Οικονομία

Εκτίναξη τζίρου στα €1,34 δισ. λόγω Πειραιώς στο ΧΑ

Με την αξία των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 1,34 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,08 δισ. ευρώ αφορούν πακέτα της Πειραιώς (στα 1,21 δισ. ευρώ ο συνολικός τζίρος στη μετοχή) που μεταβιβάζονται μετά το placement του 27% των μετοχών της τράπεζας, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες με ήπια πτώση (-0,53%).

Το γεγονός πάντως ότι το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε στο διεθνές και ελληνικό βιβλίο προσφορών της Πειραιώς ανήλθε συνολικά στα 10,7 δισ. ευρώ (8 φορές υπερκάλυψη, με το 20% ή 67.519.830 μετοχές να κατανέμεται σε Ελληνες και το 80% ή 270.079.320 μετοχές σε ξένους επενδυτές), ενώ καταγράφτηκε και η μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοποίηση μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης (1,35 δισ. ευρώ), αλλά και η καλή πορεία συνολικά όλων των placements, παράλληλα με τη σημαντική υπερκάλυψη (12 φορές) της έκδοσης για την εισαγωγή – ορόσημο του «Ελ. Βενιζέλος» στο χρηματιστήριο, συνηγορούν στην εκτίμηση πως κορυφαία «επενδυτικά σπίτια» (Capital Group, Fidelity, BlackRock, Lazard, Wellington, Norges, Pictet, Schroeder’s, Lazard, GIC Singapore, Vanguard, Fine investment, Millenium κ.ά.), αλλά και όλες οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, έχουν πλέον επανέλθει δυναμικά στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Νέα σελίδα

Για επιτυχία χωρίς προηγούμενο έκανε λόγω ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της Πειραιώς, σημειώνοντας πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλάζει σελίδα, καθώς προσελκύει το ενδιαφέρον υψηλής ποιότητας επενδυτών. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα έναντι της τιμής του κλεισίματος του Χρηματιστηρίου την περασμένη Παρασκευή, πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Πράγμα εξαιρετικά σπάνιο παγκοσμίως, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις μαζικής διάθεσης μετοχών οι τιμές διαμορφώνονται σχεδόν πάντοτε με έκπτωση υπέρ των αγοραστών.

Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα με προσφορές 10,7 δισ. ευρώ και μάλιστα στο ανώτατο εύρος τιμής διάθεσης, που είχε ορισθεί στα 4 ευρώ αλλά και την τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. στην Ευρώπη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης ανέφερε πως ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες, με την τέταρτη κατά σειρά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 6 μηνών) επιτυχή αποεπένδυση (από την Πειραιώς) να αποτελεί επιβεβαίωση της στρατηγικής του Ταμείου, κάτι που αποτυπώνεται στον βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης (περίπου 9 φορές για το διεθνές βιβλίο, 4 φορές για το ελληνικό ή περίπου 8 φορές για τη συνολική προσφορά). Το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε μάλιστα σε 6 μόλις λεπτά από το άνοιγμά του την περασμένη Δευτέρα, απόρροια του ισχυρότατου ενδιαφέροντος από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα, κάτι που αναδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της δυναμικής της οικονομίας.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες 47 μετοχές, 59 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Λεβεντέρης (κ) (+9,64%) και Q&R (+9,41%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τιτάν (+3,11%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,84%), του ΟΠΑΠ (+2,03%), της Aegean Airlines (+1,10%) και της ΔΕΗ (+0,85%). Με τιμή – στόχο στα 3 ευρώ και σύσταση «αγοράς», άρχισε την κάλυψη της Παπουτσάνης η Eurobank Equities, ενώ η JP Morgan, μετά και τα αποτελέσματα και την καθοδήγηση της Alpha Bank διατήρησε την τιμή – στόχο των 2,40 ευρώ για τη μετοχή της τράπεζας καθώς και τη σύσταση για «αύξηση θέσεων».

To Top