλογές 2023: Οι εκτιμήσεις από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ημέρα ανάπαυλας, περισυλλογής και απολογισμού. Έτσι αποκαλούν την παραμονή των εκλογών όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς οι φρενήρεις ρυθμοί των προηγούμενων εβδομάδων δίνουν την θέση τους στην απόλυτη σιωπή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν ικανοποίηση από την προεκλογική εκστρατεία, η οποία κύλησε όπως είχε προγραμματιστεί χωρίς στραβοπατήματα και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα προκειμένου να ξεδιπλώσει το όραμά του για την επόμενη 4ετια.

Η στρατηγική που είχε χαραχθεί ακολουθήθηκε κατά γράμμα και δεν κρύβουν ότι τα όσα αποκαλύφθηκαν τα τελευταία 24ωρα τόσο μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου όσο και μέσω της Θεανώς Φωτίου αλλά και το κλείσιμο του ματιού του Αλέξη Τσίπρα στην Χρυσή Αυγή πρόσθεσαν πόντους στο κυβερνών κόμμα.

«Στείλτε το μήνυμα στις εκλογές της Κυριακής με τη θετική σας ψήφο» είπε από το Θησείο όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε το σχέδιο του. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ακούστε το καλά. Ο κ. Κατρούγκαλος βεβαίωσε ότι η κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει νέα φοροκαταιγίδα. Αυτά που μαρτύρησε ο κ. Κατρούγκαλος είναι η πραγματική τους ατζέντα. Άθελά του αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει διώκτης της μεσαίας τάξης με έναν αρχηγό αδιόρθωτο», συμπλήρωσε.

Το ταμείο λοιπόν της προεκλογικής εκστρατείας είναι θετικό για τη ΝΔ με τον αρχηγό της να προσβλέπει σε ένα ποσοστό το οποίο θα οδηγήσει το κόμμα του στις επόμενες κάλπες και στην αυτοδυναμία.

Ο επίλογος στην τελευταία ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη τα περιείχε όλα: Συναίσθημα, αποφασιστικότητα, ορμή.

«Προσωπικά έχω κάνει τον απολογισμό αυτών των τεσσάρων ετών. Είδα τις επιτυχίες μας, είδα τις αδυναμίες μας. Στο καθρέφτη τους ζύγισα τον εαυτό μου και τις ευθύνες μου.

Μπορώ να σας κοιτάξω, λοιπόν, στα μάτια και ειλικρινά να σας πω ότι αν υπάρχουν δύο ρήματα που με εκφράζουν αυτά είναι το «νιώθω» και το «προσπαθώ». Όπως είχα καθήκον, έδωσα και την ψυχή μου στην ευθύνη που μου αναθέσατε να ηγηθώ της χώρας. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Η επιλογή πια είναι αν θα πάμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Και περνάει αυτή η ευθύνη η μεγάλη σε εσάς. Την Κυριακή ζυγίζουμε, αποφασίζουμε και ψηφίζουμε. Και η ευθύνη πέφτει βαριά στους ώμους κάθε πολίτη. Η ψήφος είναι επιλογή, δεν είναι υπεκφυγή. Δεν αφήνει περιθώρια για επιπολαιότητα, ούτε για πειράματα».

Αέρας νίκης από τις δημοσκοπήσεις

Η Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων και όλες συνηγορούν σε ένα πράγμα: την πρωτιά της ΝΔ.

Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 6 μονάδες και αυτό κατέδειξε και η λεγόμενη και δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων της ΕΡΤ.

Η συγκεκριμένη εκλογική έρευνα έλαβε υπόψιν τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων 8 εταιρειών. Τις εταιρείες ALCO, GPO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, PRORATA, PULSE και RASS.

Η πρόθεση ψήφου όπως την υπολόγισαν διακεκριμένοι πολιτικοί επιστήμονες δίνει τα εξής ποσοστά:

  • από 31,7% έως 36,6 για τη Νέα Δημοκρατία
  • από 25,6% έως 29,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ
  • από 8,7% έως 10,5% για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
  • από 6,3% έως 7,4% για το ΚΚΕ
  • από 3,4% έως 4,1% για το ΜέΡΑ25
  • από 3,3% έως 4,0% για την Ελληνική Λύση
  • 8% για τους λοιπούς (και η γκρίζα ζώνη στο 13% στο κατώτατο των μετρήσεων)

Όπως αναφέρουν, αμέσως μετά τα Τέμπη υπήρξε μία έκρηξη στον δείκτη των αναποφάσιστων και της γκρίζας ζώνης συνολικότερα, η οποία ωστόσο σιγά σιγά φαίνεται ότι έχει επανέλθει σε αυτό που γνωρίζουμε συνήθως. Για το αν τελικά θα επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις κρυφές και φανερές και πως θα ξημερώσει η 22α Μαΐου θα το μάθουμε σύντομα. Άλλωστε όπως λέει ο λαός: «Κυριακή, κοντή γιορτή».

To Top