Κόσμος

Έκτακτη συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ για το ουκρανικό αίτημα ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας

Oukrania

Έκτακτη συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ για το ουκρανικό αίτημα ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, γιατί η Ουκρανία κατέθεσε αίτημα να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα της, ώστε να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουκρανία τόνισε ότι κλειδί για επιτυχημένη αντεπίθεση είναι η αεροπορική υπεροχή με την προμήθεια F-16 να αποτελεί το πρώτο βήμα. Στην εν λόγω πρωτοβουλία συμμετέχει άλλωστε και η Ελλάδα με την εκπαίδευση πιλότων.

Παράλληλα, η ουκρανική πλευρά ενημέρωσε για τις πρόσφατες επιθέσεις, ενώ οι Σύμμαχοι από την πλευρά τους αναφέρθηκαν στη βοήθεια που παρέχουν ιδίως στο επίπεδο της αντιπυραυλικής άμυνας. Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε επίσης στα μέσα – πυραύλους, drones- τα οποία η Ρωσία προμηθεύεται από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ καταδικάζει απερίφραστα τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε Ουκρανούς αμάχους, μεταξύ άλλων με όπλα από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν».

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Πούτιν προσπαθεί να φθείρει την Ουκρανία με μαζικά πλήγματα, αλλά δεν θα τα καταφέρει. Η εκστρατεία σκληρότητας της Ρωσίας απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας. Καθώς η Μόσχα εντείνει τα χτυπήματά της σε πόλεις και αμάχους της Ουκρανίας, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας», προσέθεσε.

To Top